Solide huis: een snelle kostencalculator voor uw bouwproject

solide huiskostencalculator

Solide huizen lijken in eerste instantie duidelijk inferieur te zijn aan geprefabriceerde huizen, zowel qua kosten als qua tijd en risico's die met het bouwen zijn gemoeid. Toch kiezen velen nog steeds voor solide constructie omdat ze graag individuele plannen en ideeën willen uitvoeren. In onze eenvoudige kostencalculator ziet u snel welke kosten u moet berekenen.

Vraag: Met welke kosten moet u rekening houden bij het plannen van een solide woning?

Kostentracker-expert: er moet met veel dingen rekening worden gehouden, de pure bouwkosten vormen slechts een fractie van de totale kosten.

Laten we aannemen dat u al een stuk grond heeft of in ieder geval weet waar u wilt bouwen en weet wat de kosten zijn.

Dit zijn:

Tel deze kosten eerst bij elkaar op en beschouw ze als basiskosten.

Pure bouwkosten

Solide huisbouwkosten

De pure bouwkosten voor een solide huis bedragen ongeveer 2000 € per vierkante meter


Als het gaat om de zuivere bouwkosten, kunt u als grove gids beginnen bij ongeveer 1.700 EUR per m² tot 2.500 EUR per m² woonoppervlak. Als u heel eenvoudig en kostenbewust plant en tegelijkertijd in alle bouwfasen veel eigen werk kunt inbrengen, kunnen de kosten eventueel 1.300 EUR per m² of 1.500 EUR per m² bedragen - maar dit wordt pas daadwerkelijk bereikt in een paar gevallen.

Oprichtingskosten

Daarnaast zijn er de oprichtingskosten. Voor een eenvoudige funderingsplaat moet u doorgaans kosten van 70 EUR per m² tot 120 EUR per m² berekenen. Als u een kelder wilt bouwen, kunnen de meerkosten in vergelijking met de funderingsplaat tussen de 300 EUR per m² en 500 EUR per m² liggen, afhankelijk van hoe u uw kelder wilt bouwen. Over het algemeen loont het de moeite om een ​​kelder te bouwen, aangezien de bouwkosten voor kelderkamers vele malen lager zijn dan de bouwkosten voor ruimtes op de begane grond. Wat je in de kelder plaatst (stookruimte, bijkeuken, eventueel ook extra woonkamers) hoef je bovengronds niet duur te plannen. Een kelder kan dus op veel manieren zijn vruchten afwerpen.

Bouwkosten

Naast de bouwkosten van een huis, moet u ook de bouwkosten berekenen. Ga voor dit punt uit van ongeveer 15% van de bouwkosten.

Planning- en goedkeuringskosten

Een ander punt zijn de kosten voor planning en goedkeuring. Ook hier kun je circa 15% van de bouwkosten als richtlijn inschatten, eventueel iets meer als je de architect echt wilt inzetten in alle bouwfasen tot aan de uiteindelijke bouwbegeleiding voor de afgewerkte huis. Hoe ingewikkelder en tijdrovender de planning en de individuele ontwerpvereisten, hoe hoger de kosten voor de architect. Lees hier meer over wat een architect precies kost.

Kosten voor de buitenfaciliteit

Creëer tuinkosten

De kosten voor de buitenvoorziening bedragen minimaal 5% van de totale bouwkosten

Uiteindelijk zijn er de kosten voor de inrichting van de buitenruimte. Dit omvat zowel het tuinhek als een carport of garage, maar ook de kosten voor de beplanting en tuininrichting. Over het algemeen wordt met zeer eenvoudige en goedkope ontwerpvarianten ongeveer 5% van de constructiekosten gebruikt, maar dit kan ook aanzienlijk meer zijn, afhankelijk van de individuele ontwerpvereisten en de kwaliteit van de apparatuur. U kunt hier meer informatie over vinden.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We bouwen een kleine woning van 1,5 m² volgens onze eigen wensen en ideeën. De woonoppervlakte dient 120 m² te zijn, de oppervlakte van het vloeroppervlak is 90 m². We kiezen voor een voordelig zadeldak, een ongecompliceerde plattegrond en een eenvoudig ontwerp. Een vloerplaat dient als fundering (geen kelder).

Postprijs
Fundering (basisplaat)11.000 EUR
Buitenmuren23.000 EUR
Binnenmuren, binnenpleisterwerk en vloerplafond25.000 EUR
facade7.100 EUR
Dak, compleet met isolatie tussen de spanten en de spantenEUR 32.500
Ramen met rolluiken (hoge thermische isolatie), kunststof16.000 EUR
Deuren4.900 EUR
Elektrische installatie7.200 EUR
Sanitair installatie10.200 EUR
Verwarmingssysteem (condenserende verwarming op gas met ondersteuning voor zonne-energie en bufferopslag)17.500 EUR
Vloerverwarming met installatie8.500 EUR
Ventilatie met warmteterugwinning (decentraal)7.200 EUR
Interne trap4.200 EUR
Tegelbekleding7.000 EUR
Totale bouwkosten per m² woonoppervlak 1.510,83 EUR per m²
Architect kosten23.000 EUR
BouwkostenEUR 27.195
Totale bouwkosten per m² woonoppervlak totaalEUR 1.929,13 per m²

De hier getoonde kosten hebben betrekking op één woning met zeer specifieke uitrustingskenmerken. De kosten voor andere individueel geplande huizen kunnen ook aanzienlijk variëren, afhankelijk van het ontwerp en de constructie.

In dit voorbeeld is geen rekening gehouden met de vastgoedkosten, de bijkomende kosten voor de aankoop van onroerend goed en de ontwikkelingskosten en de kosten voor de inrichting van de buitenruimte.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een solide huis?

Kostentracker-expert: het volgende moet worden meegenomen in de berekening:

  • de pure bouwkosten
  • de bijkomende bouwkosten
  • de kosten voor planning en goedkeuring (inclusief de architectkosten)
  • de kosten van het ontwerpen van de buitenruimte

Bij de individuele planning van de financiële behoeften spelen uiteraard ook de vastgoedgerelateerde kosten (vastgoedkosten, meerkosten bij aankoop van vastgoed, ontwikkelingskosten) een rol.