RVS haard: wat zijn de kosten?

roestvrijstalen schoorsteenkosten

Als u een open haard of een andere open haard wilt bedienen, heeft u een schoorsteen nodig. Als er geen schoorsteen is, kan dit probleem eenvoudig worden opgelost: u monteert eenvoudig een roestvrijstalen schoorsteen. In een interview legt de cost tracker-expert uitgebreid uit wat dit kan kosten en welke kostenverschillen je kunt verwachten.

Vraag: Is het echt zo eenvoudig om schoorstenen achteraf aan te brengen - en wanneer is dat nodig?

Kostentracker-expert: in de regel is het in bijna geen enkel gebouw moeilijk om gewoon een schoorsteen langs de buitenkant van de muur te laten lopen. De meeste zorgen die hier ontstaan, hebben betrekking op het visuele effect - technisch gezien is dit volledig probleemloos.

In principe hebben alle haarden een schoorsteen nodig - dit kunnen gewone houtkachels zijn, maar ook gewone olieverwarming of pelletverwarming. In veel nieuwe gebouwen was echter geen schoorsteen meer gepland - bijvoorbeeld omdat het belangrijkste verwarmingssysteem dat werd gebruikt warmtepompverwarming was, waarvoor geen afzuigschoorsteen nodig is. Kom je later tot de conclusie dat je graag een open haard in de woonkamer zou willen hebben, dan moet je natuurlijk een schoorsteen op de een of andere manier achteraf inbouwen.

Een ander probleem dat veel vaker voorkomt is dat er een schoorsteen is, maar deze loopt op een heel andere plek in huis dan waar je de kachel zou willen opzetten (bijvoorbeeld precies aan de andere kant van het huis). Een rookpijp kun je natuurlijk niet door het hele huis leggen - dat kan niet met de kachel alleen. Ook hier is het een goed idee om direct op de plaats van installatie een muurdoorbraak te maken en de schoorsteen dan gewoon verticaal tegen de huismuur te laten lopen.

roestvrijstalen schoorsteenkosten

Om de afmetingen te berekenen, is meestal hulp van specialisten nodig

Wat ook absoluut noodzakelijk is voor het kopen en plaatsen van een schoorsteen: het berekenen van de benodigde schoorsteenmaten (schoorsteenhoogte en schoorsteendiameter) door de verantwoordelijke schoorsteenveger. Een verkeerde dimensionering is altijd problematisch - als de schoorsteendiameter te groot is of de lengte van de schoorsteen niet geschikt is, is de schoorsteentrek te laag en worden de rookgassen niet door de schoorsteen naar boven getransporteerd, maar zich achter de kachel ophopen. Dan brandt het niet goed. In extreme gevallen kan een sterk verminderde tocht zelfs gevaarlijk zijn. Na plaatsing dient de verantwoordelijke wijkschoorsteenveger de RVS schoorsteen eerst te verwijderen voordat deze in gebruik kan worden genomen. Regelmatige inspecties worden vervolgens jaarlijks of tweejaarlijks uitgevoerd door de schoorsteenveger.

Wil je geen RVS pijp aan de muur van je huis, dan kun je als alternatief de RVS schoorsteen in huis laten lopen. Dit gaat echter gepaard met aanzienlijk meer inspanning en aanzienlijk hogere kosten.

Vraag: Wat kosten roestvrijstalen haarden meestal?

Kostentracker-expert: het is altijd moeilijk in algemene termen te zeggen, want dat hangt natuurlijk altijd af van het gekozen model en de vereiste afmetingen.

Over het algemeen moet u ongeveer 450 tot 600 EUR rekenen voor een schoorsteenkit in de gebruikelijke afmetingen. In de meeste gevallen zal de schoorsteen nog door het dakoppervlak moeten worden geleid - er zijn speciale vormdelen die dit probleemloos en zonder afdichtingsproblemen mogelijk maken. In de meeste gevallen is tussen ongeveer 40 EUR en 100 EUR inclusief de afdichtingsmaterialen verschuldigd voor de dakdoorvoer. Afhankelijk van de accessoires die u wilt, kunnen extra kosten worden toegevoegd, maar u blijft meestal onder de 100 EUR.

Als u uw schoorsteen zelf bouwt, zijn dit alle kosten. Wie liever een specialist laat opzetten, kan dan rekenen op extra forfaitaire vergoedingen. In de meeste gevallen zijn forfaitaire tarieven tussen 800 EUR en 1.000 EUR vereist voor de volledige montage.

Het ziet er natuurlijk anders uit als je de RVS schoorsteen niet langs de muur wilt laten lopen, maar liever binnenshuis installeert.

Hiervoor worden zogenaamde lichtgewichtschoorstenen gebruikt. De schoorsteen van roestvast staal is vuurvast bekleed met lichtgewicht constructiematerialen (meestal cellenbeton). De afzonderlijke geprefabriceerde onderdelen van de kit worden vervolgens op elkaar gelegd en met mortel gemetseld. Plafondopeningen moeten echter ook vakkundig in de loop van de schoorsteen worden gemaakt. In de regel zult u, zelfs in het beste geval, rekening moeten houden met kosten van ongeveer 1.500 EUR tot 2.000 EUR voor zelfmontage (plafondopeningen door professionals). Bij montage komt u in de meeste gevallen uit op ongeveer 3.000 EUR tot 4.000 EUR, en mogelijk net daarboven.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We hebben een open haard gekocht voor onze woonkamer, maar ons huis heeft geen schoorsteen. Daarom willen we een RVS schoorsteen achteraf aan de buitenzijde van de muur monteren.

Postprijs
Complete schoorsteenset, DW 160 diameter, 5,7 m hoog521,95 EUR
Dakdoorvoer RVS, dakhelling 20 ° -35 °, DW 16043.31 EUR
bijeenkomst800 EUR
Routebeschrijving40 EUR
totale prijsEUR 1.405,26

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld voor een zeer specifieke schoorsteen. De prijzen voor andere schoorsteenmodellen, vooral die met andere afmetingen, kunnen ook aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld laat al zien dat het achteraf monteren van een RVS schoorsteen aan de buitenzijde van de muur niet bijzonder duur is - zeker in vergelijking met het bouwen van stenen schoorstenen. Voor een traditioneel gemetselde schoorsteen hadden we daar een veelvoud van betaald.

Als we de roestvrijstalen schoorsteen zelf hadden gebouwd (wat meestal geen probleem is), zou onze aanpassing achteraf erg goedkoop zijn geweest.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een RVS haard in de praktijk afhankelijk?

roestvrijstalen schoorsteenkosten

Als er al een schoorsteen is, scheelt dit meestal aanzienlijke kosten

Kostentracker-expert: hier spelen natuurlijk enkele factoren een rol:

  • of de roestvrijstalen schoorsteen aan de buitenkant van de muur of aan de binnenkant wordt gebouwd
  • welke lengte en welke nominale diameter nodig zijn
  • van welke fabrikant de kit is verkregen
  • of een dakdoorvoer nodig is (in sommige gevallen kan dit aan de gevelzijde worden vermeden)
  • welke accessoires (bijv. spanningsverhoger, speciale regenhoes, etc.) worden gekocht
  • welke kosten worden gemaakt voor de interieuropbouw voor de plafondopeningen

De kosten kunnen dus van geval tot geval verschillen. U kunt de prijzen van individuele kits het beste met elkaar vergelijken, ook als de afmetingen bekend zijn.

Vraag: Zijn er exploitatiekosten voor een roestvrijstalen schoorsteen?

Kostentracker-expert: Zoals bij elke schoorsteen, zijn inspecties door de schoorsteenveger verplicht voor roestvrijstalen schoorstenen.

De kosten hiervoor worden echter binnen redelijke grenzen gehouden: in de meeste gevallen moet u één of twee keer per jaar een bezoek verwachten als u een kachel bedient. De kosten hiervoor zijn meestal rond de 30 à 50 euro per jaar.