Reiniging van de stookolietank: wat zijn de kosten?

stookolie-tank-schoonmaakkosten

Na verloop van tijd bezinkt vuil en olieslib zich in olietanks, die regelmatig moeten worden verwijderd. Dit verlengt niet alleen de levensduur van de tank, maar ook eventuele schade aan de tank kan in een vroeg stadium worden opgemerkt. Welke kosten er te verwachten zijn voor het reinigen van een olietank, leest u in ons interview van de cost tracker experts.

Vraag: Wat kost het om een ​​olietank te laten reinigen?

Cost tracker expert: de kosten zijn grotendeels afhankelijk van de grootte van de tank, d.w.z. het beschikbare tankvolume.

stookolie-tank-schoonmaakkosten
Het schoonmaken van een stookolietank kost minstens 300 euro.

Voor eenvoudige reiniging zonder aanvullende services liggen ze meestal tussen de EUR 300 en EUR 1.200.

Als je dit extrapoleert naar de gebruikelijke reinigingsintervallen, bedragen de kosten voor kleine tot middelgrote tanks rond de 100 à 200 euro per jaar.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij laten een gespecialiseerd bedrijf onze zeer grote olietank (11.600 l, enkelwandige stalen tank) reinigen en inspecteren. Aangezien er geen schade wordt geconstateerd en er dus geen reparatiekosten worden gemaakt, bedragen de kosten alleen de schoonmaakwerkzaamheden.

Postprijs
Pomp resterende olie weg, reinig en inspecteer de tank (inspectie)650 EUR (vast tarief)
Filter vervangen0 EUR (inbegrepen in het vaste tarief)
Totale kosten ermee650 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de prijsstelling van een individueel gespecialiseerd bedrijf voor een bepaald type en maat tank. De kosten voor het reinigen van andere tanks door andere bedrijven kunnen ook aanzienlijk hoger of lager zijn.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor schoonmaakkosten?

stookolie-tank-schoonmaakkosten
De schoonmaakkosten zijn altijd afhankelijk van de tank.

Kostentracker expert: Hierbij moet je eerst onderscheiden of het alleen een kwestie is van het schoonmaken van de tank en een inspectie, of dat er reparaties moeten worden uitgevoerd omdat de tank al beschadigd is.

Kleinere tanks met een vulvolume tot ongeveer 4.000 l kunnen doorgaans zeer goedkoop worden gereinigd, in dit geval zijn de kosten meestal tussen 300 EUR en 500 EUR en vaak forfaitair.

Middelgrote tanks met een afmeting van 4.000 l tot 10.000 l zorgen dan voor aanzienlijk hogere reinigingskosten, in dat geval moet u voor tankreiniging meestal ongeveer 500 tot 900 EUR rekenen. Forfaitaire prijzen zijn hier ook vrij gebruikelijk

Voor grote tanks met een inhoud van 10.000 l of meer bedragen de schoonmaakkosten doorgaans meer dan 1.000 EUR.

Extra reparaties

Afhankelijk van het soort schade kunnen verschillende reparaties nodig zijn als u de olietank niet wilt vervangen. Dergelijke reparaties kunnen soms erg kostbaar zijn - met gedeeltelijke coatings van het binnenoppervlak op een beschadigd gebied, 250 EUR per m² en meer moet worden verwacht, kan een volledige binnencoating van de tank 2.000 zelfs met middelgrote tanks EUR tot 3.000 EUR.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het reinigen van een stookolietank afhankelijk?

stookolie-tank-schoonmaakkosten
De kosten van tankreiniging zijn afhankelijk van de grootte.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • de grootte van de tank (tankvolume)
  • het type tank (plastic tank, stalen tank, tankvorm, etc.)
  • de prijsstelling van de respectievelijke aanbieder
  • of er naast reiniging en inspectie ook reparaties nodig zijn
  • eventuele extra werklast voor het bedrijf
  • Eventueel verleende prijskortingen (bijv. Inruil van de resterende olie, speciale aanbiedingen, enz.)

Een prijsvergelijking tussen meerdere aanbieders kan de moeite waard zijn, er zijn vaak aanzienlijke prijsverschillen tussen individuele aanbieders.

Vraag: Hoe vaak moet u een olietank überhaupt laten reinigen?

stookolie-tank-schoonmaakkosten
De stookolietank moet regelmatig worden gereinigd.

Cost tracker expert: Meestal is reiniging nodig met een interval van 5 tot 7 jaar, reinigingsintervallen tot 10 jaar zijn vaak nog acceptabel als de hoeveelheid olieslib navenant laag is.

In sommige gevallen moet de reiniging echter veel vaker worden uitgevoerd. Dit is met name het geval onder de volgende voorwaarden:

  • de huisinstallatie is gemaakt van koper
  • licht (bijv. door een doorzichtige plastic tank) of lucht (bijv. bij het tanken) komt de tank binnen
  • de stookolie heeft algemeen contact met non-ferro metalen
  • er is een hoge stookoliedoorvoer in de tank en er wordt regelmatig bijgetankt

Of er problematische omstandigheden zijn, blijkt vaak uit de hoeveelheid olieslib. Als er aanzienlijke hoeveelheden in de tank zitten, is het zinvol om de volgende reinigingsintervallen dienovereenkomstig korter in te stellen, zodat het verwarmingssysteem niet wordt beschadigd.