Satelliet-tv: wat zijn de kosten?

satelliet tv kosten

Velen schrikken terug voor de lopende kosten van een kabeltelevisieaansluiting en geven er de voorkeur aan een satellietschotel te installeren voor televisieontvangst. In een interview legt de kostentracker-expert gedetailleerd uit welke eenmalige en lopende kosten worden gemaakt en of het de moeite waard is.

Vraag: Wat kost satelliet-tv?

Kostentracker-expert: als u satelliet-tv vergelijkt met andere tv-ontvangstopties, is dit verreweg de goedkoopste optie. In veel gevallen zijn er zelfs geen lopende maandelijkse kosten - afhankelijk van de programmavereisten.

Men moet eerst onderscheid maken tussen:

  • de pure acquisitiekosten
  • (mogelijke) lopende kosten voor satellietprogramma's

Bij de aanschafkosten moet je rekening houden met de kosten voor de satellietschotel (of eventueel een veel ruimtebesparende platte antenne), de bekabeling en de ontvanger. Bij sommige televisies kunt u zonder de receiver omdat deze in de fabriek in het apparaat is ingebouwd.

satelliet tv kosten

De vakman kan de installatie ook zelf doen en dus kosten besparen

Dan zijn er de installatiekosten en de kosten voor de bekabeling. Complete sets voor zelfmontage zijn soms rond de 50 tot 100 EUR in bouwmarkten, en in veel gevallen is de ontvanger al inbegrepen.

Als u voor meerdere deelnemers een satellietsysteem wilt installeren, moet u meestal rekening houden met aanschafkosten van 200 EUR. Startersets met platte antennes zijn meestal ook beschikbaar vanaf ongeveer 200 EUR.

Premium satellietantennes en krachtige platte antennes kunnen ook 500 tot 700 EUR kosten.

Met de lopende kosten moet u beslissen of u de gratis gratis tv-programma's wilt bekijken of dat u hogere eisen wilt stellen aan de programmaselectie. De meesten vinden de gratis programma's op ASTRA 19.2 ° voldoende, maar wie naar privé HD-kanalen wil kijken, moet maandelijks abonnementsgeld betalen.

Voor een abonnement op HD + moet u momenteel ongeveer 5 EUR per maand aan vergoedingen berekenen. Pakketten van hogere kwaliteit, waarvan sommige ook een eigen ontvanger nodig hebben, maar ook streaming op de mobiele telefoon mogelijk maken, veroorzaken hogere kosten van ongeveer 10 euro per maand tot 20 euro per maand.

Diensten zoals SKY brengen ook kosten met zich mee van ongeveer 10 EUR per maand tot 20 EUR per maand, plus activeringskosten en maandelijkse huurkosten voor het ontvangende apparaat ("logistiek vast tarief", ongeveer 15 EUR per maand) .

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij kopen een satellietantenne en toebehoren en monteren deze zelf op de balkonreling. We doen het zonder een complete set en kopen losse onderdelen van hoge kwaliteit. We hebben geen abonnement.

Postprijs
Schotelantenne72 EUR
LNB19 EUR
Kabelset coaxkabel19 EUR
Ontvanger45 EUR
totale prijs155 EUR

Dit is slechts een voorbeeld van een enkele kosten voor een specifiek individueel geval. De kosten in andere gevallen kunnen variëren.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van satelliettelevisie bepalen?

Kostentracker-expert: om hier in overweging te nemen:

satelliet tv kosten

Behalve de kosten voor de kom en installatie zijn er nauwelijks meer

  • de kosten van de satellietschotel of de platte antenne en de nodige montage
  • de kosten van een LNB
  • de kosten van de benodigde kabel
  • de kosten van de ontvanger (indien nodig)
  • indien nodig de kosten voor installatie door een gespecialiseerd bedrijf (indien gewenst)

Indien u geen hoge eisen stelt aan de accessoires, zijn de aanschafkosten vaak beduidend goedkoper dan in ons kostenvoorbeeld. Als een ontvanger niet nodig is, worden de kosten ook verlaagd.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de satellietantenne (schotel of platte antenne)?

Kostentracker expert: voor eenvoudige modellen van de schotelantennes moet u rekenen tussen ongeveer 30 EUR en 100 EUR.

Hoogwaardige platte antennes met weinig ruimte en zonder vervelende, uitstekende LNB zijn iets duurder: ze zijn meestal tussen ongeveer 60 EUR en 200 EUR, maar premiummodellen kunnen ook tot 700 EUR kosten.

Vraag: Wat zijn de kosten voor LNB en coaxkabel?

Kostentracker-expert: u moet voor beide rekening houden met kosten van ongeveer 10 EUR tot 30 EUR.

Als er complexere bekabeling of een signaalverdeler nodig zou zijn, kan deze ook wat duurder zijn.

Houd er rekening mee dat als u programma's van meerdere satellieten wilt ontvangen, u mogelijk ook meerdere LNB's nodig heeft.

Vraag: Wat kosten SAT-ontvangers?

Kostentracker-expert: ontvangers zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 30 - 50 EUR in winkels. Premium-modellen met hogere prestaties en functionaliteit kunnen ook tot 200 euro kosten.

Vraag: Wat zijn de kosten voor een installatie door een gespecialiseerd bedrijf?

Kostentracker-expert: Als er geen speciale installatie-forfaitaire bedragen worden aangeboden (bijv. wanneer u de SAT-antenne en de ontvanger bij een gespecialiseerd bedrijf koopt), moet u in de meeste gevallen installatiekosten betalen vanaf ongeveer EUR 300 tot ongeveer 700 euro berekenen.

Ook de individuele installatiewerkzaamheden op locatie zijn bepalend voor de kosten.