Solide huis - wat zijn de kosten?

enorme huiskosten

Een huis steen op steen bouwen is een van de grote dromen van veel mensen - voor velen is het ook de duurste aankoop die ze in hun hele leven doen. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten te verwachten zijn voor een solide woning.

Vraag: De vraag rijst keer op keer in het solide of geprefabriceerde huis - wat zijn de voor- en nadelen?

Kostentracker-expert: dat is tegenwoordig eigenlijk een heel fundamentele vraag - en een die bouwers beslist heel zorgvuldig moeten afwegen. Daarnaast zijn er nog enkele oplossingen tussen de klassieke geprefabriceerde woning en de zelfgebouwde solide woning, die ook in overweging moeten worden genomen.

Een van de belangrijkste voordelen van de geprefabriceerde woning zijn:

 • de korte tot zeer korte bouwperiode
 • de zeer eenvoudig te plannen kosten
 • Problemen vermijden door een zeer goed gecoördineerd totaalsysteem, vooral met de technologie
 • de kostenefficiëntie door de prefabricage van de componenten

Al deze punten zijn niet te versmaden - elk afzonderlijk punt heeft ook een zeer grote impact op de kosten van het hele bouwproject. Iedereen die net onder de budgetgrens rekent, is meestal altijd goed bediend met een geprefabriceerde woning.

De korte bouwtijd minimaliseert ook significant het weersrisico tijdens de bouw. Sommige leveranciers van geprefabriceerde huizen kunnen hun huis binnen twee weken bouwen - bij alle andere liggen de bouwtijden meestal ook in de reeks van weken. Problemen en bouwvertragingen als gevolg van slecht weer zijn er nauwelijks - een geprefabriceerde woning kan meestal "precies" worden gepland.

enorme huiskosten

De bouwtijd voor een solide woning is beduidend langer dan voor een geprefabriceerde woning

Dit is een groot en heel belangrijk verschil met het solide huis: daar duurt de bouwtijd meestal vele maanden, als er veel persoonlijk werk bijkomt, is het meestal langer. Slecht weer vertraagt ​​de bouwtijd voor sommige beroepen vaak aanzienlijk, en bovendien moet het half afgewerkte gebouw tijdens de bouwfase altijd uitgebreid worden beschermd tegen het weer. Dit brengt natuurlijk navenante kosten met zich mee.

Een korte bouwperiode heeft echter ook op andere manieren voordelen qua kosten: als je na een paar weken kunt intrekken, hoef je niet lang voor je oude appartement te betalen, wat natuurlijk ook van invloed is op de totale kosten tijdens de bouwperiode.

Je zit niet lang met de organisatorische taken van het gebouw en je hoeft je vrije tijd (en vaak delen van je werktijd) niet jarenlang op te offeren aan het bouwproject.

Een ander belangrijk punt is het hoge niveau van prefabricage in het geprefabriceerde huis. Alle componenten zijn optimaal op elkaar afgestemd en grotendeels al geprefabriceerd. Ze worden simpelweg op de bouwplaats in elkaar gezet - de teams die het doen hebben veel ervaring, want ze werken dagelijks met deze componenten. Alles is daardoor snel, efficiënt en de opbouw is perfect. Huistechnologie en componenten zijn perfect op elkaar afgestemd - wat latere operationele problemen voorkomt.

In het geval van een solide huis moet u echter individueel plannen. Dit kan een voordeel en tegelijk een nadeel zijn: enerzijds vergt het veel planningsinspanning, maar anderzijds houdt het ook het risico in dat de planning niet zo perfect zal zijn en dat er later bijgestuurd moet worden. of er zijn wijzigingen nodig. Anderzijds kunnen op deze manier alle individuele wensen worden gerealiseerd en kunnen er wat betreft de woningeigenschappen en de technische mogelijkheden zeer eigen oplossingen worden gerealiseerd, kortom een ​​woning precies zoals gewenst.

Elk onderdeel moet stuk voor stuk met de hand worden gebouwd - wat ook meer fouten mogelijk maakt. Voor geluidsisolatie, thermische isolatie en brandbeveiliging zijn vaak betere oplossingen te vinden dan die van geprefabriceerde huizen.

Aan de kostenzijde is een individueel geplande solide woning uiteindelijk meestal duurder dan een geprefabriceerde woning die er hetzelfde uitziet. Dit punt mag men niet onderschatten. Aan de andere kant kunnen door een passend gebouwontwerp en eigen bijdrage ook de kosten worden verlaagd - wat bij geprefabriceerde woningen niet mogelijk is.

Voor velen is de solide prefab woning, die bestaat uit de gebruikelijke solide bouwmaterialen, maar desondanks in grote prefab onderdelen wordt geassembleerd, een goed compromis tussen massieve woning en prefab woning. U moet dat echter in elk afzonderlijk geval zelf beoordelen.

De talrijke overwegingen met betrekking tot de keuze voor een solide woning of een geprefabriceerde woning worden nogmaals samengevat in onderstaande tabel:

OverwegingspuntSolide huisGeprefabriceerd huis
bouwtijderg langzeer kort (tot 10 dagen mogelijk)
Weersrisicohooglaag
Droogtijdenz. T. erg langweggelaten
Nuttig leveneen beetje langeriets korter
Brandbeveiliging, geluidsisolatie, thermische isolatieindividuele specificaties (kosten!)Maximale waarden zijn meestal moeilijk te bereiken
Eigen werkmeestal mogelijknauwelijks mogelijk (behalve "uitbreidingshuis")
Voorspelbaarheidvolledig individueel te plannen (hoge planningskosten)Beperkt planbaar, maar meestal aanpasbaar
Planning realisatieje "ziet" het huis pas als het klaar is - veranderingen zijn dan meestal duur of nauwelijks mogelijkje kunt modelwoningen bezoeken en zo het huis "beleven" - dit maakt vaak nadelen op voorhand zichtbaar
Huis techniekmoet zeer zorgvuldig worden gepland (hoge inspanning)meestal perfect op elkaar afgestemd
Luchtdichtheidkan perfect worden gegarandeerdin sommige woningen slechts beperkt haalbaar (afhankelijk van type)
Wederverkoopwaardein de praktijk meestal iets hogermeestal een minder lager in vergelijking

Vraag: Wat kost een solide woning in de praktijk?

enorme huiskosten

De prijzen voor het bouwen van een solide huis lopen enorm uiteen

Kostentracker-expert: het is onmogelijk om een ​​algemeen antwoord te geven - vanwege de grote reikwijdte die u heeft bij individuele planning kunnen de kosten enorm variëren.

In het beste geval en met veel persoonlijk werk, kom je misschien weg met 1.100 EUR per m² - 1.200 EUR per m² - maar de kosten kunnen ook 2.100 EUR per m² - 2.200 EUR zijn per m² sterk> of zelfs hoger.

Een solide huis kan dus goedkoper zijn dan een geprefabriceerde woning met dezelfde oppervlakte - maar het kan ook aanzienlijk duurder zijn met het juiste ontwerp.

Als je het gemiddelde in Duitsland neemt (regionaal kunnen de bouwkosten van een huis heel verschillend zijn) dan moet je ongeveer 320.000 EUR totale kosten berekenen voor een perceel van 850 m² en een eengezinswoning met 150 m² van leefruimte. De pure bouwkosten van een huis zijn ongeveer 60%. Maar, zoals ik al zei, dit is slechts een gemiddelde waarde voor alle regio's en bouwprojecten - de verschillen kunnen hier individueel erg groot zijn.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

We willen een kleine eengezinswoning van 1,5 verdiepingen bouwen die we individueel plannen. Ons huis heeft de volgende basiskenmerken:

 • Basisoppervlak 90 m²
 • Woonoppervlak 120 m²
 • Zadeldak
 • geen kelder
 • Uitvoering eenvoudige, ongecompliceerde plattegrond
Postprijs
Bodemplaat11.000 EUR
Buitenmuren23.000 EUR
Binnenmuren + binnenpleister14.500 EUR
VloerplaatEUR 10.500
facade7.100 EUR
Dak + bekleding24.000 euro
Isolatie tussen de spanten + isolatie boven de spanten8.500 EUR
Kunststof ramen met hoge thermische isolatie en rolluiken16.000 EUR
Voordeur, installatie1.400 EUR
Huistechnologie: elektra7.200 EUR
Gebouwentechniek: verwarming (condensatieketel op gas met ondersteuning voor zonne-energie en bufferopslag op het dak)17.500 EUR
watervoerende vloerverwarming inclusief dekvloer8.500 EUR
Sanitair installatie10.200 EUR
Decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning7.200 EUR
Binnenwerk: binnendeurenEUR 3.500
Binnenafwerking: tegelbekleding7.000 EUR
Houten trap met ingebouwde4.200 EUR
Architect kosten23.000 EUR
Bouwkosten, aansluitkostenEUR 27.195
totale prijs231.495 EUR
Kosten per m² woonoppervlakte (exclusief kosten architect en nevenbouw)1.510,83 EUR per m²
Totale kosten per m² woonoppervlak1.929,13 EUR per m²
enorme huiskosten

Per vierkante meter kunnen kosten van enkele duizenden euro's worden gemaakt

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld voor een individueel geplande solide woning in een zeer specifiek ontwerp. De kosten voor andere huizen, zelfs van vergelijkbare grootte, kunnen ook aanzienlijk verschillen. Er is in ons huis nog geen rekening gehouden met wand- en vloerbedekking, dus deze kosten moeten erbij worden opgeteld.

In ons voorbeeld zijn we relatief goedkoop weggekomen met bouwkosten van ongeveer 1.500 EUR per m² - bij het inrichten van de meubels hebben we echter ook wat aandacht besteed aan de latere energiekosten en hebben we soms een weinig meer geld op hen.

Afhankelijk van het ontwerp zouden de kosten voor dit gebouw kunnen variëren van 1.200 EUR per m² tot 2.300 EUR per m² - met dezelfde plattegrond. Hieruit blijkt in detail hoe breed de prijsklasse voor een solide woning kan zijn en hoeveel de prijs kan verschillen afhankelijk van het ontwerp.

Vraag: Van welke factoren hangt de prijs van een solide huis in het algemeen af?

Kostentracker-expert: Een heel huis is natuurlijk een zeer complex eigendom - zoals je kunt zien in ons kostenvoorbeeld, spelen hier veel gebieden een rol.

Het volgende kan echter als fundamenteel voor de kosten worden beschouwd:

 • het type fundering (voetplaat in diverse uitvoeringen of kelder)
 • het type wandconstructie (wandconstructiematerialen, wandopbouw)
 • de vorm van het dak en de dakbedekking
 • het type raam
 • het type verwarmingssysteem en het radiatorontwerp
 • de geplande energienorm van het huis
 • het niveau van wooncomfort dat bereikt moet worden
 • de uitrustingsnorm van het interieur

Dit zijn de basiszaken die de prijs het meest kunnen bepalen.

Vraag: Welke rol speelt het type fundering? En is een kelder het echt waard?

Kostentracker-expert: Nou - als je naar de mogelijkheden kijkt op basis van ons voorbeeld, hadden we alleen al voor de basisplaat grote kostenverschillen kunnen hebben:

Type voetplaatkosten
Standaard voetplaat inclusief versteviging en vorstschortongeveer 8.500 EUR - 11.000 EUR
Thermo-bodemplaat (Zweedse plaat) sterk geïsoleerdongeveer 12.000 EUR - 16.000 EUR afhankelijk van de versie

Dit betekent dat het maximale verschil in kosten op dit ene punt alleen al ongeveer 8.000 EUR zou zijn geweest. Je moet er vanuit gaan dat onze bodemgesteldheid (bodemklasse 4, goed draagvermogen) ideaal was om te bouwen.

Slechte grond zorgt al voor beduidend hogere kosten voor grondwerken, waardoor het hele bouwproject veel duurder kan worden (bijvoorbeeld als een grondvervanging nodig is).

enorme huiskosten

Een kelder alleen al kost minstens € 20.000

Men kan hier niet uitgaan van een kelderconstructie. Dat zou tot aanzienlijke extra kosten hebben geleid. In het beste geval zou de kelderconstructie hebben geleid tot ongeveer 15.000 - 20.000 EUR extra kosten - afhankelijk van het ontwerp van de kelder zouden echter aanzienlijk hogere kosten mogelijk zijn geweest - tot 50.000 EUR en meer.

In ons voorbeeldhuis zou het bouwen van een kelder echter nog het overwegen waard zijn geweest: we hebben het dak al uitgebreid, dus we hebben geen "reservatieruimte" meer als er extra ruimte of gewoon opslagruimte nodig is. Bovendien zouden we met de kelderconstructie de inruilwaarde van het huis aanzienlijk hebben verhoogd.

Financieel gezien is het bouwen van de kelder zeker de moeite waard: zelfs in het duurste geval, met 50.000 EUR bijkomende kosten, zouden de kosten voor de kelder ongeveer 555,55 EUR per m² bedragen - tegen 20.000 EUR bijkomende kosten zou het zou zowat 222,22 EUR per m² zijn geweest, wat de extra ruimte zou hebben gekost.

Als je dit vergelijkt met de kosten voor de begane grond ( ongeveer 1.500 EUR per m²), betekent het bouwen van een kelder extra ruimte die heel goedkoop kan worden gebouwd. Als de ruimte schaars wordt, kan het zijn dat u 90 m² als reserve overhoudt zonder grote bijkomende kosten.

In dit geval kost 15 m² extra ruimte op de begane grond (bijvoorbeeld voor een stookruimte of bijkeuken) net zoveel als een complete kelder met 90 m². Dat moet je altijd in gedachten houden. Als je een kamer op de begane grond opslaat, heb je de kelder al gratis gebouwd.

Vraag: Waarom is het dak zo'n grote kostenfactor?

Kostentracker-expert: als je kijkt naar de kosten van het alleen opzetten van de dakconstructie, kun je zien welke impact dit heeft op de kosten.

enorme huiskosten

Het zadeldak is de meest voorkomende maar niet de goedkoopste dakvorm

Terwijl je 55 EUR per m² tot 60 EUR per m² moet berekenen voor de dakconstructie alleen met een zadeldak, zijn de kosten voor een schilddak of mansardedak al 85 EUR per m² - 90 EUR per m². Een verandering in de vorm van het dak veroorzaakt kosten die anderhalf keer zo hoog kunnen zijn.

Als er speciale ontwerpen worden toegevoegd, zoals dakkapellen of speciale dakgeometrieën, wordt het nog duurder.

Omgekeerd, wanneer u overstapt op een monopitchdak, kunt u niet alleen kosten besparen in de dakconstructie zelf (monopitchdak kost ong. 45 EUR per m²), maar later ook met de dakbedekking 30% van de kosten sterk> vergeleken met een zadeldak, aangezien een monopitch-dak met deze factor een kleiner oppervlak heeft.

Bij het schilddak met zijn extra oppervlakten nemen naast de hogere kosten voor de constructie ook de kosten voor de dakbedekking toe, aangezien er meer dakoppervlak moet worden afgedekt.

Vraag: Hoe zit het met de bouwmaterialen voor muren?

Kostentracker-expert: hoe de wanden worden gebouwd, is natuurlijk erg belangrijk voor de ruwbouwkosten.

Dan zijn er de kostenverschillen die worden veroorzaakt door de gewenste thermische isolatiewaarden.

In ons geval hadden we 3 bouwmaterialen op de shortlist:

WandversieKosten op basis van de woning in het kostenvoorbeeld ca.
Cellenbeton 240 mm met 100 mm EPS isolatie, U-waarde 0,18circa € 20.000 tot € 25.000 totale kosten
Bakstenen muur, met perliet gevulde bakstenen, geen extra isolatie, U-waarde 0,18, wanddikte 36,5 cmcirca € 27.000 tot € 33.000
Houtskeletbouw, houtvezelplaten en minerale isolatiematerialen gemengd, wanddikte 35 cm, U-waarde 0,13circa € 25.000 tot € 30.000

Dit laat niet alleen zien hoeveel verschillende opties er zijn, maar ook hoe groot de kostenverschillen kunnen zijn. Houtskeletbouw is een zeer goedkope constructiemethode met tegelijkertijd een hoog thermisch isolatiepotentieel - cellenbeton is soms goedkoper en maakt vaak veel persoonlijk werk in de bouw mogelijk, vooral bij het gebruik van platte stenen.

Hierbij is het belangrijk om altijd een zorgvuldige afweging te maken tussen de voor- en nadelen van de afzonderlijke methoden en wat het zwaarst wordt gewogen.

Vraag: U moet dus van tevoren altijd een heel duidelijk idee hebben van wat belangrijk voor u is?

Kostentracker-expert: ja, absoluut. Bij een individueel ontworpen gebouw is het aantal mogelijkheden zo groot dat je in ieder geval een paar basisspecificaties moet maken - anders loopt de planning op niets uit.

Er is veel mogelijk, maar niet alles is in alle gevallen logisch. In ons geval zou het een optie zijn geweest om een ​​sterkere buitenmuur van cellenbeton te bouwen en volledig zonder isolatie te doen - gezien de te behalen thermische isolatiewaarden en enkele andere factoren, hebben we echter besloten om geen deze optie. In andere gevallen is dit zeker een optie.

Het is belangrijk om vooraf uitgebreide informatie en advies te krijgen - in ieder geval over de belangrijkste bouwmaterialen en hun eigenschappen in het bijzonder, moet u al enigszins geïnformeerd zijn om überhaupt een basis voor besluitvorming te hebben.