Ruiten: welke prijzen mag je verwachten?

vensterruit prijzen

Volledige ruiten worden niet altijd onmiddellijk vervangen - soms is het vervangen van ruiten voldoende. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat een nieuw venster kan kosten en welke prijsverschillen je kunt verwachten.

Vraag: Wanneer heb je zelfs raamruiten nodig?

Kostentracker-expert: het eenvoudigste geval is wanneer een venster breekt. In dat geval wordt niet het hele venster vervangen, maar wordt een nieuw venster ingevoegd.

Maar ook op het gebied van raamrenovatie kan het vervangen van de ruiten soms zinvol - en vooral financieel lonend zijn. Het vervangen van de ruitjes is vaak goedkoper dan het vervangen van het gehele raam. Maar dat hangt altijd af van het individuele geval.

Heeft u nog een oude, monumentale woning, dan renoveert u meestal ook de kozijnen en vervangt u alleen de beglazing zodat de algehele visuele indruk behouden blijft. Wie in een modern huis zijn kozijnen op maat en in een individueel ontwerp laat maken door een timmerman, heeft ook raamruiten nodig voor de nieuwe ramen.

Er zijn dus volop mogelijkheden om ook daadwerkelijk raamruiten te kopen. U dient in ieder geval enige kennis te hebben van de prijzen van raamruiten.

Vraag: Dat brengt ons bij de volgende vraag: wat kosten ruiten eigenlijk?

vensterruit prijzen

Vensterglas is meestal floatglas

Kostentracker-expert: Dat kun je niet vast tarief zeggen, want er zijn natuurlijk verschillende versies van vensterglas, die ook erg duur kunnen zijn.

In het algemeen kunt u echter prijzen voor moderne isolatieglasramen aannemen tussen ongeveer 80 EUR per m² tot 100 EUR per m². Ruiten van hogere kwaliteit met bijzonder hoge warmte-isolatie-eigenschappen of in een speciaal ontwerp zijn dan ook duurder.

Denk hierbij aan speciale veiligheidsbeglazing, geluiddempend glas of driedubbele beglazing met bijzonder lage U-waarden. Daarnaast kan de beglazing ook bijzondere eigenschappen hebben, zoals een ingebouwde zelfreinigende werking waardoor vuil niet aan het glas kan hechten en bij regen of bij helder water automatisch en volledig wordt weggespoeld.

Er zijn ook andere speciale vormen voor raamruiten - zoals sierglazen of gekleurd of getint glas. Dit wordt in de regel zelden gebruikt.

Het merendeel van de gekochte ruiten bestaat uit het gebruikelijke standaardglas en warmte-isolerend glas.

Om de prijsverschillen tussen de afzonderlijke versies wat duidelijker te maken, volgen hier enkele voorbeeldprijzen:

VensteruitvoeringKosten per m²
Vensterglas 4/16/4, dubbele U-waarde 3.055 EUR per m²
4/16/4, U-waarde 1,060 EUR per m²
6VSG / 16/4, U-waarde 1,0100 EUR per m²
Glazen kerst decoratie 4/16/4, U-waarde 1,185 EUR per m² tot 135 EUR per m² afhankelijk van het type ornament
Drievoudige beglazing 4/12/4/12/4, U-waarde 0,7105 EUR per m²
Geluidsisolerende ruit 4/16/8, beglazing U-waarde 1,0130 EUR per m²

De prijzen in de tabel zijn brutoprijzen en zijn dus al inclusief de wettelijke BTW.

De hier vermelde prijzen zijn slechts prijsvoorbeelden voor vensterruiten in zeer specifieke uitvoeringen van verschillende fabrikanten. De prijzen voor andere - ook gelijkaardige - raamruiten kunnen aanzienlijk afwijken van deze prijsvoorbeelden bij andere dealers.

Naast de vierkante meterprijzen moet u ook de kosten voor het snijden en plaatsen van de ruiten berekenen. Afhankelijk van de afstand van de vakman kunnen er ook bezorg- of transportkosten zijn.

Vraag: Wat zijn de factoren die bepalen hoe duur een ruit is?

Kostentracker-expert: er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden:

 • welk type ruit het is
 • of het nu conventionele dubbele beglazing is of moderne driedubbele beglazing
 • of het nu gaat om speciale geluidsisolatie of veiligheidsruiten
 • de U-waarden van de beglazing
 • of ook voor het glas een thermisch gunstiger afstandhouder nodig is

Het ontwerp van de schijf bepaalt grotendeels de prijs. Individuele vormgevingskenmerken kunnen natuurlijk ook samen voorkomen - bijvoorbeeld een geluidwerende ruit met speciale veiligheidsruiten buiten en binnen.

Vraag: Welke soorten ruiten zijn er eigenlijk - en wat zijn de prijzen?

vensterruit prijzen

Ruiten met dubbel glas zijn standaard

Kostentracker-expert: Allereerst hebben raamruiten heel gewone ruiten als isolatieglas met dubbel glas. Dit is het standaardproduct, waarvoor u normaal gesproken ongeveer 65 EUR per m² tot 75 EUR per m² moet rekenen. De U-waarde is hier meestal 1,1 - beter uitgevoerde varianten bereiken al 1,0. Dit zijn de maximale waarden die de EnEV vandaag de dag nog toelaat.

Drievoudige beglazing is dan al een bijzondere vorm. Er wordt een derde ruit toegevoegd om de U-waarde nog verder te verlagen. De gebruikelijke norm voor U-waarden zijn waarden van 0,6 of 0,7. U-waarden daaronder (tot 0,4) zijn technisch mogelijk, maar zeer complex en duur. Ze worden meestal zelden aangeboden omdat ze op maat gemaakt zijn.

Er is ook geluiddicht glas, wat een betere geluidsisolatie mogelijk maakt. Voor een correct geluidwerend raam moet ook het kozijn dienovereenkomstig worden ontworpen - en op de juiste manier worden geïnstalleerd. Op het gebied van beglazing wordt een betere geluidsisolatie bereikt door de volgende maatregelen:

 • Vergroten van de afstand tussen de ruiten in de beglazing
 • Een dikkere buitenruit plaatsen
 • Inbrengen van een buitenruit van VSG-glas (gelaagd veiligheidsglas)
 • Gebruik van een GH-coating tot 10 mm dik op het glas (voor de grootst mogelijke geluidsisolerende eigenschappen van de beglazing)

Dit gaat uiteraard gepaard met bijbehorende toeslagen. Afhankelijk van de fabrikant variëren deze toeslagen in meer of mindere mate. Voor geluidsisolerende ruiten moet u doorgaans van ongeveer 100 EUR per m² tot 120 EUR per m² rekenen, maar bij hogere geluidsisolatieklassen moet u beduidend hogere prijzen verwachten.

De geluidsisolatieklasse (van 1 tot 5) geeft aan hoe goed een raam geluiddicht is. Klasse 2 (32 dB) is tegenwoordig standaard, met klasse 4 is het geluidsisolerend vermogen 42 dB, met klasse 5 heeft het raam een ​​maximaal geluidsisolerend vermogen van 45 dB.

Vraag: Hoe ziet het eruit met veiligheidsglas? Welke varianten zijn er?

Kostentracker expert: Als het om veiligheidsglas gaat, wordt er een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen ESG (gehard veiligheidsglas) en VSG (gelaagd veiligheidsglas).

vensterruit prijzen

Veiligheidsglas bestaat uit twee glazen met in het midden een folie

ESG wordt geproduceerd door het glas opnieuw te harden en een voorspanning in het glas te creëren. Hierdoor is het dan aanzienlijk slagvaster en slagvaster dan gewoon glas. Bij het breken brokkelt het af tot kleine, onschadelijke kruimels die u nauwelijks kunnen bezeren (zelfs autoruiten zijn gemaakt van gehard veiligheidsglas). Een andere belangrijke eigenschap van gehard veiligheidsglas is dat het bestand is tegen zeer snelle temperatuurveranderingen. Gewoon glas heeft een grenswaarde voor temperatuurverandering van ongeveer 40 K, ESG-glas van ongeveer 200 K.

Bij VSG (gelaagd veiligheidsglas) daarentegen worden twee glasplaten aan elkaar gelast met een taaie elastische folie in het midden. De twee glazen en de folie zijn door druk en warmte onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hierdoor ontstaan ​​de typische eigenschappen van gelaagd veiligheidsglas:

 • Ook als de ruit wordt ingegooid, blijft hij bij elkaar door de zeer scheurvaste folie van PVB of EVA (hoge slagvastheid, dus ook goede inbraakbeveiliging)
 • Door de ruit, die ook bij breuk bij elkaar blijft, kunt u zich nauwelijks verwonden
 • het geluidsisolerend vermogen is hoger dan bij gewone ruiten van floatglas (het gebruikelijke vensterglas)

Zowel ESG als VSG zorgen voor forse toeslagen voor ruiten. Ze kunnen aan één zijde (binnen of buiten) of afwisselend aan beide zijden (ESG buiten, VSG binnen) of ook aan beide zijden worden gebruikt.

Qua prijs moet u in ieder geval minstens 100 EUR per m² berekenen als er veiligheidsglas in uw ruit wordt ingebouwd. Bij veiligheidsglas zowel binnen als buiten moet u rekening houden met aanzienlijk hogere kosten.

Vraag: Is driedubbele beglazing ook duurder?

Kostentracker-expert: ja, maar het verschil in kosten is meestal beperkt. Dit komt doordat driedubbele beglazing eigenlijk bijna de moderne "normale standaard" is - in elk geval vertegenwoordigt driedubbele beglazing de huidige stand van de techniek.

Het prijsverschil kan als volgt duidelijk worden gemaakt:

beglazingPrijs per m²typische U-waarde
Dubbel glas65 EUR per m² tot 80 EUR per m²1.1-1.0
Drievoudige beglazing90 EUR per m² tot 120 EUR per m²0,7-0,6

Er werd alleen rekening gehouden met gewone ruiten zonder speciale uitrusting die het prijsverschil zouden doen vervagen.

Als je deze kosten extrapoleert naar de grootte van een standaardraam (1,3 mx 1,3 m), liggen de prijsverschillen tussen de 20 EUR en 70 EUR. De meerkosten die bij moderne driedubbele beglazing te verwachten zijn, zijn daardoor per raam beheersbaar.

Gezien de verschillende U-waarden zijn de meerkosten echter vaak terugverdiend. Met de sprong van 1,1 naar 0,6 is de U-waarde bijna gehalveerd.

Vraag: Welke andere opties zijn er voor vensterruiten?

Kostentracker-expert: hier zijn nog een paar dingen mogelijk.

In sommige gevallen wordt waarde gehecht aan een hoge hittebescherming - dit is wat glazen met een bijzonder lage g-waarde doen. De g-waarde geeft aan hoeveel procent van de thermische energie van de zon door het glas de ruimte erachter kan binnendringen.

vensterruit prijzen
Ramen met driedubbele beglazing laten minder zonnewarmte door

Bij moderne driedubbele beglazingen ligt de g-waarde meestal in het bereik van 0,45 tot 0,60 (dat wil zeggen dat slechts 45% tot 60% van de thermische energie van de zon kan doordringen). Speciale hittebeschermende beglazingen creëren nu waarden van ruim onder 0,25.

U moet er echter rekening mee houden dat in sommige gevallen het verwarmen van de kamer absoluut wenselijk is - bijvoorbeeld in de winter, wanneer de bijverwarming op zonnige dagen het energieverbruik voor verwarming kan verminderen.

Qua prijs zijn er grote verschillen in hittebestendige ruiten - afhankelijk van welk type coating en in hoeverre de fabrikant deze op zijn glas verwerkt. Gewoonlijk helpt alleen een zorgvuldige vergelijking van prijzen en waarden hier.

Zelfreinigende beglazing kan een andere optie zijn voor raamruiten. Glazenwassen is hierbij overbodig, omdat vuil door de regen automatisch volledig wordt weggespoeld en niet kan hechten. Maar ook hier verschillen de toeslagen van fabrikant tot fabrikant.

Vraag: Is het de moeite waard om vensterruiten te vervangen in plaats van nieuwe te installeren?

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen altijd moeilijk te zeggen - u moet hier altijd het individuele geval beoordelen.

In de regel gaat het vervangen van de vensterruiten echter gepaard met aanzienlijk minder vuil en tijdsbesparing en zijn de kosten ook aanzienlijk lager. Noch het gips, noch het behang is beschadigd.

Als de kozijnen nog intact zijn en redelijk acceptabele U-waarden hebben, staat niets een uitwisseling in de weg. Voor het vervangen van de ruiten moet u normaal gesproken tussen 60 EUR en 180 EUR per raam rekenen - vergeleken met de kosten voor een nieuw raam inclusief installatie is dit aanzienlijk lager.

Bij oude kozijnen loont het ook de moeite om een ​​zogenaamde "warme rand" aan te brengen, dit zijn speciale afstandhouders die kozijn en ruit thermisch van elkaar scheiden en zo voorkomen dat de ruit snel afkoelt. Maar slechts ongeveer 2 EUR per meter ruitrand.

Waar het zinvol is, moet u natuurlijk de voorkeur geven aan het vervangen van de ruiten - al was het maar om kostenredenen.