RVS schoorsteen: wat zijn de kosten?

roestvrijstalen schoorsteenkosten

Steeds vaker zie je roestvrijstalen schoorstenen torenhoog op de huismuren, die tegenwoordig al wijdverspreid zijn als vervanging voor een klassieke stenen open haard. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten deze “openhaardalternatieven” in de praktijk kunnen opleveren.

Vraag: Wat zijn de voordelen van roestvrijstalen schoorstenen?

Kostentracker-expert: de meeste oude gebouwen hebben tegenwoordig nog steeds de gebruikelijke bakstenen schoorstenen - dit is ook vereist voor de meeste verwarmingssystemen.

In veel moderne nieuwbouw is - vaak uit kostenoverwegingen - het plaatsen van een schoorsteen achterwege gelaten: veel moderne verwarmingsmethoden zoals warmtepompverwarming (hier: https://kostentracker.nl/erdwaermepumpe-kosten) hebben geen schoorsteen nodig , dus het zou overbodig zijn om er een te bouwen.

Maar als u later een haard in uw woonkamer wilt bedienen, heeft u ineens een schoorsteen nodig. Dit is waar roestvrijstalen schoorstenen vaak een rol spelen als een eenvoudig en goedkoop alternatief voor de huismuur.

In sommige gevallen komen de geplande installatieplaats voor de woonkamerhaard en de bakstenen schoorsteen ook niet overeen - in extreme gevallen bevinden ze zich beide aan weerszijden van het huis. Ook hier zorgt de externe roestvrijstalen schoorsteen voor een snelle en goedkope manier om het probleem op te lossen.

Het wordt een beetje duurder als je niet wilt dat de roestvrijstalen schoorsteen aan de buitenkant maar binnenshuis loopt - hier is het achteraf inbouwen van de schoorsteen vaak een behoorlijke last, niet alleen qua inspanning, maar ook qua kosten.

Vraag: Wat kost een roestvrijstalen schoorsteen om achteraf in te bouwen?

Kostentracker-expert: het is in het algemeen moeilijk te zeggen omdat de kosten hier ook afhankelijk zijn van de maatvoering.

roestvrijstalen schoorsteenkosten

De kosten van roestvrijstalen haarden beginnen bij € 450

Conventionele kits, zoals die worden aangeboden voor montage achteraf aan de buitenkant van het huis, kosten gewoonlijk tussen de ongeveer 450 EUR en 600 EUR, plus er zijn kosten voor de dakdoorvoer die vaak nodig is (meestal ongeveer 40 EUR tot 100 EUR), accessoires en speciale uitrusting kunnen in individuele gevallen oplopen tot nog eens 100 EUR.

Ook een externe RVS schoorsteen kunt u eenvoudig zelf bouwen. De meeste kits zijn zo ontworpen dat zelfs een leek ze gemakkelijk zelf kan monteren.

Als u de bouw laat uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf dat hierin is gespecialiseerd, moet u doorgaans rekening houden met forfaitaire installatiekosten in de orde van grootte van € 800 tot € 1.000.

Als de roestvrijstalen schoorsteen binnenshuis moet worden gebruikt als een dubbelwandige lichtgewichtschoorsteen (vereist om redenen van brandbeveiliging), zal deze aanzienlijk duurder zijn. Er moeten professionele plafondonderbrekingen worden gemaakt, ook het verloop van de schoorsteen moet statisch worden gecontroleerd.

Zelfs in het beste geval moet u voor zelfmontage rekening houden met kosten tussen 1.500 EUR en 2.000 EUR; als u de schoorsteen laat bouwen, komt u in de meeste gevallen nauwelijks onder de 3.000 EUR. EUR met interne roestvrijstalen schoorstenen Weg met 4.000 EUR. De optisch “mooiere” variant is daarom in ieder geval doorgaans veel duurder.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

In onze woonkamer hebben we een kleine open haard neergezet, waarvoor we nu een roestvrijstalen schoorsteen nodig hebben. Wij bouwen onze RVS schoorsteen zelf.

Postprijs
Kit met diameter DW 160, vereiste hoogte 5,7 m521,95 EUR
Dakdoorvoer, vormdeel voor dakhelling 20 ° -35 °43.31
Afdichtingsmaterialen, kleine voorwerpen40,50 EUR
totale prijs605,76 EUR
Kosten per meter schoorsteenhoogte106,27 EUR per meter klim

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld voor een zeer specifiek schoorsteenmodel in een specifieke afmeting. De kosten voor andere roestvrijstalen schoorstenen, vooral in andere afmetingen, kunnen ook aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld maakt echter al duidelijk dat het achteraf inbouwen van een RVS schoorsteen in de praktijk niet duur hoeft te zijn. Zelfs in huizen zonder schoorsteen kan een schoorsteen voor een verwarmingssysteem of een open haard vrij eenvoudig achteraf worden aangebracht.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een RVS schoorsteen in de praktijk afhankelijk?

roestvrijstalen schoorsteenkosten

Of de schoorsteen binnen of buiten is, maakt een groot verschil in prijs

Kostentracker-expert: natuurlijk zijn er bij het schatten van de kosten vooraf een aantal dingen waar u rekening mee moet houden:

  • of er een externe of een interne roestvrijstalen schoorsteen moet worden gebouwd
  • welke maatvoering vereist is (lengte en diameter worden opgegeven door de verantwoordelijke schoorsteenveger afhankelijk van de betreffende haard)
  • hoe de schoorsteen in het dakgebied loopt (doorgang door het dakoppervlak, springen, etc.)
  • Of er extra accessoires worden gebruikt (regenkap, spanningsversterker, rondvliegende vonken, etc.)
  • of u de RVS schoorsteen nu zelf installeert of laat plaatsen

Bij interieuropbouw hebben de kosten voor de individuele, noodzakelijke plafondopeningen dan ook een aanzienlijke invloed op de kosten voor het plaatsen van de schoorsteen. Zelfs een enkele doorbraak kost meestal enkele honderden euro's.

Vraag: Hoe wordt de maatvoering van een RVS schoorsteen bepaald?

Kostentracker expert: De maatvoering van de RVS schoorsteen heeft enerzijds betrekking op de schoorsteendiameter (binnendiameter van de binnenste schoorsteenpijp in de dubbelwandige RVS schoorsteen) en de schoorsteenlengte.

De juiste diameter is belangrijk zodat de zogenaamde schoorsteentrek voldoende groot is zodat de rookgassen ook bovenaan de schoorsteen verlaten (schoorsteeneffect). Zowel het type haard (houtkachel, gasverwarming, condensatieverwarming, etc.) als de in individuele gevallen bereikte rookgastemperaturen en de stromingsvoorwaarden worden in de berekening meegenomen.

Ook voor de trein speelt de schoorsteenlengte een rol - maar ook hier moeten wettelijke en bouwkundige voorschriften in acht worden genomen (minimale hoogte boven het dak in woonwijken, maximaal toegestane vrije oversteeklengte). Als de schoorsteen niet in een rechte lijn loopt, moet ook rekening worden gehouden met de zogenaamde "verlengde lengte".

De verantwoordelijke schoorsteenveger voert al deze noodzakelijke berekeningen uit - in individuele gevallen voeren de leveranciers van bouwpakketten ook kosteloos de nodige maatberekening uit als de relevante documenten voor de haard worden overhandigd.

Het resultaat van de berekeningen - benodigde schoorsteendiameter en benodigde schoorsteenlengte - vormt de basis voor de keuze van de schoorsteen De specificaties dienen strikt te worden opgevolgd, anders kan er geen acceptatie plaatsvinden.

Vraag: Wat kost de schoorsteenveger als de schoorsteen geveegd moet worden?

Kostentracker expert: De keuringskosten zijn altijd gebaseerd op de frequentie waarmee een haard wordt aangestuurd.

Als de haard slechts af en toe wordt gebruikt, zijn ongeveer 1 - 2 bezoeken van de schoorsteenveger per jaar nodig. De kosten hiervoor zijn zeer laag - doorgaans tussen de ongeveer 30 EUR tot 50 EUR per jaar.

Als er een voornamelijk gebruikt verwarmingssysteem op de schoorsteen wordt gebruikt, zijn frequentere controles door de schoorsteenveger nodig - de kosten liggen dan meestal tussen de ongeveer 70 EUR en 100 EUR per jaar. Dit kan echter in individuele gevallen altijd iets afwijken.