Schoonmaken olieverfschilderijen: deze kosten zijn van toepassing

Olieverfschilderij schone prijzen

Veel vuil, soms roet en rook, hoopt zich op op oude olieverfschilderijen. De vernislagen op het schilderij worden steeds minder transparant, waardoor het beeld duidelijk zijn kleureffect verliest. Een professionele reiniging van het olieverfschilderij kan met heldere kleuren de oude staat herstellen. Lees in ons interview bij de cost tracker-experts met welke kosten u rekening moet houden.

Vraag: Wat kost het om een ​​olieverfschilderij professioneel schoon te maken?

Kostentracker-expert: Dat is in het algemeen moeilijk te zeggen, het hangt altijd af van de prijsstelling van de restaurateur en de staat en mate van vervuiling van de foto. Ook de gebruikte kleuren (er zijn wateroplosbare kleuren vergelijkbaar met olieverf) kunnen een invloed hebben op de kosten.

Allereerst moet onderscheid worden gemaakt tussen:

  • of het nu gaat om een ​​simpele reiniging van de foto en een nieuwe lak
  • of er uitgebreide reparaties of renovaties nodig zijn op de foto
Olieverfschilderij schone prijzen

Voor het schoonmaken van kleine schilderijen zijn kosten tot € 100 te verwachten

In de meeste gevallen brengt het eenvoudig schoonmaken van de foto geen bijzonder hoge kosten met zich mee. De meeste restaurateurs beginnen bij ongeveer 50 tot 100 EUR voor kleine plaatjes.

Een hoge mate van vervuiling kan echter ook de kosten van eenvoudige reiniging aanzienlijk verhogen. Mogelijk moet u extra kosten berekenen voor het inlijsten en inlijsten van de foto.

Als naast reiniging ook reparaties noodzakelijk zijn, lopen de kosten doorgaans aanzienlijk op.

De kosten om de achterkant van de foto te vervangen door verouderingsbestendig karton, de lijst opnieuw te bewerken of beschadigingen te verwijderen kunnen hoge kosten met zich meebrengen, maar voor sommige foto's zijn ze onvermijdelijk om ze überhaupt te behouden.

Als grove richtlijn kunt u uitgaan van een uurtarief van ongeveer 50 EUR tot 70 EUR voor het werk van de meeste restaurateurs, maar niet allemaal. Sommige zijn ook aanzienlijk duurder. Hoeveel tijd het kost om een ​​afbeelding te repareren en te herstellen, hangt af van de grootte van de afbeelding. en de staat van de foto en de aard van de schade.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij hebben een foto van 40 cm x 60 cm professioneel laten reinigen en voorzien van een nieuwe vernislaag. Kleuraanpassingen zijn niet nodig, de foto is onbeschadigd.

Postprijs
Reiniging en nieuwe vernissen64,40 EUR
Frame verwijderen en opnieuw bevestigen0,00 EUR inbegrepen in de prijs
totale prijs64,40 EUR

Dit is een voorbeeld van een enkele kosten van een enkele provider. De kosten van andere restauratoren kunnen soms aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van het schoonmaken van een olieverfschilderij bepalen?

Kostentracker-expert: de volgende zaken zijn hier doorslaggevend:

Laat het olieverfschilderij schoonmaken

De kosten voor het schoonmaken van een olieverfschilderij hangen grotendeels af van de grootte en staat

- welke restaurateur in opdracht is (kunstenaars zijn vaak beduidend duurder)

  • welk vuil is aanwezig op de foto
  • in welke staat de foto is
  • of er grote schade moet worden gerepareerd (scheuren, verf is afbladderend of verflagen zijn afbladderend, schade aan de achterwand, schimmelbeschadiging, etc.)
  • de hoeveelheid schoonmaakwerk
  • de grootte van de werkplaats van de restaurateur (individuele restauratoren met kleine werkplaatsen kunnen goedkoper zijn)

Het is zeker aan te raden om bij verschillende restaurateurs een kostenraming te krijgen, ook bij eenvoudige reiniging kunnen de geboden prijzen vaak sterk verschillen. Het is aan te raden om de staat van de foto en de mate van vervuiling zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen met foto's zodat de restaurateur een gedegen kostenraming kan maken.

Let op: sommige restauranthouders brengen ook kosten in rekening voor het vooraf maken van een kostenraming.

Vraag: Welke kostenverschillen kunnen er zijn voor het schoonmaken van schilderijen van restauranthouder tot restauranthouder?

Kostentracker-expert: de verschillen kunnen soms aanzienlijk zijn.

De schoonmaak van ons schilderij werd gespecificeerd door een andere restauranthouder met een richtprijs van ongeveer EUR 150 tot EUR 200.

Vraag: Kunt u een schilderij niet zelf schoonmaken? Wat zijn de kosten hiervoor?

Kostentracker-expert: dit moet indien mogelijk worden vermeden bij waardevolle, oude en gedeeltelijk beschadigde schilderijen. Het risico bestaat altijd dat het olieverfschilderij ernstig beschadigd raakt door gebrek aan deskundigheid.

De materialen die nodig zijn voor het reinigen zijn echter niet duur. Over het algemeen zijn dit speciale reinigingsmiddelen voor olieverfschilderijen die in de vakhandel verkrijgbaar zijn en lijnolie-lak voor een nieuwe vernislaag. De benodigde materialen kosten niet meer dan ongeveer 30 tot 40 EUR als ze bij speciaalzaken worden gekocht.