Schoorsteenbouw: welke kosten zijn te verwachten?

schoorsteen-muren-kosten

Voor velen is alleen een schoorsteen van massief baksteen een 'echte' schoorsteen. Heeft u er nog geen, dan kunt u deze op een later tijdstip ook in het oude pand laten inbouwen. Wij wilden van de cost tracker-experts weten welke kosten hiervoor te verwachten zijn.

Vraag: Wat kost het om een ​​schoorsteen te bouwen?

Kostentracker expert: Als er tijdens de bouw niet al een schoorsteen was gepland, is de latere installatie van een massieve, gemetselde schoorsteenvariant vaak moeilijk en in veel gevallen erg duur - met bijbehorende kosten.

Bij de plaatsing moet rekening worden gehouden met het aantal plafond- en dakopeningen dat gemaakt moet worden en de statische veranderingen die in het gebouw kunnen optreden. De latere plaatsing van een gemetselde schoorsteen moet beslist ruim van tevoren worden gepland en veroorzaakt als bouwproject ook veel vuil en wanorde in het interieur. Andere alternatieven, zoals een achteraf gemonteerde roestvrijstalen schoorsteen, die u zelfs zonder problemen zelf kunt installeren, blijken vaak de veel eenvoudigere en goedkopere oplossing.

In termen van kosten kan een bakstenen schoorsteen met een lengte van ongeveer 10 m en een lengte van ongeveer 10 m naar verwachting ongeveer 5.000 EUR tot 8.000 EUR kosten. Afhankelijk van de bouwkundige omstandigheden ter plaatse kan dit mogelijk nog duurder zijn. Voor de variant die binnenshuis loopt, moeten iets hogere kosten worden ingeschat dan voor een schoorsteenvariant die aan de muur van de woning wordt gebouwd.

schoorsteen-muren-kosten


Roestvrijstalen schoorstenen zijn meestal veel goedkoper in aanschaf.

Im Vergleich dazu beginnen die Kosten für einen selbst aufgebauten Edelstahlschornstein, der an der Hausaußenseite verläuft, bei lediglich rund 600 EUR, inklusive einer komplette fachmännische Montage müssten ongeveer € 1.500 tot € 2.000 gerechnet werden.

Opgemerkt moet worden dat gemetselde schoorstenen in enkelschalige en dubbelschaalconstructie niet geschikt zijn voor gebruik in moderne condenserende verwarmingssystemen, maar alleen voor zogenaamde LT-ketels. Om een ​​gemetselde schoorsteen met moderne condensatieketels met laag verbruik te kunnen bedienen, moet de schoorsteen minimaal drie schalen hebben en vochtbestendig zijn, wat de bouwkosten verder verhoogt.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Aan de buitenkant van ons huis laten we een schoorsteen bouwen door een gespecialiseerd bedrijf. Ons huis heeft twee verdiepingen, de planning en dimensionering van de schoorsteen gebeurt door de schoorsteenveger.

Postprijs
materiële kosten1.600 EUR
Planning en bouwkosten inclusief acceptatie4.500 EUR
Totale bouwkosten schoorsteen ermee6.100 EUR

De kosten voor het bouwen van een schoorsteen kunnen in andere gevallen beduidend hoger zijn, afhankelijk van de bestaande bouwkundige omstandigheden, de bestaande eisen en het type uitvoering alsook de plaats van opstelling (binnen in de woning ipv buiten). Voor onze schoorsteen zijn geprefabriceerde vormdelen gebruikt.

Vraag: Wat zijn de kosten van een gemetselde schoorsteen?

Kostentracker expert: voor massieve schoorstenen heeft de constructie van geprefabriceerde vormdelen tegenwoordig grotendeels de overhand. In de gebruikelijke gevallen (huis met twee verdiepingen, schoorsteen aan de buitenkant), materiaalkosten van ongeveer 1.000 tot 1.300 euro, afhankelijk van het geplande ontwerp, iets meer.

Hiervoor moeten echter ook de noodzakelijke arbeidskosten voor de bouw, de gemaakte plan- en keuringskosten en, in het geval van een cursus binnenshuis, de kosten voor de statische beoordeling en de benodigde plafondopeningen worden berekend.

In de meeste gevallen resulteert dit in totale kosten van minimaal 5.000 EUR tot 8.000 EUR voor de gemetselde schoorsteen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor een achteraf aangebrachte schoorsteen afhankelijk?

Kostentracker expert: relevant hier is:

schoorsteen-muren-kosten


De kosten van een stenen schoorsteen zijn afhankelijk van verschillende factoren.

  • het gekozen type schoorsteen
  • de dimensionering van de schoorsteen (binnendiameter pijp en schoorsteenlengte)
  • de constructie (gemaakt van voorgevormde onderdelen of massief metselwerk)
  • Materiaalkosten voor de geprefabriceerde onderdelen (indien gebruikt) of het metselwerkmateriaal
  • de inspanning voor de bouw (arbeidskosten)
  • de kosten van planning en goedkeuring
  • de kosten voor noodzakelijke plafond- en dakopeningen (indien binnenshuis uitgevoerd)
  • de kosten voor een benodigde statische beoordeling (indien deze binnenshuis plaatsvindt)

In ieder geval moeten vooraf meerdere aanbiedingen worden ingewonnen en zorgvuldig worden vergeleken.