Slotenmaker: wat kost een serieus bedrijf?

belangrijke servicekosten

Bij het bellen van een slotenmaker worden herhaaldelijk klachten over exorbitante prijzen opgeworpen. Omdat je meestal in een noodsituatie verkeert als de deur is dichtgeslagen of de sleutel in het slot is gebroken maar je dringend naar het appartement moet, wordt dit vaak uitgebuit door dubieuze bedrijven. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten een slotenmaker in rekening kan brengen.

Vraag: Waarom zijn slotenmakers vaak zo duur?

Kostentracker-expert: iedereen die in het weekend of op feestdagen - en zelfs 's nachts - beschikbaar is om in dringende gevallen te helpen, kan en moet natuurlijk speciale toeslagen vragen voor werk buiten de reguliere werktijden om hun werknemers de nodige voordelen bieden om te kunnen betalen. Dat is ook legaal.

Sommige bedrijven maken echter gebruik van de benarde situatie van wanhopige klanten die dringend hun huis moeten betrekken en alle mogelijke methoden proberen om meer geld voor hun diensten te krijgen. Voor het openen van een appartement kunnen vele honderden euro's in rekening worden gebracht - maar dit is zeker niet toegestaan ​​en hoeft maar in zeer weinig gevallen te worden gerechtvaardigd.

In veel gevallen zijn klanten genoodzaakt om een ​​bestelbon te ondertekenen voordat ze met het werk beginnen of om met hun handtekening te bevestigen dat het werk naar volle tevredenheid is voltooid. Zoiets mag natuurlijk niet en hier moet je je niet onder druk laten zetten - al dan niet wanhopig. Dergelijke formulieren worden later vaak gebruikt om buitensporige rekeningen te rechtvaardigen.

In feite zijn de kosten die gerenommeerde slotenmakers nodig hebben, meestal redelijk beheersbaar als er geen tijdrovend werk aan is verbonden.

Vraag: Wat kost een slotenmaker?

belangrijke servicekosten

Tijdens normale werkuren mag een slotenmaker niet meer kosten dan € 100, -.

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk van veel factoren af ​​- niet in de laatste plaats van het moment waarop het nodig is.

Als het alleen een kwestie is van het heropenen van een gesloten deur, moeten de kosten op werkdagen iets meer dan 100 EUR bedragen. Op zon- en feestdagen kunnen toeslagen tot 100% worden gevraagd.

Bedragen die veel verder gaan als de deur gewoon wordt geopend, zijn niet toegestaan ​​en worden ook bestraft als "woeker" voor de slotenmaker.

In heel Duitsland zijn de gemiddelde serieuze prijzen voor het openen van een deur 's nachts nergens hoger dan rond de 150 EUR.

Een klein voorbeeld uit de praktijk

We hebben de sleutel in het slot gebroken zodat we niet meer in huis kunnen. We bellen een slotenmaker en laten de deur open. Aangezien het zondagavond is, moeten we rekening houden met een toeslag.

Postprijs
Aankomst + 100% toeslag120 EUR
nieuwe slotcilinder80 EUR
Installatie80 EUR
100% toeslag80 EUR
totale prijs360 EUR

Dit is slechts een voorbeeld van een enkele kosten voor bepaalde services. De kosten in andere gevallen, vooral bij eenvoudige deuropeningen, kunnen ook aanzienlijk variëren.

In ons geval was het nodig om het deurslot te vervangen. Voor het relatief hoge bedrag kregen we een nieuw deurslot ter waarde van 80 EUR inclusief installatie.

Als het slot niet “gewoon” is, dat wil zeggen: als er geen enkele werkende sleutel meer over is wanneer u een deurslot vervangt, moet u meestal rekening houden met bijkomende kosten van 60 tot 100 EUR.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van de slotenmaker bepalen?

Kostentracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

  • de lengte van de nadering
  • welke diensten de slotenmaker te bieden heeft
  • Hoe laat wordt de slotenmaker gebeld?
  • of het nu werkdagen of weekends zijn
  • of het een feestdag is

Als er complexe diensten geleverd moeten worden, zoals in ons geval het vervangen van het deurslot, dan zijn de kosten natuurlijk hoger dan het simpelweg openen van de deur.

Vraag: Wanneer zijn toeslagen überhaupt toegestaan?

belangrijke servicekosten

Toeslagen voor speciaal gereedschap zijn niet toegestaan

Kostentracker-expert: toeslagen zijn alleen toegestaan ​​voor slotenmakers buiten de normale werktijden - dat wil zeggen in het weekend, op feestdagen of 's nachts.

Indien op werkdagen op normale tijden toeslagen zoals een "directe toeslag", een "provisietoeslag" of toeslagen voor het gebruik van speciaal gereedschap in rekening worden gebracht, is dit niet toegestaan.

Er is ook een uitspraak van de rechtbank van de rechtbank van Frankfurt am Main (AZ 31 C 63 / 98-44).

Vraag: Welke reiskosten zijn toegestaan?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van waar de slotenmaker vandaan komt. Dit is vaak niet af te lezen uit het telefoonboek - veel sleuteldiensten kunnen ook worden ingevoerd in de gele pagina's onder verre plaatsen.

Zorg er in dit geval voor dat u geen contact opneemt met een slotenmaker die aan het begin een naam met meerdere A's heeft ingevoerd. Dit is een populaire truc om op zoveel mogelijk plaatsen bovenaan de lijst met vermeldingen te verschijnen en dus vaker gecontacteerd te worden - dit wijst meestal op onbetrouwbare bedrijven die ook ver weg kunnen zijn.

Laat u uitdrukkelijk bevestigen aan de telefoon waar de slotenmaker vandaan komt en dring aan op een lokale serviceprovider bij de alarmcentrales.

U kunt het beste een slotenmaker zoeken met een telefoonnummer voor uw netnummer. Dan mag hij de reis alleen binnen de stadsgrenzen factureren.

Vraag: Moet ik de rekening direct betalen?

belangrijke servicekosten

U hoeft niet meteen voor de service te betalen

Kostentracker-expert: Vooral als u twijfelt of de rekening niet overdreven is, hoeft u deze niet onmiddellijk te betalen.

Er is een beslissing van de districtsrechtbank van Bremen (AZ 1 O 725/96), waarin uitdrukkelijk wordt vermeld dat er geen verplichting is om contant te betalen. Ook in dit geval mag de vakman u niet onder druk zetten - het overmaken van het factuurbedrag is volgens de rechterlijke uitspraak duidelijk toegestaan.

Als u niet eerder een afspraak heeft gemaakt over het te betalen bedrag, hoeft u geen buitensporige factuur te betalen (Rechtbank Lingen, AZ 4 C 529/16). Het enige wat u hoeft te doen is de algemeen aanvaarde vergoeding betalen.

Hierdoor kunt u de vakman eenvoudig een passend bedrag overhandigen en vervolgens de factuur controleren.

Uiteraard is het ook zinvol om het probleem in detail te omschrijven wanneer u belt en een vaste prijs af te spreken inclusief alle diensten en belastingen.

Vraag: Welke andere opties zijn er om de kosten voor een slotenmaker laag te houden of te vermijden?

Kostentracker-expert: in echte noodsituaties waarin gevaar dreigt, hoeft u niet te wachten op een slotenmaker: bijvoorbeeld als de deur is dichtgeslagen en er is een baby in de kamer of er is iets aan de kachel kunt u ook de noodoproep draaien - de brandweer kan in dergelijke gevallen ook de deur openen en is meestal sneller ter plaatse.

Om dure nachttoeslagen te besparen, kunt u vaak buiten het appartement overnachten en de volgende werkdag pas de opening door een slotenmaker ter plaatse laten uitvoeren. Voor de prijs van nachttoeslagen kun je op veel plaatsen een goedkope hotelkamer krijgen, anders kun je zeker voor één nacht bij familie en familie logeren.

Vaak zijn er ook andere manieren om in een appartement of huis te komen - het hoeft niet altijd de slotenmaker te zijn. Het is echter niet aan te raden om een ​​reservesleutel voor een zij-ingang onder de bloempot te leggen - inbrekers kijken daar meestal eerst.