Sauna: wat zijn de kosten?

Sauna prijzen

Als u iets duurzaams voor uw gezondheid wilt doen, moet u vaker naar de sauna. Het handigst is natuurlijk als je de sauna thuis hebt. De cost tracker expert legt uit welke kosten je mag verwachten van een thuissauna of infraroodcabine.

Vraag: Wat kost een sauna?

Kostentracker-expert: Dat kun je natuurlijk moeilijk zeggen tegen een vast tarief - de kosten zijn enerzijds afhankelijk van het type sauna en anderzijds van de grootte en uitrusting van de sauna. Er zijn aanzienlijke verschillen in kosten.

Men moet eerst onderscheid maken tussen:

 • eenvoudige thuissauna voor zelfmontage van hout
 • een buitensauna
 • een saunahuis voor in de tuin
 • een barrel sauna
 • een infraroodcabine

Binnensauna

Sauna prijzen

Een eenvoudige sauna is verkrijgbaar voor minder dan € 1000

Een eenvoudige thuissauna voor zelfmontage is doorgaans verkrijgbaar vanaf rond 800 EUR in een solide uitvoering. Hoe groter en beter uitgerust de sauna, hoe hoger de prijs.

Luxe doe-het-zelf sauna's voor gebruik binnenshuis kunnen dan 2.000 EUR tot 3.000 EUR kosten. Merksauna's en designersauna's kosten vaak nog meer.

Naast de kosten voor de opbouw (indien u deze niet zelf opstelt) dienen afleveringskosten en kosten voor de benodigde sauna accessoires (hoofdsteunen, verlichting, eventueel speakers) evenals de kosten voor de aansluiting door de elektricien te worden berekend .

Buitensauna

Met een simpele buitensauna beginnen de kosten meestal bij rond de 1.500 EUR. Afhankelijk van de uitrusting en het ontwerp kan het echter snel duurder worden.

Een echt saunahuis voor in de tuin is meestal beschikbaar vanaf ongeveer 2.500 euro tot 3.000 euro. Zelf een saunahuis bouwen zou een andere optie zijn - maar dit vereist een zeer zorgvuldige planning en specialistische kennis. Tel je de totale inspanning inclusief planning en goedkeuringsdiensten bij elkaar op, dan krijg je ondanks de zelfbouw vaak hoge totale kosten.

De barrelsauna in de tuin, die nu ook heel vaak in traditionele Scandinavische saunalanden te vinden is, is de laatste jaren bijzonder populair geweest. De kosten voor zeer eenvoudig uitgeruste modellen beginnen bij ongeveer 1.600 EUR, maar grotere modellen van hoge kwaliteit kunnen ook oplopen tot 6.000 EUR tot 7.000 EUR.

Naast eventuele aanlegkosten moet er ook rekening worden gehouden met de kosten voor een bijbehorende fundering en eventueel de kosten voor het maken van de benodigde aansluitingen voor alle soorten buitensauna's.

Infraroodcabine

Infrarood sauna prijzen

Een infrarood sauna is ook beschikbaar voor minder dan 1000 €

Een moderne infraroodcabine biedt verschillende voordelen ten opzichte van de klassieke sauna - het is beduidend minder belastend voor het lichaam, de warmte wordt voornamelijk in het lichaam gegenereerd, net als bij infraroodstraling van de zon. Hierdoor worden de spieren meer ontspannen, worden relatief meer gifstoffen uitgezweten en wordt melkzuur uit de spieren in grotere mate afgebroken. Bovendien zijn de bedrijfskosten aanzienlijk lager in vergelijking met de klassieke thuissauna vanwege het elimineren van verwarmingstijden.

Infraroodcabines zijn verkrijgbaar in kleine en eenvoudige versies vanaf ongeveer 700 EUR, maar de standaardmodellen zijn meestal tussen 1.000 EUR en 1.500 EUR. Goed uitgeruste luxe modellen kunnen dan ook duurder uitvallen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We kopen een kleine sauna voor onze kelder. We kozen voor een eenvoudig model van een massief houten sauna van Noors sparrenhout met deur van veiligheidsglas, 2 banken en een 9 kW kachel met geïntegreerd regelsysteem met een buitenmaat van 1,89 mx 1,72 m. Verlichting en saunastenen zijn reeds inbegrepen in de set

De montage doen we zelf, we huren een elektricien in voor de aansluiting.

Postprijs
Complete saunaset1.269 EUR
Bezorgkosten0 EUR (gratis verzending)
Bouwkosten0 EUR (wordt door uzelf gedaan)
Elektricien kosten165 EUR
Kosten sauna accessoireset55 EUR
totale prijs1.489 EUR

Dit is een voorbeeld met een enkele prijs voor een zeer specifiek saunamodel. De kosten voor andere saunamodellen van andere fabrikanten kunnen ook aanzienlijk verschillen, zelfs met vergelijkbare apparatuur.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een sauna afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

Zout sauna kosten

Een zoutsauna is iets heel bijzonders

 • het type sauna
 • of het nu gaat om een ​​binnensauna, een buitensauna of een infraroodcabine
 • de grootte van de sauna
 • de constructie van de sauna
 • of het nu een standaard "off the shelf" -model is of een individueel geconfigureerde sauna
 • de bezorgkosten
 • de bouwkosten als de bouw niet door u zelf wordt uitgevoerd
 • de kosten van de fundering (voor buitensauna's)
 • de aansluitkosten (elektricien)
 • de kosten voor de benodigde aanvullende apparatuur

Al deze factoren moeten in overweging worden genomen als het gaat om individuele kostenplanning. Bij het kiezen van een sauna moeten eerst uitgebreide vergelijkingen worden gemaakt - er zijn vaak aanzienlijke prijsverschillen, zelfs bij modellen met vergelijkbare uitrusting.

Vraag: Wat is het kostenverschil tussen conventionele sauna's en infraroodcabines in termen van bedrijfskosten?

Kostentracker expert: In conventionele sauna's worden krachtige kachels gebruikt die een vermogen kunnen hebben tussen 5 kW en 10 kW. Het stroomverbruik van de kachel moet daarom worden berekend met 5 kWh tot 10 kWh (momenteel ongeveer 1,50 EUR tot 3 EUR per uur bedrijfstijd). Afhankelijk van de gewenste temperatuur voor de sauna moet ook een bijbehorende voorverwarmingstijd worden meegerekend.

Infraroodcabines daarentegen hebben een relatief laag vermogen van doorgaans 1,5 kW (1 - 2 personen) tot 3 kW (tot 4 personen). Hiervoor heeft u nauwelijks voorverwarmtijd nodig - in de meeste gevallen is dit slechts enkele minuten. Dit is duidelijk merkbaar in de exploitatiekosten, zeker bij veelvuldig gebruik, als je een klassieke sauna vervangt door een infrarood sauna.