Steentapijt - u moet deze kosten berekenen

steentapijt kosten

Stenen tapijten zijn de afgelopen jaren populaire vloerbedekkingen geworden in particuliere woningen. De installatiekosten zijn iets hoger dan bij andere vloerbedekkingen - maar het steentapijt blinkt uit met een zeer overtuigende kosten-batenberekening. De kostentracker-expert legt in een interview in detail uit hoeveel steentapijten kunnen kosten en hoe het loont.

Vraag: Wat zijn steentapijten precies?

Kostentracker-expert: een steentapijt is een vloerbedekking gemaakt van kleine, verschillend gekleurde steentjes en een bindmiddel.

De stenen vormen zo een doorlopende, voegloze bedekking op de ondergrond die zeer aangenaam is om op te lopen. Het is elastisch, robuust en zeer onderhoudsvriendelijk. In het verleden werden dergelijke vloerbedekkingen vooral toegepast in winkels en kantoren, maar tegenwoordig vinden ze vanwege hun robuustheid en duurzaamheid steeds meer hun weg naar de particuliere woonomgeving.

steentapijt kosten

Steentapijten kunnen bestaan ​​uit zeer kleine of grotere stenen

Door verschillende soorten steen en granen te kiezen, kunt u niet alleen heel verschillende visuele effecten bereiken, maar kunt u ook het gevoel veranderen wanneer u erop loopt. In sommige gevallen worden korrelgroottes tot 20 mm gebruikt - bij blootsvoets lopen zorgt dit voor een duidelijk massage-effect dat meestal als zeer aangenaam wordt ervaren (bijvoorbeeld in een gelijkvloerse douche).

Steentapijten kunnen zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd. In vochtige ruimtes moeten de meestal openporige kiezelstenen ook worden behandeld met een sealer, zodat ze minder water opnemen.

Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee, waardoor de toch al hoge kosten voor het steentapijt nog hoger kunnen worden.

Vraag: Wat kost een steentapijt in het algemeen?

Kostentracker-expert: het is moeilijk in algemene termen te zeggen. De prijs is natuurlijk afhankelijk van de steensoort, maar ook van een aantal andere factoren.

In het algemeen kan men zeggen dat de materiaalprijzen bijna altijd in de range van 40 EUR per m² tot 80 EUR per m² liggen. Hoogwaardige natuursteen kan ook leiden tot hogere materiaalprijzen - vaak tot 120 EUR per m² of meer.

Voor het leggen - als u het niet zelf doet - moet u meestal minstens 40 EUR per m² tot 50 EUR per m² bijkomend aanrekenen.

Dit kan resulteren in totale kosten van tot 150 EUR per m², en zelfs meer voor stenen van zeer hoge kwaliteit.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen onze keuken van 20 m² voorzien van een natuurstenen tapijt. Hiervoor gebruiken we een stenen tapijtset uit de bouwmarkt, die al bindmiddelen en stenen heeft.

Postprijs
primer180 EUR
Bouwmarkt vastgesteld op 48 euro per m²960 EUR
afdichting350 EUR
totale prijs1.490 EUR
Totale kosten per m²74,50 EUR per m²
steentapijt kosten

De prijzen voor steentapijten lopen sterk uiteen

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld met een bepaalde steensoort en een bepaald bindmiddel. De kosten voor andere steentapijten kunnen ook aanzienlijk variëren.

Ons kostenvoorbeeld laat echter heel mooi zien dat je zelfs bij het installeren met vrij hoge kosten moet rekening houden - ook als er geen premium materiaal wordt gebruikt.

Vraag: Waar zijn de kosten van een steentapijt in het algemeen van afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier spelen verschillende factoren een rol:

  • de gebruikte steensoort en de bouwhoogte
  • de grootte (korrel) van de gebruikte stenen
  • het type bindmiddel dat moet worden gebruikt
  • de kosten van de primer
  • de kosten van eventuele plinten gemaakt van geschikt materiaal
  • de arbeidskosten voor installatie door de specialist

Dit alles speelt dan een rol in de totaalprijs. Gezien de relevante omstandigheden kan de uiteindelijke prijs gemakkelijk meer dan twee keer zo hoog zijn als in ons kostenvoorbeeld.

Vraag: In hoeverre speelt de gebruikte steensoort een rol in de kosten?

Kostentracker-expert: goed - marmeren kiezelstenen of kwartssteentjes worden meestal gebruikt voor steentapijten. Dit zijn de goedkopere opties.

Ook hier zijn er grote kwaliteitsverschillen - die op hun beurt voor grote prijsverschillen kunnen zorgen. Een kwaliteitskenmerk is bijvoorbeeld de hoeveelheid stof - bij het gieten van marmer of kwartssteentjes moet er zo min mogelijk stof ontstaan ​​en moeten de handen ook nagenoeg helemaal schoon blijven.

Hoogwaardige knikkers kunnen ook worden gebruikt als kiezelstenen voor het steentapijt. De prijs is dan navenant hoger. De verstrooiing van sodaliet of edelstenen en halfedelstenen zoals carneool, hematiet of jaspis verhoogt de prijs meestal aanzienlijk. Hetzelfde geldt als er zogenaamde "micastenen" worden afgewisseld. In dit geval is het uitgangsmateriaal vaak aanzienlijk duurder.

Buitenstenen die vorstvrij moeten zijn, zijn ook iets duurder. Terwijl de kosten voor stenen binnenshuis ongeveer 40 EUR per m² tot 70 EUR per m² bedragen, moet u voor stenen buitenshuis betalen met prijzen van ongeveer 50 EUR per m² tot 90 EUR per m² sterk> berekenen.

Vraag: In hoeverre speelt het graan ook een rol in de prijs?

steentapijt kosten

Hoe groter de korrel, hoe duurder het tapijt

Kostentracker-expert: grotere korrelgroottes vereisen ook een grotere constructiehoogte - dus er is meer materiaal nodig per m² oppervlak. Het prijsverschil resulteert dan dienovereenkomstig.

Dus in principe kunt u het volgende onthouden:
Hoe groter het graan, hoe hoger de prijs.

De gebruikelijke korrelgroottes zijn 2 mm / 4 mm en 4 mm / 6 mm. Bij een korrelgrootte van 2 mm / 4 mm is de gebruikelijke opbouwhoogte meestal 6 mm. Hoe groter de korrel, hoe meer de laagdikte toeneemt. Dit gebeurt automatisch doordat het steentapijt als een vloeibare bekleding wordt verwerkt.

Bergkristal of kwarts en rivierkiezelstenen hebben meestal een kleinere korrelgrootte van minder dan 2 mm. Voor bergkristal, dat nog maar een paar jaar wordt gebruikt, is de korrelgrootte meestal 0,7 mm / 1,2 mm. Dienovereenkomstig is de laaghoogte van het steentapijt daar ook lager en dus ook het materiaalverbruik lager.

Vraag: Wat zijn de kosten van het bindmiddel?

Kostentracker-expert: hier moet u beslissen welk bindmiddel wordt gebruikt.

Bindmiddelen zijn meestal bepaalde harsen. Ze kunnen verschillende eigenschappen hebben (bijv. Lichtechtheid, taaiheid enz.). Het type bindmiddel heeft vaak een grote invloed op de prijs. Hoe hoger de kwaliteit, hoe duurder de vloer.

Omgekeerd bevatten veel goedkope verpakkingen vaak te veel hars. De mengverhouding tussen hars en stenen is cruciaal voor de duurzaamheid van de vloer.

Bindmiddelen die geschikt zijn om de vloer buiten te leggen, kosten meestal ook iets meer. Daarom zijn kant-en-klare grondmengsels voor buitengebruik iets duurder.

Vraag: Wat zijn de kosten van de primer?

Kostentracker-expert: een primer wordt in veel gevallen sterk aanbevolen. Af en toe worden ze niet gebruikt om de kosten van de vloer een beetje te drukken - maar over het algemeen zorgt de primer ervoor dat de stenen aanzienlijk beter aan het bindmiddel hechten.

Meestal moet u kosten in de range van 5 EUR per m² tot 10 EUR per m² voor het materiaal aannemen, als de vakman de primer aanbrengt, suggereert dit gewoonlijk 20 EUR per m² tot 30 EUR per m².

Vraag: Is poriënafdichting nodig? En hoeveel kost het?

steentapijt kosten

Afdichting is bijv. buitenshuis noodzakelijk

Kostentracker-expert: in principe wordt poriënafdichting dringend aanbevolen overal waar de vloer regelmatig en frequent in contact komt met water. Dit is bijvoorbeeld het geval in vochtige ruimtes.

Anders neemt de vloerbedekking gewoon vocht op en laat het later weer verdampen. Alleen op plaatsen waar constant aan vocht wordt blootgesteld, moet een kit ervoor zorgen dat er minder water in de poriën dringt.

Onverzegelde vloeren kunnen ook niet worden schoongeveegd met een natte doek, omdat hierdoor het vuil eerder in de poriën wordt gewreven dan dat het wordt verwijderd. Maar ze zijn van nature ook zeer slipvast - nog een voordeel van steentapijten.

Buiten wordt het oppervlak echter nooit afgedicht. onder het oppervlak wordt een waterdichte laag gecreëerd. Het water druppelt door de bekleding op de watervoerende laag en wordt daar met het absoluut noodzakelijke hellingspercentage (minimaal 1 - 2%!) Naar daar omgeleid.

Voor poriënafdichting moet u doorgaans ongeveer 20 EUR per m² bijkomend rekenen.

Vraag: Welke andere kosten kunnen er naast deze kosten ontstaan?

Kostentracker-expert: vaak wordt er geen rekening gehouden met de nodige aanvullende werkzaamheden.

De ondervloer moet geschikt zijn, meestal wordt daar een zelfnivellerende dekvloer aangebracht voor het egaliseren. Oude vloeren moeten meestal volledig worden verwijderd. Beiden brengen natuurlijk extra kosten met zich mee.

Voor het leggen van de vloer moet u doorgaans minstens 40 EUR per m² tot 50 EUR per m² rekenen voor het werk van de vakman.

Voor ons kostenvoorbeeld vanaf het begin zouden de kosten voor de vakman er ongeveer zo uitzien:

Postprijs
primer200 EUR
Aan het bedekken1.100 EUR
Arbeidskosten van bestrating en verharder toepassen2.200 EUR
Poriënvuller120 EUR
Arbeidskosten aanvullen500 EUR
totale prijs4.120 EUR
Kosten per m² compleet inclusief werkzaamheden206 EUR per m²

Hier ziet u dus een duidelijk verschil in kosten met doe-het-zelf-installatie, zoals wij het deden.

Vraag: Is het als leek erg gemakkelijk om zelf een stenen tapijt te leggen?

steentapijt kosten

In principe kan zelfs een leek een stenen tapijt leggen

Kostentracker-expert: meestal wel, maar enige vaardigheid is vereist, aangezien de open tijd van het vloeibare mengsel erg kort is. Je moet dus snel en schoon werken als je de grond erin doet.

Het vullen van poriën of het aanbrengen van de primer is daarentegen minder een probleem, en dat kan je in ieder geval goed.

Het is belangrijk dat een zeer krachtig roerwerk nodig is om de topping te mengen, aangezien het mengsel erg taai is. U moet het eventueel lenen van een geschikte plaats.

Vraag: Hoe ziet de kosten-batenberekening eruit voor het steentapijt?

Kostentracker-expert: Vergeleken met andere vloerbedekkingen, is het belangrijkste dat u bij het steentapijt moet zien dat het nauwelijks nodig zal zijn om de vloerbedekking te vernieuwen.

Alleen tegelbekledingen bieden een vergelijkbare hoge duurzaamheid - ook zij kunnen tot 40 jaar of langer intact blijven, vooral als er hoogwaardig porselein wordt gebruikt. Tegels moeten door een specialist worden gelegd, de kosten voor de vloerbedekking liggen dan ook tussen gewoonlijk 80 EUR per m² tot 90 EUR per m². Ten opzichte van het zelf gelegd steentapijt is het verschil in kosten niet al te groot meer.

Een blanke dekvloer zou een andere optie zijn, maar in dit geval moet u de dekvloer bij het bouwen van het huis plannen als een dekvloer en dienovereenkomstig laten maken. Bovendien zijn er hier maar zeer beperkte ontwerpmogelijkheden.