Slot vervangen - wat zijn de kosten?

lock-exchange-kosten

Of u nu een sleutel kwijt bent of u wilt een hogere beveiligingsstandaard bij de voordeur: er zijn veel redenen om een ​​slot te vervangen. De cost tracker expert laat in ons interview zien welke kosten je moet verwachten voor het vervangen van een deurslot en wanneer er hoge meerkosten gemaakt kunnen worden.

Vraag: Wat kost het om een ​​slot te vervangen?

Kostentracker-expert: dat kan nauwelijks over de hele linie worden gezegd. De mogelijke kosten verplaatsen zich in een breed bereik. Dit hangt soms ook af van de reden van ruilen.

Men moet eerst differentiëren:

 • of het slot tijdens normale werkuren wordt vervangen door een gewone slotenmaker
 • of een slotenmaker het slot buiten de normale werktijden vervangt
 • of een slot dat bij een sluitsysteem hoort, vervangen moet worden

De verschillen in kosten kunnen in elk geval aanzienlijk zijn.

Als het slot tijdens normale werkuren vervangen wordt door een slotenmaker zijn de kosten meestal niet al te hoog.

Naast de prijs van het nieuwe slot, moeten alleen de reis- en installatiekosten in de range van ongeveer 80 EUR tot 120 EUR worden geschat.

lock-exchange-kosten

Voor werk in het weekend of in de late avond kunnen er extra kosten van enkele honderden euro's in rekening worden gebracht

Als echter een slotenmaker buiten de normale werktijden wordt gebeld, kan dit aanzienlijk duurder zijn. In extreme gevallen kunnen de kosten 500 EUR of meer bedragen, vooral als het slot niet toegankelijk is: dit betekent dat er niet langer een enkele sleutel voor het slot is of gewoon beschikbaar is en het slot is geblokkeerd .

Het is vooral problematisch als de te vervangen cilinder deel uitmaakt van een sluitsysteem. Afhankelijk van het type sluitsysteem is het wellicht niet mogelijk om een ​​enkele slotcilinder te vervangen. Dit verschilt afhankelijk van het type sluitsysteem en de planning van het sluitsysteem. Sommige systemen zijn fundamenteel niet uitbreidbaar.

In dat geval moet het volledige sluitsysteem worden vervangen. Tijdens de uitwisseling worden dan automatisch nieuwe cilinders op alle deuren geïnstalleerd.

De kosten voor een volledige vervanging liggen in het lage viercijferige bereik voor eenvoudige systemen, maar voor grotere systemen kunnen de vervangingskosten tot 10.000 EUR of meer bedragen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Op de voordeur van onze gezinswoning komt een nieuw, kwalitatief beter slot. Wij kiezen voor een kwalitatief hoogstaand veiligheidsslot en laten deze installeren door de regionale slotenmaker.

Postprijs
Routebeschrijving36 EUR
Kosten veiligheidsslot toegangsdeur95 EUR
Installatiekosten85 EUR
totale prijs216 EUR

De kosten in dit kostenvoorbeeld hebben alleen betrekking op een specifiek individueel geval en een specifiek slot. De omruilkosten kunnen ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Van welke omstandigheden zijn de kosten voor het vervangen van het slot afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

lock-exchange-kosten

De kosten van het vervangen van een slot zijn afhankelijk van verschillende factoren

 • waar een slot moet worden vervangen
 • de kwaliteit van de vervangende cilinder (veiligheidsslot, etc.)
 • welke kosten zijn vereist voor installatie
 • wie plaatst het slot (slotenmaker of regionaal slotenmakersbedrijf)
 • wanneer het slot wordt vervangen ('s nachts of in het weekend, in geval van nood)
 • de bijkomende kosten en toeslagen van het installatiebedrijf (voor slotenmakers)
 • de kosten van de reis
 • of het slot deel uitmaakt van een sluitsysteem

Al deze dingen moeten eerst worden overwogen om duidelijk te zijn over de kosten van de vervanging.

Vraag: Waarom is het belangrijk waar een slot is geïnstalleerd?

Kostentracker-expert: dit gaat allemaal over de beveiligingsvereisten.

Bij appartementsdeuren in een appartementsgebouw hoeft niet per se rekening te worden gehouden met maximale veiligheid, aangezien de toegang tot het appartement al aanzienlijk beperkt is via de voordeur en inbrekers maar een zeer beperkte tijd hebben bij appartementsdeuren - als ze binnen kunnen komen het huis helemaal.

Voor de toegangsdeuren van eengezinswoningen is de situatie duidelijk anders. Hierbij moet u zeker letten op een degelijke slotkwaliteit en in ieder geval een eenvoudig veiligheidsslot.

Zij-toegangsdeuren in eengezinswoningen lopen echter nog meer risico, vooral als ze niet goed zichtbaar zijn. Inbrekers lopen zelden het risico door de voordeur binnen te breken - met zij-toegangsdeuren, die vaak moeilijk te zien zijn aan de achterkant van het pand, hebben inbrekers aanzienlijk meer tijd en rust om met het slot om te gaan.

Vraag: Hoe hoog zijn de prijzen voor een nieuwe sluitcilinder?

Kostentracker-expert: de kosten bedragen ongeveer 25 EUR voor zeer eenvoudige sluitcilinders van veiligheidsniveau 1.

Dergelijke sluitcilinders zijn echter niet geschikt voor deuren naar buiten. De minimumvereiste is hier in ieder geval beveiligingsniveau 2. De kosten liggen tussen 30 EUR en 70 EUR.

Sluitcilinders met een hoog veiligheidsniveau, die al kunnen worden omschreven als solide veiligheidssluitcilinders, kosten doorgaans tussen 60 EUR en 120 EUR.

Vraag: Wat kost het om een ​​sluitcilinder te vervangen?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van wie het werk doet - en hoeveel moeite het kost voor de vervanging.

Zonder bijzondere problemen kunnen slotenmakers arbeidskosten verwachten tussen ongeveer 50 EUR en 100 EUR voor puur werk.

Dit is aanzienlijk complexer bij ontoegankelijke sloten, d.w.z. wanneer het slot is vergrendeld en er geen enkele sleutel voor beschikbaar is.

De inspanning voor het verwijderen van het oude slot neemt dan aanzienlijk toe, en de pure arbeidskosten zijn dan meestal twee keer zo hoog.

Reiskosten moeten ook worden meegerekend. Bij de meeste slotenmakers kunt u tussen 40 EUR en 60 EUR aan reiskosten verwachten tijdens normale werkuren.

Vraag: Wordt het dan aanzienlijk duurder voor de slotenmaker?

lock-exchange-kosten

De slotenmaker heeft beduidend hogere kosten dan een slotenmaker

Kostentracker-expert: ja, in ieder geval. Zeker als je 's nachts of in het weekend een hulpdienst belt.

Als de enige overgebleven sleutel is afgebroken en de andere sleutels niet beschikbaar zijn, is dit vaak de enige manier om het huis binnen te komen.

Alleen al voor het openen van de deur zijn vaak kosten van € 400 tot € 500 te maken. Volgens de toeslagen die bij de meeste bedrijven gelden, mag je op alle diensten 's nachts, in het weekend en op zon- en feestdagen een toeslag van 100% verwachten. Daarnaast zijn er meestal beduidend hogere reiskosten dan voor een slotenmakersbedrijf uit eigen stad.

Vraag: Wat kost het om een ​​slot op een sluitsysteem te vervangen?

Kostentracker-expert: Zoals reeds vermeld, is het niet mogelijk om in alle sluitsystemen een enkele cilinder te vervangen.

Als dit mogelijk is, zijn de kosten voor het omruilen meestal maar iets hoger dan voor losse cilinders.

Daarnaast zijn er echter de kosten voor de aanmaak van nieuwe sleutels voor alle sleuteleigenaren, bijvoorbeeld als het de slotcilinder van de toegangsdeur is die vervangen moet worden. Hoeveel dat kost, hangt altijd af van het type sluitsysteem. In de eenvoudigste gevallen kunt u echter kosten van ongeveer 10 EUR - 15 EUR voor de individuele sleutel aannemen.

Vooral bij verlies of diefstal van een sleutel wordt om veiligheidsredenen meestal het gehele sluitsysteem vervangen. De kosten worden gedragen door de persoon die de sleutel heeft verloren - tenzij kan worden aangetoond dat hij vrij is van enige schuld en niet nalatig heeft gehandeld.

Overigens kunt u zich in sommige gevallen beschermen tegen de doorgaans hoge kosten van het vervangen van een compleet sluitsysteem door een extra service van uw eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Vraag: In welke gevallen worden er überhaupt sluitcilinders vervangen?

Kostentracker-expert: er kunnen verschillende redenen en motivaties zijn om uit te wisselen.

De eenvoudigste reden is natuurlijk wanneer het slot beschadigd is of niet meer naar behoren werkt. In zo'n geval is een uitwisseling sowieso niet te vermijden.

Ook als de veiligheidsnorm verhoogd moet worden, is het vaak nodig om de oude, minder veilige slotcilinder te vervangen. Opgemerkt moet echter worden dat het simpelweg vervangen van de cilinder niet veel meer zekerheid biedt. Als de veiligheidskenmerken verhoogd moeten worden, moet er altijd naar de deur in zijn geheel gekeken worden, ook aan de zijde van de deurscharnieren. In veel gevallen is het aan te raden om de hele deur te vervangen, aangezien een nieuwe veiligheidscilinder meestal weinig zin heeft. In dergelijke gevallen moet u beslist vooraf advies inwinnen.

Bij verlies of diefstal van een sleutel hoeft deze niet altijd te worden omgewisseld, zeker niet bij particulieren. Het risico dat iemand de gevonden sleutel daadwerkelijk kan toekennen en deze kan gebruiken om in huis te breken, is vrij laag. Maar als u zich zekerder voelt, kunt u hier uit voorzorg ook uw deurslot (en indien nodig alle andere sloten waarvoor de sleutel geblokkeerd is) laten vervangen.

Als je iemand een voordeursleutel hebt gegeven die je niet meer de woning in wilt en je krijgt de sleutel niet terug, dan is het vervangen van het slot zeker een goede manier om het probleem op te lossen.

Bij huurappartementen ligt dit iets ingewikkelder - in zo'n geval moet u ook de verhuurder informeren. Indien nodig kunnen de kosten voor het vervangen van het gehele sluitsysteem bedreigend zijn, afhankelijk van hoe de verhuurder in elk individueel geval beslist.