Rookmeldervereiste in NRW - welke kosten betekent dat?

Rookmelder verplichte NRW kosten

In Noordrijn-Westfalen zijn rookmelders sinds 2013 verplicht voor alle nieuwe gebouwen en sinds 1 januari 2017 is daar ook de overgangsperiode voor het aanpassen van bestaande gebouwen verstreken. Als het om nieuwe gebouwen gaat, is de situatie vergelijkbaar in de andere deelstaten; in sommige andere deelstaten is er nog een deadline tot 2020 voor renovatie, in een deelstaat, namelijk Saksen, is er geen verplichting om oude gebouwen achteraf aan te passen. Aan de installatie en bediening van rookmelders zijn uiteraard kosten verbonden - in ons interview bespreken we de totale kosten met de cost tracker expert.

Vraag: Wat zijn de kosten van de voorgeschreven rookmelders? En voor wie?

Kostentracker-expert: Allereerst moet je goed kijken waar rookmelders verplicht zijn.

De meeste staatswetten stellen dat rookmelders moeten worden geïnstalleerd in alle kamers waar mensen slapen of die naar vluchtroutes leiden. Dus in slaapkamers, in kinderkamers en in gangen. In de meeste wooneenheden zijn daarom 2 - 3 rookmelders nodig.

We moeten eerst onderscheid maken tussen

  • de acquisitiekosten en de
  • Bedrijfskosten voor de rookmelder

Er gelden andere regels voor de kostendeling tussen verhuurders (eigenaren) en huurders - en natuurlijk verschillende kosten afhankelijk van het gebruikte systeem.

Acquisitie kosten

Het is niet zo eenvoudig om te bepalen wat een rookmelder kost. Zeer goedkope apparaten zijn beschikbaar vanaf ongeveer 5 EUR per stuk, maar dit zijn zelden kwaliteitsapparaten.

Rookmelder verplichte NRW kosten

Een goedkope rookmelder is verkrijgbaar vanaf € 20, -

Een rookmelder van goede kwaliteit met een ingebouwde batterij voor tien jaar en netwerkfunctionaliteit kost in de meeste gevallen vanaf ongeveer 20 EUR per eenheid. De mogelijkheid om te netwerken zorgt ervoor dat wanneer een rookmelder alarm geeft, alle andere daarop aangesloten rookmelders ook gelijktijdig inslaan, zodat ook mensen in andere kamers of in aangrenzende gebieden die ook risico lopen, automatisch voldoende vroeg worden gewaarschuwd.

De kosten voor krachtige apparaten, waarvan sommige met internet zijn uitgerust, kunnen dan echter tussen de € 50 en € 100 per eenheid bedragen.

De verhuurder (huiseigenaar) is verantwoordelijk voor de aanschaf en plaatsing van de rookmelder. Dit geldt in elke Duitse deelstaat, niet alleen in Noordrijn-Westfalen. Wel kan de verhuurder een deel van de kosten (doorgaans tussen de 8% en 11% van de aankoopkosten) doorberekenen aan de huurders door middel van een huurverhoging als moderniseringsmaatregel. Een volledige verdeling van de kosten is in strijd met de wet en daarom uitgesloten.

Huurmodellen kunnen een alternatief vormen voor de hoge investering in de aanschaf.Met deze prijsmodellen worden de apparaten beschikbaar gesteld voor een jaarlijkse huur en worden ze ook op afstand bediend door de aanbieder, aangezien het in feite radio-rookmelders met internetfunctionaliteit zijn. Naast de huurkosten, die meestal maar een paar euro per apparaat en jaar bedragen, kunnen er afhankelijk van de aanbieder ook onderhoudskosten ontstaan ​​(meestal net zo laag).

Er is nog geen geldige juridische beslissing van de hoogste autoriteit of de huurkosten kunnen worden doorberekend aan de huurders. De uitspraken van individuele regionale rechtbanken waren tot dusverre in individuele gevallen verschillend.

Onderhoudskosten

Afhankelijk van de staat is ofwel de eigenaar ofwel de huurder verantwoordelijk voor het onderhoud. In Brandenburg, Rijnland-Palts en Saarland, evenals in Mecklenburg-Voor-Pommeren en Thüringen, vereist de wet dat de eigenaar voor onderhoud betaalt; in Sleeswijk-Holstein en Saksen-Anhalt voorziet de wet niet in welke om de onderhoudskosten te betalen.

Indien niet de huurder maar de eigenaar verantwoordelijk is voor het onderhoud, kan hij, indien nodig, alle gemaakte onderhoudskosten in verband met de rookmelder via de exploitatiekostenstaat doorberekenen aan de huurder. Voorwaarde hiervoor is wel dat er een bijbehorende afspraak in de huurovereenkomst staat. Anders is een toewijzing niet toegestaan.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Voor een appartementengebouw met 5 wooneenheden kopen we in totaal 21 rookmelders die we zelf plaatsen. Wij kiezen voor rookmelders met ingebouwde batterijen.

Postprijs
acquisitie kosten453,39 EUR
Minder moderniseringsvergoeding / huurverhoging van de jaarlijkse huurAftrek van 36,27 EUR
kosten voor rekening van de verhuurder417.12 EUR

De kosten voor woongebouwen kunnen van geval tot geval verschillen, afhankelijk van welke en hoeveel kamers achteraf met kamerpanelen moeten worden uitgerust.

Vraag: Wat zijn de gevolgen voor de kosten van het achteraf inbouwen van rookmelders?

Cost Tracker-expert: hier zijn een paar dingen die u moet overwegen:

Rookmelder verplichte NRW kosten

Rookmelders met verwisselbare batterijen brengen hogere bedrijfskosten met zich mee

  • de aankoopprijs van de rookmelder (gebruikte technologie)
  • of er rookmelders met een ingebouwde tienjarige batterij of vervangbare batterijen worden gebruikt
  • de jaarlijkse onderhoudskosten of vervangingskosten van de batterij (voor apparaten met vervangbare batterijen)
  • welke andere kosten worden gemaakt
  • of er in plaats van de koop een huursysteem wordt gebruikt en welke jaarlijkse huur en welke onderhoudskosten nodig zijn
  • hoeveel rookmelders nodig zijn (niet te vergeten zijn alle andere kamers waar rookmelders nodig zijn, bijv. tuinhuisjes!)

Vraag: Welk systeem is goedkoper - systemen met vervangbare batterijen of met permanente batterijen (tienjarige batterij)?

Kostentracker expert: dat hangt er natuurlijk van af of je kijkt naar de kosten van de huurder of de verhuurder kant.

Bij een 10-jarig systeem met vast ingebouwde batterij bedragen de aanschafkosten ongeveer 25 euro, ongeveer vijf keer zo hoog.

Dit brengt echter voor de verhuurder slechts circa € 25, - op over de gehele periode van 10 jaar, dus in totaal circa € 50.

Voor systemen met verwisselbare batterijen, die je als verhuurder zelf moet vervangen, bedragen de kosten 84 EUR per rookmelder in 10 jaar. In dat geval zou de huurder in 10 jaar gemiddeld zo'n 59 euro uitgeven als hij de batterijen zou moeten vervangen.

Afhankelijk van of het een 9V-batterij of 3 AAA-batterijen is die het apparaat nodig heeft, kunnen de kosten per rookmelder variëren tussen de € 1,50 per jaar en € 3, - per jaar.

Systemen met permanente batterijen zijn in de meeste gevallen ondanks de hogere aanschafkosten voor zowel de verhuurder als de huurder in de meeste gevallen de moeite waard, maar voor de zekerheid dient dit per geval opnieuw te worden berekend.