Schoorsteen: Welke kosten moet u verwachten in een nieuw gebouw?

schoorsteen-kosten-nieuwbouw

Ideaal natuurlijk als u de kachel in de nieuwbouw plant. Voor de relatief lage meerkosten tijdens de bouw van het huis, kun je veel comfort verwachten en later ook enkele financiële voordelen. In ons interview bespreken we met de kostentracker welke extra kosten je moet verwachten voor een nieuwe houtkachel.

Vraag: Wat kost het om ook een kachel te laten plaatsen?

Kostentracker-expert: Bij het bouwen van een nieuw gebouw heeft u een heel belangrijk voordeel: u kunt zo plannen dat de positie van de schoorsteenaansluiting en het kamerontwerp ideaal zijn voor het plaatsen van een open haard.

Dure aanvullende maatregelen, zoals het plaatsen van een RVS schoorsteen langs de buitenmuur, kunnen worden bespaard. Bij het achteraf inbouwen van een kachel kan dit vaak nodig zijn als er óf helemaal geen schoorsteen is óf de geplande installatielocatie en de schoorsteengang helemaal niet compatibel zijn.

schoorsteen-kosten-nieuwbouw
Er zijn veel verschillende ontwerpen voor houtkachels.

Bij nieuwbouw zijn de kosten beperkt tot de aankoopkosten van de kachel, de installatiekosten en de kosten voor de nodige kachelaccessoires (kachelpijpen, aansluitset schoorsteen, vonkbescherming, schoorsteengereedschap).

Met inbegrip van accessoires, kunt u eenvoudige, vrijstaande kachels van goede kwaliteit in winkels krijgen vanaf ongeveer 600 EUR, vaak zelfs goedkoper. Volledig beklede kachels zijn beschikbaar vanaf vanaf ongeveer 1.000 EUR, praktische pelletkachels vanaf ongeveer 800 EUR.

Voor hoogwaardige ontwerpen met een hoog verwarmingsvermogen of voor designontwerpen kunnen de prijzen echter ook 2.000 EUR en meer bedragen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Voor onze woonkamer kopen we een houtkachel met 6 kW verwarmingsvermogen. We hebben een specialist de kachel laten installeren en aansluiten op de schoorsteen.

Postprijs
Speksteenkachel, 6 kW599 EUR
Kachelpijpen en aansluitset35 EUR
Accessoires: vonkbeschermingsplaat, haardgereedschap105 EUR
Installatie en aansluiting door een specialist180 EUR
Goedkeuring door schoorsteenveger75 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek ovenmodel van een specifieke fabrikant. Afhankelijk van de prestaties en het ontwerp van de kachel en het gekozen model, kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor de verschillende kachelvarianten?

Kostentracker-expert: Zeer eenvoudige en goedkope kachels (bijv. werkplaatskachels) zijn vaak verkrijgbaar in bouwmarkten vanaf ongeveer 200 EUR. Veel van deze kachels leveren al een nuttig verwarmingsvermogen van 5 kW of meer, maar ze zijn minder elegant en meestal veel eenvoudiger dan veel “huiskamermodellen”.

schoorsteen-kosten-nieuwbouw
Open haarden met een kijkvenster kosten ongeveer 600 euro.

Schoorsteenkachels voor woonkamers met kijkglas en een vermogen tussen ongeveer 5 kW en 9 kW zijn meestal verkrijgbaar vanaf ongeveer 600 EUR . Dat is genoeg om zelfs hele grote ruimtes te verwarmen, in goed geïsoleerde woningen zelfs bijna een hele verdieping.

Door de pelletkachel hoeft u niet meer pellets toe te voegen, u hoeft alleen maar pellets bij te vullen. Veel van deze kachels kunnen met één vulling tot wel 8 uur continu branden. Eenvoudige pelletkachels zijn beschikbaar vanaf ongeveer 800 EUR, maar gemiddeld moet u 1.000 tot 1.500 EUR berekenen voor beter uitgeruste modellen.

Volledig beklede ovens en basisovens zijn iets duurder - voor deze ovencategorie moet je op zijn minst de prijzen vanaf 1.000 EUR berekenen. Veel uitgebreid ontworpen modellen kosten echter ook aanzienlijk meer, en installatie door een specialist kost meestal meer dan vrijstaande ovens. De installatiekosten voor vrijstaande kachels bedragen doorgaans ongeveer 200 EUR.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor een nieuwe houtkachel afhankelijk?

schoorsteen-kosten-nieuwbouw
De kosten van een kachel zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • welk type oven u moet kiezen
  • welk ovenmodel is geselecteerd in welke versie en met welk verwarmingsvermogen
  • de installatiekosten door de specialist (behalve voor zelfmontage, dat is eenvoudig mogelijk)
  • de benodigde accessoires (kachelpijpen en aansluitset, vonkbeschermingsplaat, openhaardbenodigdheden, eventueel ook houtopslag en andere accessoires)
  • indien van toepassing, afleveringskosten voor het afleveren van de oven
  • de kosten van acceptatie door de schoorsteenveger (verplicht, meestal rond de 100 EUR)

Vraag: Welke financiële voordelen kan een houtkachel opleveren?

Kostentracker-expert: Het belangrijkste voordeel is dat verwarming met hout zeer goedkope warmte kan genereren - aanzienlijk goedkoper dan met olie of gas. Dit kan kosten besparen, zeker in de overgangsperiode, waar de hoofdverwarming nog kan worden uitgeschakeld, maar ook bij gebruik als bijverwarming.

Kiest u voor een houtkachel met warmwaterproductie, dan kunt u op deze manier ook de hoofdverwarming ondersteunen. Voor de installatie van een dergelijk systeem moet u echter op zijn minst ongeveer 2.000 EUR schatten.