Welke aligners zijn er en wat kosten ze?

tandheelkundige spalk kosten

Tanduitlijners zijn kleine allrounders die kunnen worden gebruikt om discreet verschillende gebitsproblemen te elimineren. In een interview met de kostentracker-expert maken we duidelijk welke modellen beschikbaar zijn, wanneer deze worden gebruikt, wat de verschillende varianten kosten en of de wettelijke ziektekostenverzekering de kosten voor de behandeling betaalt.

Welke soorten aligners zijn er?

Kostentracker: er zijn veel verschillende versies van dit medische hulpmiddel dat nuttig is bij verschillende gezondheidsproblemen. De meest voorkomende modellen zijn:

 • Slijpen of bijten spalk,
 • Tandsplint ter vervanging van beugels,
 • Sportbeschermingsrail,
 • Tandspalk tegen spanning in het geval van verkeerde uitlijning van de kaak,
 • Bleekbakje,
 • Fluoridering spalk,
 • Snurken spalk,
 • Stralingsbeschermingsrail.

Wat kost een slijpspalk en wat is zijn functie?

tandheelkundige spalk kosten

De occlusale spalk beschermt de tanden tegen slijtage door tandenknarsen

Kostentracker: een occlusale spalk wordt gebruikt als u met uw tanden slijpt en last heeft van kaakproblemen. Ook de tanden hebben last van constante nachtelijke belasting, omdat de overmatige druk en het tegen elkaar wrijven van de tanden leidt tot een onnatuurlijk sterke slijtage die niet ongedaan kan worden gemaakt.

De duidelijk zichtbare slijpsporen zijn een alarmsignaal voor de tandarts en hij zal een bijtspalk aanbevelen. Dit maakt de nachtelijke crunch bijna onmogelijk. De applicatie is pijnloos, comfortabel en laat snel resultaat zien.

Er zijn verschillende soorten crunchbars:

 • De harde bijtspalk is gemaakt van transparant, plasticachtig materiaal en lijkt op beugels. Het is effectiever in het corrigeren van verkeerde uitlijning van de kaak omdat het de kaak een bepaalde vorm geeft.
 • Zachte bijtspalken zijn gemaakt van zacht, kleurloos plastic met een rubberachtige structuur. De getroffenen vinden deze spalk meestal minder storend.
 • Niet-aangepaste spalken bestaan ​​uit een eenvoudige, zachte plastic coating over de tandboog die overmatige slijtage alleen voorkomt.
 • Aangepaste bitbeschermers zijn individueel aangepast aan de kaak. Ze kunnen de bijtpositie compenseren en daarmee de onbewuste slijpactiviteit permanent verminderen.

De kosten voor het slijpen van spalken variëren afhankelijk van het gebruikte materiaal. Ze zijn tussen 150 en 200 EUR. Als de inspanning hoger is, bijvoorbeeld vanwege een moeilijke gebitssituatie, kan de prijs voor de occlusale spalk oplopen tot tot 500 EUR .

In de regel draagt ​​de wettelijke ziektekostenverzekering de volledige kosten van de therapie. De kosten voor bijzondere werkstappen, zoals functionele diagnostiek, zijn echter niet altijd in de servicecatalogus opgenomen. Ook als u materialen van hogere kwaliteit wilt of een ontwerp dat afwijkt van de standaard, moet u een bijbetaling verwachten.

Wat zijn de kosten van een gebitsspalk ter vervanging van een beugel?

tandheelkundige spalk kosten

De aligner wordt elke twee weken vervangen

Kostentracker: in het geval van lichte tandafwijkingen, zoals draaien en nestelen, zijn onzichtbare aligners een goed alternatief voor conventionele beugels.

Hiervoor wordt met behulp van 3D-simulatie op de computer een plan gemaakt, dat alle tandbewegingen tijdens de behandeling nauwkeurig weergeeft. Ongeveer elke twee weken krijgt u nieuwe spalken, die de tanden geleidelijk in de juiste positie brengen. Discipline is vereist voor het gewenste succes, omdat de aligners consistent gedragen moeten worden gedurende een langere periode.

De kosten voor deze aligners worden alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. U moet hiervoor ongeveer 6.000 - 9.000 EUR uit eigen zak betalen.

Wat kost een sportbeschermingsspalk en wanneer heb ik deze nodig?

Kostentracker: ongeveer 40 procent van alle tandongevallen vindt plaats als gevolg van sportactiviteiten. Typische verwondingen zijn:

 • Het verlies van de hele tand.
 • Een blauwe plek, waardoor de tandzenuw sterft.
 • Een stuk tand afbreken.

Met sportbeschermingsspalken kan dit worden voorkomen, evenals verwondingen aan de lip-, tong- of kaakgewrichten.

De spalken zijn gemaakt van elastisch plastic, ze worden eenvoudig over de tanden geschoven. Dit kan transparant zijn of gekleurd in felgekleurde tinten.

Afhankelijk van de sport worden er verschillende varianten gebruikt:

Krachtsport
dunHandbal, vuistbal, volleybal
mediumHonkbal, mountainbiken, skeeleren, voetbal
sterkIJshockey, boksen, kickboksen, squash

De prijs voor beschermende sportspalken begint bij minder dan 50 EUR voor kant-en-klare modellen voor kinderen. Op maat gemaakte spalken voor volwassenen kosten tussen de 150 en 300 EUR, afhankelijk van de inspanning. De wettelijke ziektekostenverzekeringen geven geen subsidie, tenzij er een therapeutische component is.

Helpt een tandspalk echt tegen spanning en wat kost het?

tandheelkundige spalk kosten

Spanning kan verband houden met de kaak

Kostentracker: het klinkt in eerste instantie bijna ongelooflijk, maar spanning, hoofdpijn en rugpijn kunnen worden veroorzaakt door kaakproblemen. De oorzaak is vaak een verkeerde beet, waarbij de boven- en onderkaak niet in de ideale positie samenkomen. Hierdoor raken niet alleen de kauwspieren, maar ook de gezichts- en hoofdspieren gespannen. Het resultaat is een zogenaamde spanningshoofdpijn. Het is meestal voelbaar op het voorhoofd, de slapen en de nek, maar het kan uitstralen naar de rug. In dit geval brengen occlusale spalken meestal snel verlichting.

De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het gebruikte materiaal, het type spalk en de gebruikte diagnostische methoden:

Kunstprijs
zachte occlusale spalk20 - 50 EUR
harde occlusale spalk50 - 500 EUR
niet-aangepaste bijtspalk (mini plastic spalk)350 - 500 EUR
aangepaste occlusale spalktot € 2.500, -

Bij ziekten van het kauwsysteem dekt de ziektekostenverzekering meestal de kosten voor de individuele aanmaak van de bijtspalk. Dit is echter niet altijd het geval bij CMD (craniomandibulaire disfunctie). Om niet voor onaangename verrassingen te komen staan, dient u daarom voor aanvang van de behandeling het behandel- en kostenplan van uw tandarts in te leveren bij de zorgverzekeraar en de kosten te laten bevestigen.

Wittere tanden met een spalk - werkt het en is het duur?

Kostentracker: deze methode staat bekend als "thuisbleken". U voert het bloeden thuis uit, maar onder toezicht van de tandarts. Hiervoor maakt de tandarts eerst een individuele tandspalk. Een goede pasvorm is belangrijk zodat er geen bleekmiddel op het gevoelige tandvlees komt.

Het ontluchtingsrail heeft kleine inkepingen waarin je voor het inbrengen wat bleekmiddel doet. De spalk wordt 's nachts gedragen, zodat het actieve ingrediënt ongeveer acht uur kan werken.

Dit bleken is aanzienlijk goedkoper dan andere methoden. De gemiddelde kosten liggen tussen de 200 en 400 euro, die echter niet worden gesubsidieerd door de ziekteverzekering.

Wat zijn de voordelen van een fluoridatiespalk en wat kost het?

Kostentracker: fluoridatiespalken worden gebruikt als onderdeel van individuele profylaxe. Dit zijn plastic spalken voor de onderste en bovenste tandbogen, op maat gemaakt in het laboratorium. Deze worden alleen gebruikt als er een verhoogd risico op tandbederf is, omdat ze het wekelijks gebruik van een fluoridegel vergemakkelijken:

 • De gel is nauw aangepast aan de tanden.
 • Er is minder stof nodig omdat de spalk perfect aansluit op de tanden.
 • De draagtijd van de spalk en dus de inwerktijd kan niet worden bereikt, zelfs niet bij aanbrengen op de patiënt met de borstel.

De kosten voor de fluoridatiespalk gemaakt door het laboratorium en aangepast door de tandarts bedragen ongeveer 75 - 300 euro. Deze worden alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed door het ziekenfonds. U kunt zeer betaalbare modellen zonder maatwerk voor slechts een paar euro krijgen in apotheken en drogisterijen.

Ik snurk. Helpt een spalk echt en wat zijn de kosten?

tandheelkundige spalk kosten

De tandspalk kan snurkgeluiden verminderen

Kostentracker: deze tandspalk wordt ook wel een uitsteekselspalk genoemd. Het voorkomt dat de achterkant van de tong in de keel zakt en de luchtwegen vernauwt terwijl u op uw rug slaapt. In het geval van zogenaamde tongsnurkt kan het de nachtelijke geluidsontwikkeling zeker minimaliseren.

Bij de protrusiespalk wordt de spalk in de bovenkaak verbonden met die in de onderkaak. Bij monoblock-modellen worden de bovenste en onderste spalken aan elkaar gelijmd. Biblock-rails daarentegen bestaan ​​uit twee delen die met elkaar zijn verbonden door flexibele verbindingen, elastische banden of metalen schroefverbindingen.

Simpele snurkbeugels zijn gratis verkrijgbaar en kosten tussen de 50 en 100 euro. U kunt deze modellen in apotheken of op internet krijgen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed passen, zodat er geen verkeerd uitgelijnde tanden of kaken zijn die tot andere problemen kunnen leiden.

De individueel aangepaste protrusiespalken van de tandarts zijn veel comfortabeler om te dragen en blijken meestal ook effectiever te zijn. De kostbare diagnostiek kost u echter 1.250 - 1.700 EUR.

Omdat ze tot de remedies en hulpmiddelen behoren, is de vergoeding van de kosten door de zorgverzekeraar een beslissing van geval tot geval. Als de specialist een overeenkomstige therapie aanbeveelt, dragen de zorgverzekeraars meestal de kosten. Als u daarentegen slechts een lichte verstopping van de luchtwegen heeft, moet u de spalk zelf financieren.

Wanneer heb ik een stralingsbeschermingsspalk nodig en wat kost deze?

Kostentracker: deze dentale spalk, ook wel bekend als de weke delen retractor, wordt gebruikt om de stralingsdosis op de mondslijmvliezen te verminderen wanneer tumortherapieën nodig zijn. Het is alleen nodig als metalen of amalgaamvullingen werden gebruikt voor de tandrestauratie, omdat deze de ioniserende straling zouden verstrooien en zouden leiden tot een te hoge dosis straling in het aangrenzende weefsel.

Deze aligner wordt individueel gemaakt als onderdeel van de kankertherapie, de kosten worden volledig gedekt door de zorgverzekering.