Shell-bouwkosten - de basiskosten van de woningbouw

ruwbouwkosten

Als de schil op zijn plaats zit, is het belangrijkste deel van het huis compleet. Ook hier wordt een groot deel van het woningbouwbudget aan besteed. In een interview legt de kostentracker-expert uitgebreid uit welke kosten je doorgaans moet berekenen voor de schil en hoe deze kosten zich verhouden tot de totale bouwkosten van de woning.

Vraag: Waarom is het afgewerkte casco zo'n grote mijlpaal in de woningbouw?

Cost tracker expert: in de praktijk moet men meestal spreken van "casco met afgewerkt dak" - om kostenredenen zijn de daken tegenwoordig vaak volledig bedekt met de voltooiing van de casco en zijn alle dakramen geplaatst . Het dak helemaal af hebben heeft eigenlijk zin - namelijk gezien de arbeidskosten die deze aanpak bespaart.

De schil is niet alleen de "basisconstructie" van het voltooide huis, het maakt ook een zeer groot deel uit van de totale bouwkosten. Dat maakt het zo'n uiterst belangrijke bouwfase.

Vraag: Wat kost een schaal over het algemeen?

Kostentracker-expert: dit is in het algemeen natuurlijk altijd erg moeilijk te zeggen - huizen zijn immers heel anders gebouwd en ook van verschillende afmetingen.

ruwbouwkosten

Ongeveer € 500 per vierkante meter kan worden verwacht voor een schelp in Duitsland

Er is echter een redelijk gepaste richtprijs voor de ruwbouwkosten: in Duitsland kan men uitgaan van een gemiddelde van ongeveer 507 EUR per m² aan kosten voor de ruwbouw. Dit kan echter aanzienlijk verschillen van staat tot staat, omdat de bouwkosten in de afzonderlijke staten consistent verschillen.

Een andere gemiddelde waarde, die iets specifieker is, gaat uit van ongeveer 75.000 EUR ruwbouwkosten voor een gemiddelde eengezinswoning van normale grootte.

Deze waarden zijn ongeveer correct voor de meeste gebouwen met een normale constructie en met een gemiddelde en gebruikelijke grootte.

Alleen bij zeer luxe eengezinswoningen of ongebruikelijke plattegronden kan deze prijs daadwerkelijk beduidend hoger zijn.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk

Als concreet voorbeeld willen we kijken naar de ruwbouwkosten ten opzichte van de totale kosten van een eengezinswoning met een woonoppervlakte van 140 m².

Een deel van het huiskosten
Totale kosten inclusief kelder233.600 EUR
Kosten zonder kelder209.120 EUR
Totale bouwkosten casco105.120 EUR
inclusief metselwerk, beton en gewapend betonEUR 70.080
Dakbedekking, loodgieter en timmerwerkEUR 23.360

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld voor een heel specifiek huis. De ruwbouwkosten van andere woningen kunnen natuurlijk ook aanzienlijk verschillen.

In ons geval zijn de ruwbouwkosten net geen 750 EUR per m², dus iets duurder dan gemiddeld.

Aan een andere, vaak geldige regel wordt hier voldaan, namelijk dat de casco ongeveer 50% van de totale bouwkosten uitmaakt (exclusief kosten voor de kelder).

Vraag: Van welke factoren zijn de ruwbouwkosten doorgaans afhankelijk?

Kostentracker-expert: natuurlijk spelen hier veel individuele factoren een rol, die bij elkaar genomen behoorlijk grote verschillen kunnen maken in de casco-constructiekosten:

  • de plattegrond van het huis
  • het vloeroppervlak van de woning en het aantal verdiepingen
  • de gebruikte bouwmaterialen
  • de ligging van het huis (landelijke ligging / stad, federale staat bepaalt de hoogte van de bouwkosten)
  • de vorm van de dakspant
  • het type dakbedekking (als men de moderne definitie van "schil met een overdekt dak" gebruikt)
  • Fouten in de constructie (dit kan soms leiden tot enorme prijsstijgingen)

Vraag: Welk verschil kan de vorm van een dakconstructie maken voor de schil?

ruwbouwkosten

De vorm van het dak heeft een doorslaggevende invloed op de prijs van de schil

Kostentracker-expert: daken worden meestal geselecteerd op basis van technische vereisten, maar de bouwer heeft altijd een zekere mate van vrijheid bij het kiezen van de dakvorm.

Het zadeldak is een van de meest gebouwde daken in Duitsland. Het is zeer stabiel, met hogere dakhellingen (vanaf 35 °) ook zeer geschikt voor een zolderuitbreiding en vooral goedkoop.

Met ongeveer 60 EUR per m² voor de dakopbouw is het bijvoorbeeld al 50% goedkoper dan een schilddak of een mansardedak, wat sowieso niet erg gebruikelijk is.

Platte daken en monopitch-daken zijn vaak goedkoper dan een zadeldak, maar bij platte daken worden de besparingen gerelativeerd door de later hoge onderhouds- en reparatiekosten. Het monopitch-dak biedt daarentegen nog meer kostenvoordelen: het is niet alleen heel eenvoudig te bouwen, maar biedt vanaf het begin ook veel ruimte voor een dakverlenging en heeft ook 30% minder dakoppervlak dan een zadeldak - wat de kosten voor de daaropvolgende dakbedekking met ongeveer hetzelfde bedrag verlaagt.

Vraag: Het type dakbedekking is dan ook bepalend?

Kostentracker-expert: als u de dakbedekking aan de schaal wilt toevoegen, ja.

Dat zie je al terug in de materiaalkosten: eenvoudige betonnen dakpannen of zeer gangbare kleidakpannen kunnen 5 EUR per m² tot 7 EUR per m² kosten, terwijl de hoogwaardige dakbedekkingsoorten evenals de vezel Cement dakpanelen kunnen ook 40 EUR per m² kosten, tot 60 EUR per m². Een dakbedekking in leisteen met echte leisteen kost zelfs tot 200 EUR per m².

Dan zijn er ook nog verschillende ontwerpen van het dak, verschillende soorten dakisolatie en speciale dakontwerpen en dakgeometrieën, die de prijs nog duurder kunnen maken.

Vraag: Welke invloed hebben bouwmaterialen op de ruwbouwkosten?

Kostentracker-expert: het hangt natuurlijk sterk af van welke materialen worden gebruikt. Klassieke stenen in de buitenruimte kunnen zeer verschillende vierkante meterprijzen hebben, afhankelijk van hun dikte en ontwerp.

De cellenbetonblokken, die een uitstekende thermische isolatie bieden, zijn vaak duurder dan bakstenen, maar maken ook een zeer snelle voortgang van de bouw en tijdbesparend metselwerk mogelijk. Vanwege hun hoge thermische isolatie-eigenschappen is in veel gevallen geen extra thermische isolatie meer nodig voor 36,5 cm buitenmetselwerk. De hogere kosten voor het bouwmateriaal worden dan op meerdere vlakken gerelativeerd.

Denk bij het kiezen van materialen voor de schaalconstructie nooit eendimensionaal te denken, maar houd ook rekening met de voor- en nadelen van de individuele materialen in andere bouwfasen. Het heeft alleen zin om de gemaakte kosten in de algemene context in te schatten.

Vraag: Waarom kosten fouten in de shell zoveel geld?

ruwbouwkosten

Fouten in de casco-constructie hebben kostbare gevolgen

Kostentracker-expert: Veel constructieschade of constructiefouten die je pas veel later opmerkt (bijvoorbeeld bij verhuizing), zijn eigenlijk afkomstig uit de ruwbouwfase van de woning.

Dienovereenkomstig is het vaak tijdrovend om deze schade te herstellen. Als je ze niet op tijd opmerkt, wordt het vaak nog duurder.

Planningsfouten, planningsproblemen of slecht geplande leveringen kunnen de schaal zelf ook duurder maken. Problemen met de bouwcoördinatie zijn veel voorkomende oorzaken van (eigenlijk onnodige) stijgingen van de bouwkosten van de schil. Dit gebeurt in de regel veel vaker als de opdrachtgever het bouwproject zelf coördineert. Een professionele bouworganisatie is vaak de moeite waard - daar komen natuurlijk ook wel eens fouten voor, die de bouw uiteindelijk duurder maken.

Kortom, je kunt zeggen dat de topceremonie zijn rechtvaardiging heeft: iedereen die erin is geslaagd om de gebouwschil met succes achter zich te krijgen, heeft het moeilijkste deel van de huisconstructie overleefd - en reden om te vieren. Zelfs als hij maar de andere helft van het geld uitgeeft.