Spanplafond: wat zijn de kosten?

spanplafond kosten

Een spanplafond is een interessant alternatief voor andere vormen van verlaagde plafonds. Het kan op veel gebieden snel en gemakkelijk worden gebruikt. Er moet echter ook rekening worden gehouden met de kosten die een spanplafond kan veroorzaken. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit hoe duur spanplafonds kunnen zijn.

Vraag: Wat kost een spanplafond gewoonlijk?

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen moeilijk te zeggen. De kosten kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type en ontwerp.

Allereerst moet u met spanplafonds eerst duidelijk maken welk type spanplafond u bedoelt:

 • gewone spanlakplafonds
 • Stoffen dekens
 • Akoestische plafonds
 • verlichte spanplafonds
 • Fotodekens of 3D-dekens

Afhankelijk van het type spanplafond kunnen de kosten heel verschillend zijn - dan zijn er ook de verschillende ontwerpopties voor elk type plafond.

Gewone gelakte spanplafonds zijn de eenvoudigste productvariant - en daarom ook het meest kosteneffectief. In het goedkoopste geval kosten ongeveer 60 EUR per m² tot 80 EUR per m². De prijs is al inclusief montage, aangezien spanplafonds uiterst moeilijk zelf te monteren zijn (in tegenstelling tot andere verlaagde plafondvarianten, zoals een verlaagd gipsplaatplafond). Bij complexere apparatuur (bijv. Installatie van verlichtingsarmaturen) wordt het echter al snel enkele honderden euro's duurder.

Een iets hogere kwaliteitsvariant is de stoffen deken. Het belangrijkste verschil zit in het gebruikte materiaal en de kwaliteit. De prijs voor dit type spanplafond ligt meestal tussen de 100 EUR per m² en 120 EUR per m².

Het akoestisch plafond bestaat uit twee delen: enerzijds bestaat het uit isolatie-elementen die direct aan het plafond worden bevestigd, en vervolgens wordt de spanplafondconstructie op de isolatielaag aangebracht. Akoestische plafonds worden voornamelijk geïnstalleerd vanwege hun hoge geluidsisolerende eigenschappen. Omdat rekening moet worden gehouden met de kosten voor de isolatie-elementen en hun bevestiging, zijn de kosten hoger dan voor de eenvoudigere, ongeïsoleerde spanplafonds. In de meeste gevallen kunt u voor een akoestisch plafond rekenen op prijzen van 120 EUR per m² tot 150 EUR per m². Hoogwaardige ontwerpen, ingebouwde verlichtingsarmaturen en moeilijkere installatiesituaties kunnen de prijs snel verhogen.

spanplafond kosten

Spanplafonds met achtergrondverlichting zijn een leuke extra voor een kamer

Bij een spanplafond met achtergrondverlichting worden er geen verlichtingsarmaturen rechtstreeks in het plafond ingebouwd, maar wordt het plafond volledig van achteren verlicht. De hiervoor benodigde verlichtingsarmaturen zijn snel en eenvoudig aan de oppervlakte te installeren, maar de prijs voor dergelijke plafonds ligt nog steeds op het niveau van complexe akoestische plafonds - d.w.z. ongeveer 120 EUR per m² tot 150 EUR per m² .

Fotodekens en 3D-dekens zijn erg complex om te vervaardigen. Maar ze zijn vaak een goede manier om een ​​kamer visueel te verfraaien en het gevoel van ruimte te veranderen. De kosten zijn hier aanzienlijk hoger dan bij andere vormen van spanplafonds. Kosten tussen 150 EUR per m² en 180 EUR per m² moeten in ieder geval in bijna alle gevallen berekend worden.Als u verlichtingsarmaturen of andere extra's toevoegt, kan het al snel aanzienlijk duurder worden.

De kosten voor een spanplafond zijn dus relatief breed. En ze zijn aanzienlijk hoger dan bij een verlaagd gipsplaatplafond.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In een woonkamer met een plafond met houten lambrisering, moet een wit spanplafond worden geïnstalleerd om de houten lambrisering te bedekken. Er wordt gekozen voor een eenvoudig gespannen lakplafond.

De afmeting van de woonkamer is 20 m², de kamer is precies rechthoekig. De eerder gebruikte woonkamerlamp dient na installatie van het spanplafond op dezelfde plek te hangen, daarom wordt er ook een lamphouder gemonteerd. Er is geen verdere verlichting door spots in het plafond.

Postprijs
Spanplafond wit geverfd, inclusief montage1.580 EUR
Lamphouder met montage45 EUR
totale prijs1.625 EUR

Dit is slechts een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen geldt voor een specifiek plafondmodel van een specifieke aanbieder en voor een individueel gegeven inbouwsituatie.

In andere gevallen, vooral bij het gebruik van plafondfolies van hogere kwaliteit en speciale apparatuur, kunnen de kosten ook aanzienlijk variëren.

Ons kostenvoorbeeld laat al zien dat de prijzen voor een spanplafond beduidend hoger zijn dan voor andere alternatieven, zelfs bij eenvoudige ontwerpen. De voordelen die een spanplafond in individuele gevallen kan bieden, dienen daarom altijd zorgvuldig te worden afgewogen tegen de aanzienlijk hogere kosten.

Vraag: van welke dingen zijn de kosten van een spanplafond in de praktijk afhankelijk?

spanplafond kosten

De installatie-inspanning is een belangrijke factor bij het berekenen van de kosten van een spanplafond

Kostentracker-expert: als het gaat om de kosten voor het installeren van een spanplafond, zijn er natuurlijk een paar dingen die u moet overwegen:

 • de grootte van de kamer waarin het plafond wordt geïnstalleerd
 • de ruimtelijke geometrie
 • het type spanplafond dat moet worden geïnstalleerd
 • de kwaliteit van de gebruikte plafondfolie
 • het type bijlage dat wordt gebruikt
 • of en in hoeverre verlichtingsarmaturen in het plafond moeten worden ingebouwd
 • de individuele montage-inspanning
 • de prijsstelling van de aanbieder

In de praktijk kunnen de verschillen tussen individuele aanbiedingen aanzienlijk zijn, zelfs bij een vergelijkbaar plafondontwerp en dezelfde kwaliteit. In de praktijk is het daarom in ieder geval aan te raden om meerdere aanbiedingen binnen te halen en te vergelijken. Er moet echter ook aandacht worden besteed aan de kwaliteit van de film en idealiter aan bestaande referenties van de aanbieder.

Vraag: Is de grootte van de ruimte van belang omdat de prijs altijd per m² wordt vermeld?

Kostentracker-expert: precies, dat is de belangrijkste rekenfactor voor een spanplafond. Een spanplafond in een kamer van 10 m² kost twee keer zoveel als een spanplafond in een kamer van 5 m².

In het geval van zeer kleine of zeer grote ruimtes kunnen er echter in individuele gevallen kleine afwijkingen optreden. Kleine kamers zorgen vaak voor onevenredig veel werk - de prijs per vierkante meter kan daardoor iets stijgen.

Er zijn twee opties voor zeer grote kamers: grote kamers van minder dan 50 m² kosten minder moeite dan een kleine kamer wanneer ze worden omgebouwd tot vierkante meters - dus er zijn soms kortingen op de prijs per vierkante meter.

Voor ruimtes groter dan 50 m² moeten de meeste bedrijven bij de installatie echter met een plafondverdeling werken. Dit vereist een tussenprofiel bij de montage en betekent meer inspanning bij het monteren van het plafond. Vaak zijn er geen kortingen vanwege het grotere gebied.

Over het algemeen is dat echter altijd een kwestie van de berekening van de aanbieder. Hier kunt u de aanbiedingen alleen in individuele gevallen vergelijken.

Vraag: In hoeverre is de ruimtegeometrie doorslaggevend voor de kosten?

Kostentracker-expert: in de praktijk kunt u de ruimtegeometrie eenvoudig terugbrengen tot het aantal bestaande ruimtehoeken. Als een kamer meer dan 4 hoeken heeft (bijvoorbeeld omdat de kamerplattegrond L-vormig is), zal het altijd duurder zijn.

De reden hiervoor is dat de installatie-inspanning zeer snel toeneemt in niet-rechthoekige ruimtes. Een spanplafond wordt zo bevestigd dat de zijkanten in de railsystemen worden gehaakt en de folie wordt vervolgens door verwarming gespannen. Als er meer dan 4 hoeken van de kamer zijn, moet je van meerdere kanten werken en is het bevestigen van het plafond veel ingewikkelder.

Dit verhoogt natuurlijk ook de kosten van een spanplafond op het einde.

Vraag: Wanneer is het de moeite waard om welk type plafond te installeren?

spanplafond kosten

Lakplafonds zien er stijlvol uit en zijn niet zo duur als foto spanplafonds

Kostentracker-expert: in de praktijk zullen eenvoudige gespannen lakplafonds bijna altijd voldoende zijn en hun doel dienen.

De wat duurdere stoffen deken is altijd een optie als je bijzonder hoogwaardig materiaal wilt. Het is meer een kwestie van individuele voorkeur; er zijn geen technische redenen waarom stoffen dekens nodig zouden zijn.

Het akoestisch plafond is vooral aan te raden als je al last hebt van hinderlijke geluiden in of vanuit de ruimte. Anders is een goed geïsoleerd plafond erg comfortabel, maar ook erg duur.

Er kan een uitzondering zijn als het gaat om het plafond op de bovenste verdieping: aangezien de gebruikte geluidsabsorberende elementen natuurlijk ook een thermische isolatiefunctie hebben, kunnen ze worden gebruikt als een zeer goede en technisch verantwoorde optie om het plafond van de bovenste verdieping te isoleren voor thermische isolatie . Extra thermische isolatie is dan nauwelijks of nauwelijks meer nodig. In het geval van balkenplafonds kan dit (zeer goedkope) geblazen isolatie zijn.

De reden om te kiezen voor plafonds met achtergrondverlichting, fotoplafonds of 3D-plafonds zijn altijd speciale ontwerpverzoeken in de ruimte. Men moet er echter altijd rekening mee houden dat het hoogwaardige interieurontwerp ook hoge kosten met zich meebrengt.

Vraag: Hoe zit het met de kwaliteit van de film? Zijn er grote verschillen in kosten?

Kostentracker-expert: ja, zeker. Vooral bij lakstretchfolies is de kwaliteit van de toegepaste plafondfolie een doorslaggevend criterium.

Veel aanbieders vertrouwen bewust op lagere filmkwaliteiten om goedkope en concurrerende totaalprijzen te kunnen bieden. Veel klanten worden gewonnen door de prijs, vooral door de spanplafonds, die al erg duur zijn.

Folies van mindere kwaliteit kunnen langdurig verdampen en aanleiding geven tot onaangename geuren in de ruimte, zijn uiteraard ook minder veerkrachtig en hebben vaak een lagere houdbaarheid in vergelijking met foliemateriaal van hogere kwaliteit.

De prijsverschillen tussen goedkope folies en hoogwaardige PVC-folies zijn soms enorm - maar om redenen van reden moet u natuurlijk indien mogelijk hoogwaardig PVC-materiaal gebruiken en, indien nodig, een aanbieder raadplegen en een bewijs van de kwaliteit van de film gebruikt.

Bewijs van een geslaagde test van de film om er zeker van te zijn dat deze vrij is van schadelijke stoffen, moet ook worden aangevraagd. Anders krijg je met goedkope films van niet-Europese productie snel een heleboel gevaarlijke en mogelijk schadelijke vervuilende stoffen in het interieur, die continu in de binnenlucht terechtkomen en zich dan zelfs na verloop van tijd kunnen ophopen en de leefomgeving permanent vergiftigen.

Vraag: Zijn er zulke grote verschillen in kwaliteit en prijs bij het bevestigen van de film?

spanplafond kosten

De prijzen voor montage lopen ook sterk uiteen

Kostentracker-expert: de gebruikte railsystemen verschillen sterk van aanbieder tot aanbieder - in de praktijk heeft dit echter nauwelijks invloed op de kosten.

Qua kwaliteit zijn er nauwelijks problemen bij professionele bedrijven - ongeacht het railsysteem dat ze gebruiken voor de bevestiging.

Wilt u een visueel aantrekkelijker railsysteem met bijzondere, op elkaar afgestemde sierlijsten, dan moet u natuurlijk rekening houden met extra kosten. Dit is echter bij elke aanbieder het geval.

Vraag: Wat kost het om een ​​spanplafond te verlichten?

Kostentracker-expert: het kan verschillen.

Als u gewoon uw originele verlichting opnieuw wilt installeren (zoals in ons kostenvoorbeeld), heeft u alleen een lamphouder nodig. In de meeste gevallen kost dit slechts tussen de 30 EUR en 50 EUR.

Losse verlichtingsarmaturen als spots die rechtstreeks in het plafond worden ingebouwd, zijn daarentegen meestal duurder - in de meeste gevallen zijn de kosten tussen de 50 EUR en 100 EUR per verlichtingsarmatuur inclusief installatie.

Bij een verlicht plafond variëren de kosten, afhankelijk van het gekozen verlichtingsconcept voor het plafond. De kosten voor de individuele verlichtingsarmaturen kunnen dan ook iets lager zijn dan voor inbouw in het plafond.