Steigers: wat zijn de kosten?

steigerkosten
Niet alle steigers zijn gelijk gemaakt

Als er aan de gevel of op het dak gewerkt moet worden, is steiger in de meeste gevallen niet te vermijden. In een interview legt de cost tracker-expert uitgebreid uit welke kosten er te verwachten zijn van een steiger en hoe de koop- of huurprijs eruit ziet.

Vraag: Wanneer heb je steigers nodig?

Kostentracker-expert: bij het werken aan de gevel en het dak is steigers niet te vermijden. Maar je hebt ook steigers nodig wanneer bijvoorbeeld ramen op hogere verdiepingen worden vervangen. Dit geldt ook als je het werk zelf doet, daar denken veel doe-het-zelvers niet aan. De benodigde steigers kunnen forse meerkosten met zich meebrengen die vaak vergeten worden bij de berekening van je eigen werk.

Vraag: Wat is het vaste tarief voor een steiger?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk van veel factoren af. In principe kunt u steigers kopen (als u deze vaker nodig heeft) of deze huren en laten plaatsen voor de duur van de werkzaamheden.

In beide gevallen moet je altijd afwegen wat voor soort steiger met welke apparatuur je eigenlijk nodig hebt. Ook in prijs zijn er grote verschillen.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen als u een nieuwe steiger koopt?

steigerkosten

Zelfs een eenvoudige rolsteiger kost ongeveer 500 €

Kostentracker-expert: Als u een nieuwe steiger koopt, moet u rekening houden met kosten vanaf ongeveer 500 EUR voor een eenvoudige rolsteiger. Dan is er ook nog de nodige aanvullende apparatuur die u nodig heeft.

Voor een volwaardige gevelsteiger moet u al aanzienlijk meer geld uitgeven: Vanaf ongeveer 6.000 EUR moet u rekenen op 100 m² steiger. Ook hier worden de benodigde accessoires apart toegevoegd. Dit is dus een dure onderneming.

Een kostenvoorbeeld:

Er wordt een geveloppervlak van 100 m² gestort, waarvoor een afgewerkt "steigerpakket" wordt gebruikt.

Uitvoering / uitrustingwaarde
Type steigerGevelsteigers, aluminium
Type steigerWerk- en beschermsteigers
Laad klasseBelastingsklasse 3 volgens DIN EN 12811-1
Werk hoogte10 mtr
Steiger breedte10 mtr
Steiger diepte0,80 m (velden met 2,50 m x 0,80 m)
Inrichting4 binnenladders, leuningen, bevestigingspakket
prijsEUR 5.300

Voor de volledigheid ook een voorbeeld van de kosten van een rolsteiger

Uitvoering / uitrustingwaarde
Type steigerRolsteigers, aluminium
Stand hoogte5, 76 m
Werk hoogte7,76 m
Steiger diepte0,75 m
Frame lengte1,80 m
Inrichtingvergrendelbare zwenkwielen, luiken, veiligheidsconstructie, uitbreidbaar
prijsEUR 3.170

Vraag: Welke factoren bepalen de prijs van een steiger?

Kostentracker-expert: Bij de prijs van een steiger spelen veel verschillende factoren een rol:

  • het type en type steiger
  • het materiaal van het frame (aluminium of staal)
  • de werkhoogte van de steiger
  • de breedte van de steiger
  • de breedte (diepte) van de steigeroppervlakken
  • het draagvermogen van de steigeroppervlakken
  • eventueel bestaande veiligheidsvoorzieningen

Steigers kunnen dus qua prijs een zeer breed assortiment aan, afhankelijk van wat er nodig is.

Vraag: Wat is het verschil tussen de soorten steigers?

steigerkosten

Steigers verschillen onder meer naargelang hun laadvermogen

Kostentracker expert: Volgens de officiële classificatie zijn er zogenaamde steigergroepen voor steigers: steigergroep 1 is bijvoorbeeld alleen goedgekeurd voor inspectiewerkzaamheden, maar niet voor het uitvoeren van werkzaamheden hieraan, en heeft slechts een kleine dekbreedte en nauwelijks laadvermogen. Bij steigergroep 2 zijn alleen kleine werkzaamheden aan een gevel mogelijk.

Hieronder vindt u een overzicht

SteigergroepDekkingsbreedtelaadvermogengebruik
Steigergroep 150 cmnvt.uitsluitend voor inspectiewerkzaamheden
Steigergroep 260 cm150 kg / m²kleine werkzaamheden aan de gevel, geen opslag van werkmateriaal
Steigergroep 360 cm200 kg / m²bijv. gevelbekleding, dakplafonds, schilders, etc.
Steigergroep 4 - 6vanaf 60 cmvanaf 200 kg / m²uitgebreid schilderen, stukadoren, allemaal met een hoog materiaalaandeel

Je moet dus altijd in de gaten houden voor welk werk je steigers nodig hebt. De uitvoering kan ook anders zijn - aangepast aan ander werk:

  • een gevelsteiger als werksteiger (de meest voorkomende variant)
  • een rolsteiger (licht en mobiel, maar niet in alle steigergroepen beschikbaar)
  • speciale daksteigers (voor dakdekkers)

Ook het ontwerp is anders: modulaire steigers zijn bijvoorbeeld het meest veerkrachtig, en ook framesteigers komen veel voor. SpeedyScaf daarentegen is een "allrounder" onder de steigers, net als de versie die in de meeste gevallen waarschijnlijk het meest geschikt is voor particuliere gebruikers.

Vraag: In het kort: Is het de moeite waard om een ​​nieuwe steiger aan te schaffen?

Kostentracker-expert: in de zeldzaamste gevallen. Zoals hierboven reeds vermeld, moet u rekening houden met de verschillende toepassingsscenario's als de steiger universeel gebruikt gaat worden. Dat betekent dat u in individuele gevallen extra accessoires moet aanschaffen.

In zeldzame gevallen kan een gebruikte aanschaf de moeite waard zijn, bijvoorbeeld als u zelf veel werk verzet. Een paar voorbeelden:

kaderuitvoeringOppervlakte in m²prijs
Layher SpeedyScaf GE 1650, 1.015 kg12,35 m breed, max. Werkhoogte 8,20 m, steigerdiepte 0,73 cm100 m²EUR 2.159
Layher SpeedyScaf GE 1649, 860 kg10,28 m breed, max. Werkhoogte 8,60 m, steigerdiepte 0,73 cm88 m²1.809 EUR
Hünnebeck snelmontage steiger GE1130, 1.702 kgSteigerbreedte 10 m, max. Werkhoogte 10,20 m, vaklengte 2,50 m102 m²1.195 EUR
steigerkosten

Het kopen van gebruikte steigers kan veel geld besparen

Gebruikte rolsteigers van voldoende grootte zijn beduidend goedkoper, maar kunnen niet voor alle soorten werkzaamheden worden ingezet. Zoiets is geschikt voor klein, eigen werk met niet al te grote werkhoogte en met weinig opgeslagen materiaal. Je moet hier altijd zien wat je echt nodig hebt.

Vraag: Wat is het verschil tussen aluminium en stalen steigers?

Kostentracker-expert: in het kort: in termen van veerkracht. Stalen steigers zijn veel stabieler en maken daardoor grotere hoogtes mogelijk. In de meeste gevallen wordt stalen steiger ook gebruikt voor zeer brede (diepe) steigers.

Het nadeel van stalen steigers is echter het hoge gewicht. Ze zijn moeilijk te vervoeren en er moeten altijd meerdere werknemers worden opgesteld. Daarnaast vereist de montage altijd een specialist om het over te nemen (steigerbouw).

Aluminium is zeker beter geschikt voor kleinere klussen en privégebruik. In de regel zijn deze steigers ook goedkoper.

Vraag: Zijn de acquisitiekosten alle kosten die u moet betalen?

Kostentracker-expert: nee, lang niet in de buurt. Elke steiger moet ook regelmatig door de fabrikant op veiligheid worden gecontroleerd. Dat brengt natuurlijk kosten met zich mee.

Na het opbouwen moeten steigers doorgaans worden verwijderd zodat aan de geldende veiligheidsvoorschriften wordt voldaan. Ook hiervoor moet u elke keer kosten berekenen. Bij losse steigers heb je ook een steigerbouwer nodig die de montage gaat begeleiden, wat weer kosten met zich meebrengt.

Vraag: Wat zijn de manieren om geld te besparen door steigers te kopen?

Kostentracker-expert: er zijn theoretisch verschillende mogelijkheden:

1. Koop de steiger voor werk en verkoop deze vervolgens door
2. Koop de steiger voor langdurig werk en verkoop deze later door
3. Huur steigers
4. Koop gebruikte steigers, zoals eerder vermeld

Vraag: Is het de moeite waard om door te verkopen?

steigerkosten

Het loont de moeite om de steiger na gebruik door te verkopen

Kostentracker-expert: meestal wel, in veel gevallen stap je uit met kosten van plus-minus nul. De prijzen van steigers zijn vrij constant, zeker als je ze tweedehands koopt. Bij nieuwe steigers daarentegen, verliest u meestal geld als u deze doorverkoopt.

Kosten die u niet terug kunt krijgen zijn de kosten voor het laten plaatsen van een steiger en het keuren van de steiger door een specialist. Maar dat hangt altijd af van het type steiger en de gebruiksomstandigheden.

Vraag: U noemde eerder de mogelijkheid om steigers uit te lenen - zou het de moeite waard kunnen zijn?

Kostentracker-expert: in theorie is het in ieder geval mogelijk om tegen betaling een steiger uit te lenen aan andere particuliere gebruikers terwijl u deze zelf niet nodig heeft, en daarmee in ieder geval de lopende kosten voor opslag en de noodzakelijke veiligheidscontroles.

U moet hier echter rekening houden met de juridische en veiligheidsgerelateerde aspecten: u zou een handelsvergunning nodig hebben voor een verhuur, en u moet zeker afzien van het plaatsen van de steiger voor anderen als u geen steigerbouwer bent, anders kunnen er problemen zijn met aansprakelijkheid.

Het geheel is alleen de moeite waard met relatief kleine steigers, die ook met weinig moeite vervoerd kunnen worden, zodat degene die ze uitleent ze indien mogelijk ook zelf kan ophalen.

Als u van plan bent zoiets te doen, moet u zeker juridisch advies inwinnen en een bijbehorende huurovereenkomst laten opstellen door een advocaat om aansprakelijkheidsproblemen te voorkomen en uzelf te beschermen tegen schade aan de steiger.

In sommige gevallen is het misschien de moeite waard.

Vraag: Een korte vraag aan het einde: als het gaat om steigers - kopen of huren?

Kostentracker-expert: in de overgrote meerderheid van de gevallen is steigerhuur veel meer de moeite waard dan het kopen van steigers - zelfs als u deze nodig heeft voor meerdere klussen of voor een langere periode .

Je hebt geen werk met de montage, geen veiligheidsgerelateerde problemen en je krijgt in ieder geval een geschikte steiger daarvoor van een specialist. Daarnaast zijn alle benodigde goedkeuringen uitgevoerd en is aan de veiligheidseisen voldaan. Er zijn meestal maar kleine meerkosten bij langere stilstandtijden - dus een week meer of minder maakt meestal nauwelijks verschil in prijs.

Wat een dergelijke steiger kan kosten, wordt in detail en uitvoerig uitgelegd op dit punt.

Tips en trucs

Als opdrachtgever ben je altijd verantwoordelijk en aansprakelijk voor de veiligheid van de steiger tijdens werkzaamheden. Als alles goed is opgezet en goedgekeurd, zijn er meestal geen problemen met aansprakelijkheid. Lastiger wordt het als jij en een paar helpers niet op de steiger werken maar vakmensen. Vooral bij de helpers moet je ervoor zorgen dat ze verzekerd zijn tegen ongevallen op de bouwplaats. U kunt bij de BG een ongevallenverzekering voor vrijwillige hulpverleners afsluiten voor ongeveer 1,50 - 2 EUR per gewerkt uur.