Stookolie: welke kosten zijn te verwachten?

stookolie kosten

Verwarming met fossiele brandstoffen zoals olie en gas is in Duitsland nog standaard. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten te verwachten zijn voor stookolie.

Vraag: Wat kost een liter stookolie?

Kostentracker-expert: dat kun je niet over de hele linie zeggen. De kosten zijn altijd gebaseerd op zowel de inkoophoeveelheid als de plaats en het tijdstip van levering.

De prijzen voor stookolie worden vaak gegeven in EUR per 100 l. Daarnaast wordt meestal een prijs gegeven voor een zogenaamde "standaardlevering" (3.000 l). Op dit moment moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van 67,82 EUR / 100 l.

Dat kan echter snel veranderen: in het voorgaande jaar (2018) schommelde de gemiddelde stookolieprijs tussen ongeveer 55 EUR / 100 l en tot 88 EUR / 100 l in de loop van het jaar. In 2016 schommelde de gemiddelde prijs tussen ruim onder de 40/100 l euro en tot 60 euro / l.

Prijsvoorbeeld uit de praktijk

stookolie kosten

De kosten variëren per regio

De volgende tabel toont prijsverschillen tussen verschillende gebieden (90402 Neurenberg, 23972 Lübow en 10115 Berlin-Mitte) en voor een standaardlevering van stookolie (3.000 l) van het standaard, laagzwavelige type op één lospunt.

plaatsAanbieder 1Aanbieder 2Aanbieder 3
90402 Neurenberg2.123,08 EUR2.183,77 EUR2.243,39 EUR
23972 LuebowEUR 2.052,75EUR 2.055,25EUR 2.103,80
10115 Berlijn-Mitte2.001,34 EUREUR 2.014,91EUR 2.057,39

Dit is slechts een enkel prijsvoorbeeld van verschillende providers voor een specifiek individueel geval. De kosten in andere gevallen kunnen variëren.

In het afgelopen jaar waren de topprijzen meer dan 2.800 EUR. Ook het moment van aankoop is altijd bepalend. Voor ons prijsvoorbeeld zijn de huidige prijzen gebruikt; deze prijzen kunnen in de loop van het jaar aanzienlijk fluctueren.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten afhankelijk?

Kostentracker-expert: Bij de stookolieprijs moet met het volgende rekening worden gehouden:

  • wat voor soort stookolie wordt er gekocht
  • het moment van aankoop
  • het gebied waar de stookolie wordt gekocht / geleverd
  • het aantal afleverpunten
  • de prijsstelling van de individuele aanbieder
  • of er een toeslag voor gevaarlijke stoffen en logistiek (BVO) in rekening wordt gebracht
  • welke bezorgkosten de provider toevoegt

Al deze factoren spelen een belangrijke rol bij de uiteindelijke prijs. Prijsverschillen tot 100% zijn mogelijk - vooral op verschillende tijdstippen.

Vraag: Welke soorten stookolie zijn er?

Kostentracker-expert: Tegenwoordig zijn er meestal maar twee rassen te koop: een standaardras, dat sinds 2009 een laag zwavelgehalte heeft van bijna elke leverancier, en een premiumras, dat schoner verbrandt en nog steeds bladeren doet minder residu in de stookolietank.

De premium variant is meestal duurder, maar het betekent op zijn beurt lagere kosten voor het reinigen van de stookolietank. De levensduur van het verwarmingssysteem moet ook worden verlengd door de stookolie van hogere kwaliteit.

Vraag: Hoe weet u het juiste moment om te kopen?

stookolie kosten

De actuele prijs voor stookolie is te vinden op internet

Cost tracker expert: Vrijwel alle aanbieders van stookolie geven op hun website de actuele stookolieprijs weer, meestal ook een overzicht van de prijsontwikkeling.

Bij sommige aanbieders kunt u ook een gewenste prijs opslaan en automatisch op de hoogte worden gebracht wanneer de stookolieprijs daalt tot deze gewenste prijs en direct een bestelling plaatsen.

Seizoensgebonden schommelingen zijn altijd verschillend van jaar tot jaar - daarom kan men er niet automatisch van uitgaan dat de prijs aan het begin van de lente het laagst is. De prijs van stookolie hangt enerzijds af van de werkelijke vraag (als iedereen in de zomer ineens bestelt, wordt het daar duurder) en anderzijds van het niveau van de olieprijs, die op zijn beurt weer gebaseerd is op de productievolumes van de individuele olieproducerende landen en vele andere mondiale economische factoren.

Om het optimale moment van kopen te vinden, moet je altijd naar de huidige trend kijken en de prijzen bijhouden.

Vraag: Wat betekent "GLA"?

Kostentracker-expert: in feite geven de meeste providers hun prijzen op inclusief btw en GLA. De toeslag voor gevaarlijke stoffen en logistiek (GLA) mag in individuele gevallen echter niet worden meegerekend. Het is ook belangrijk om onderscheid te maken tussen bruto of netto kosten.

In individuele gevallen kan er een kostenrisico ontstaan ​​als later belasting over de toegevoegde waarde of bepaalde opslagen worden gemaakt. Meestal worden de prijzen altijd bruto en inclusief alle toeslagen weergegeven, als je een prijscalculator gebruikt op de website van de aanbieder.

Vraag: Zijn bulkbestellingen voor stookolie de moeite waard?

stookolie kosten

Omvangrijke bestellingen kunnen u veel geld besparen

Kostentracker-expert: in veel gevallen kan dit een goed alternatief zijn om de kosten voor alle betrokkenen te verlagen. De meeste leveranciers van stookolie kunnen tot 10 verschillende losplaatsen specificeren, maar ze moeten allemaal in hetzelfde postcodegebied zitten.

Het kostenverlagende effect speelt een rol, want hoe hoger de afnamehoeveelheid, hoe lager de in rekening gebrachte bezorgkosten per liter. Daardoor kunnen kleinere kostenbesparingen worden bereikt.

Bij bulkbestellingen is het echter van belang ervoor te zorgen dat alle betrokkenen op het moment van levering thuis moeten zijn en dat iedereen ook daadwerkelijk zijn deel van de totale factuur betaalt. Aangezien bij collectieve last een verplichting is vastgelegd waarbij hoofdelijke aansprakelijkheid in het spel komt, moeten alle andere betrokken partijen dan de stookoliefactuur van de niet-betaler betalen.