Spanplafonds: u mag deze prijzen verwachten

spanplafond prijzen

Spanplafonds zijn een zeer slimme uitvinding die het vaak zeer tijdrovende en vervelende schilderen van het plafondoppervlak bespaart. Daarnaast kunnen plafonds eenvoudig worden verfraaid en voorzien van lichteffecten. De cost tracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat zo'n spanplafond kan kosten.

Vraag: Waar en wanneer worden überhaupt spanplafonds gebruikt?

Kostentracker-expert: in principe kan een spanplafond in elke kamer worden gebruikt. Het is gewoon een plastic plaat die aan het plafond wordt bevestigd en vervolgens wordt verwarmd zodat het een glad oppervlak vormt.

Dergelijke filmhoezen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om te voorkomen dat u de hoes in de toekomst hoeft te schilderen: de plastic film kan gemakkelijk worden afgewassen als deze vuil is.

In andere gevallen kan het spanplafond worden gebruikt om impopulaire houten of paneelplafonds te "verdwijnen" die u niet mooi vindt, maar die u vanwege de inspanning niet helemaal verwijderd wilt hebben.

spanplafond prijzen

Spanplafonds worden onder meer gebruikt om lelijke plafonds te verbergen

In tegenstelling tot een verlaagd gipsplaatplafond is een spanplafond veel praktischer en ook gemakkelijker te construeren en met minder vuil. Bij het installeren van het spanplafond kunnen de meeste meubels op hun plaats blijven, vuil hoopt zich niet op.

Tegelijkertijd biedt een spanplafond extra vormgevingsmogelijkheden: er kan verlichting (spotjes) worden ingebouwd of er wordt een fotofilm gebruikt voor het spanplafond, wat een visueel aantrekkelijk motief aan het plafond geeft. Sierstrips zijn ook mogelijk.

Al deze meer uitgewerkte ontwerpen (verlichting, fotofolies en sierstrips) hebben dan natuurlijk hun prijs - ze zijn meestal aanzienlijk duurder dan eenvoudige, eenkleurige folies.

Vraag: Wat kosten spanplafonds?

Kostentracker-expert: de prijzen bewegen in een relatief groot bereik - de ontwerpen voor het spanplafond kunnen heel verschillend zijn.

Afhankelijk van het ontwerp van het plafond variëren de prijzen van ongeveer 65 EUR per m² tot 180 EUR per m² inclusief installatie.

De meeste spanplafonds zijn ongeveer in het midden geprijsd.

Om de prijsverschillen wat duidelijker te maken, vindt u hieronder enkele prijsvoorbeelden uit de praktijk.

Plafondontwerpprijs
eenvoudig spanplafond, 20 m² met 4 goedkope lampen2.600 EUR
Verlicht plafond, 50 m², met 8 lampen (midden prijssegment)8.100 EUR
Akoestisch spanplafond, voordelig, 20 m², voorbereid voor 3 inbouwspots1.290 EUR
Foto spanplafond, 20 m², niet duurEUR 1.708

Dit zijn natuurlijk slechts individuele prijsvoorbeelden. De prijzen voor spanplafonds van andere fabrikanten of in andere kamers kunnen ook aanzienlijk afwijken van de prijzen in ons voorbeeld.

Aan de prijsvoorbeelden kunt u duidelijk zien hoe verschillend de vierkante meterprijzen van individuele spanplafonds kunnen zijn.

Vraag: Van welke factoren is de prijs van een spanplafond in het algemeen afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier moet u rekening houden met een aantal factoren:

  • het type spanplafond dat moet worden gemaakt
  • het aantal hoeken van de kamer
  • het type verlichting aan het plafond
  • de kwaliteit van de film
  • de prijsstelling van de aanbieder

Al deze factoren kunnen soms een aanzienlijke invloed hebben op de prijs van het plafond, zoals onze prijsvoorbeelden al hebben aangetoond.

Vraag: Welke soorten spanplafonds zijn er?

spanplafond prijzen

Het fotoplafond is een speciale vorm van spanplafond

Kostentracker-expert: enerzijds is er een gewoon, eenkleurig spanplafond - verlichtingsarmaturen kunnen indien nodig ook gemakkelijk in deze plafonds worden geïntegreerd.

Het lichtplafond daarentegen bestaat uit doorschijnend materiaal, in dit geval schijnt de verlichting door het plafond heen.

Akoestische spanplafonds verbeteren de kamerakoestiek en elimineren ook storende nagalm in kamers, die soms kan voorkomen bij bijzonder harde vloeren of andere componenten met een grote materiaalhardheid.

Fotodekens kunnen worden ontworpen met elk fotomotief, ze kunnen vaak ook volledig vrij worden ontworpen. Deze spanplafonds behoren echter tot de duurste plafondvariaties.

De prijzen kunnen per plafondtypes verschillen - de uitvoering in detail kan dan voor overeenkomstige prijsverschillen zorgen.

In de regel stijgt de prijs echter in de volgorde waarin de plafondtypes worden vermeld.

Vraag: Hoe beïnvloedt het aantal hoeken van de kamer de prijs?

Kostentracker-expert: kamers hebben doorgaans maar vier hoeken. In sommige gevallen kunnen echter een 5e en 6e hoek aanwezig zijn als de ruimtegeometrie niet langer rechthoekig is.

Als er meer dan 4 hoeken zijn waar het plafond moet worden geschoord, betekent dit een veel complexere bevestiging van het spanplafond - daarom rekenen aanbieders een toeslag bij het installeren van het plafond. Het spanplafond wordt met elke extra hoek iets duurder.

Vraag: Welke extra kosten kan plafondverlichting veroorzaken?

Kostentracker-expert: dat is heel anders - afhankelijk van het ontwerp en de kwaliteit kunnen inbouwspots erg duur zijn bij de individuele providers.

Dan zijn er de kosten voor het installeren van de verlichting en voeding voor de individuele spots. Ook hier varieert de benodigde inspanning aanzienlijk van kamer tot kamer.

De meeste aanbieders berekenen daarom een ​​vast tarief op basis van het aantal inbouwspots en de bestaande plafondlampen die moeten worden geïntegreerd. Bij gecompliceerde inbouwsituaties kunnen dan echter extra kosten in rekening worden gebracht.

Welke rol speelt de filmkwaliteit in de prijs van het spanplafond?

spanplafond prijzen

Een film van goede kwaliteit is essentieel voor de duurzaamheid van het plafond

Kostentracker-expert: een behoorlijk aanzienlijke. Sommige aanbieders gebruiken goedkope folies om de prijs van het spanplafond aanzienlijk te kunnen verlagen.

Folies van mindere kwaliteit zijn echter beduidend minder veerkrachtig en duurzaam en kunnen bovendien nog lange tijd zeer onaangenaam ruikende dampen afgeven. Dit heeft vaak een grote invloed op het binnenklimaat gedurende lange tijd.

Mocht een aanbieding dus te goedkoop lijken, vraag dan zeker naar de filmkwaliteit en vergelijk deze met die van andere aanbieders.