Wat kost het om lelijke tandsteen te laten verwijderen?

kosten voor het verwijderen van tandsteen

Op het tandoppervlak zet zich harde tandsteen af. Het ziet er niet alleen lelijk uit, het kan ook uw gebit en gezondheid schaden. In een interview met de kostentracker-expert maken we duidelijk wat de verhuiskosten zijn en welke gezondheidsgevolgen de dekkingen kunnen hebben. In dit artikel vindt u ook veel interessante informatie over tandsteen en preventieve tandheelkundige zorg.

Wat is tandsteen?

Kostentracker: Tandsteen is tandplak dat niet meer kan worden verwijderd door opslag van mineralen. Tandsteen is donkerwit, geel of bruin van kleur en kan zich boven en onder de tandvleesrand vormen. Deze afzettingen worden bij veel volwassenen aangetroffen en de incidentie neemt toe met de leeftijd.

Wat kost het verwijderen van tandsteen?

Kostentracker: De kosten voor een tandsteenverwijdering per jaar vallen onder de wettelijke ziektekostenverzekering. Als u echter aanleg heeft, adviseren experts om de drie tot zes maanden vaker behandelingen te geven, die u dan uit eigen zak moet betalen.

eens per jaar2e en volgende gebitsreiniging per jaarIn de loop van professionele gebitsreiniging
gratis (alleen het verwijderen van harde tandplak wordt overgenomen)50 - 100 EUR45 - 150 EUR

Tandsteen wordt vaak verwijderd als onderdeel van professionele gebitsreiniging. De kosten hiervoor fluctueren sterk, aangezien de tandarts volgens het particuliere ereloonschema kan factureren.

Hoe wordt tandsteen gevormd?

kosten voor het verwijderen van tandsteen

Tandsteen is een probleem voor bacteriën om zich beter te kunnen ophopen

Kostentracker: er leven veel verschillende bacteriën in onze mondholte, die vooral goed aanvoelen op het glazuur. Hier creëer je een structuur die de door jou gekozen habitat beschermt tegen chemische aanvallen, bijvoorbeeld van tandpasta en mondwater, maar ook tegen mechanische aanvallen van tandenborstels. Deze taaie biofilm staat bekend als plaque. De bacteriën die daar leven, voeden zich met voedselresten, bij voorkeur suiker en koolhydraten.

Als je de tandheelkundige zorg hebt verwaarloosd en de tandplak gedurende een bepaalde tijd helemaal niet hebt aangepakt met de tandenborstel, zal het steeds moeilijker worden om het te verwijderen. Na slechts één week kan één milligram tandplak tot 300 miljoen bacteriën behandelen.

De tandplak blijft lang op de tanden zitten op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn met een tandenborstel. Mineralen uit het speeksel hopen zich op en verharden. Deze tandsteen is net zo stabiel als kalkaanslag die u wellicht kent van binnenuit leidingen. De tandplak is niet meer aan te pakken met een tandenborstel en tandzijde.

Tandsteen wordt vaak aangetroffen bij de openingen van de speekselklieren, bijvoorbeeld aan de binnenkant van de onderste snijtanden, op de voorste kiezen of in de interdentale ruimtes. Het ontwikkelt zich ook in de tandvleeszakken en leidt tot gevaarlijke parodontitis. Als de verkalkte tandplak vers is, is deze witachtig geel van kleur. De kleur van het voedsel, met name thee, koffie en rode wijn, of bloedend tandvlees, maakt de kleur donkerder en donkerder. Tandsteen dat lange tijd niet is verwijderd, krijgt een uiterst lelijke, donkerbruin-zwarte kleur.

Ik krijg veel sneller tandsteen dan mijn partner. Waarom is dat?

Kostentracker: de neiging tot tandsteen verschilt sterk van persoon tot persoon. De belangrijkste reden hiervoor is het verschillende mineraalgehalte van het speeksel. Ook de grondigheid van de tandheelkundige zorg speelt een rol. Als u regelmatig interdentale borstels, tandzijde en gespecialiseerde mondspoelingen gebruikt, zult u hoogstwaarschijnlijk minder tandsteen opbouwen dan iemand die alleen zijn tanden poetst.

Is tandsteen gevaarlijk?

kosten voor het verwijderen van tandsteen

Tandsteen zorgt voor een optimale hold voor bacteriën

Kostentracker: de verkalking maakt de bacteriën in de zachte tandplak onschadelijk. Daarom wordt tandbederf zelden gevonden onder tandsteen. Toch is de harde ondergrond niet zonder gevaar, want op de ruwe ondergrond vinden ziektekiemen uitstekende groeiomstandigheden.

Dit bevordert gingivitis (tandsteenontsteking). Hieruit ontstaat, als het tandsteen niet wordt verwijderd, parodontitis, wat gevaarlijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Waarom moet tandsteen regelmatig worden verwijderd?

Kostentracker: Ten eerste veroorzaakt tandsteen problemen omdat het de dagelijkse mondhygiëne moeilijk maakt. De bacteriën die tandplak veroorzaken, kunnen heel goed aan het ruwe oppervlak hechten en vuildeeltjes kunnen zich daar ook gemakkelijker nestelen. Een onaangename slechte adem is het gevolg.

Als tandsteen niet regelmatig wordt verwijderd, kan deze verkalking leiden tot gevaarlijke parodontitis. De ongewenste gasten in uw mondholte produceren gifstoffen die het tandvlees irriteren. Dit leidt tot een ontstekingsreactie die zich kan uitbreiden naar het gehele tandondersteuningssysteem. De chronische ontsteking leidt tot een achteruitgang van het tandvlees en er wordt steeds meer weefsel vernietigd dat de tand in het kaakbot vasthoudt.

Als u niets doet, kan het tandsteen uiteindelijk leiden tot tandverlies. Als de ziektekiemen in de bloedbaan terechtkomen, kan dit tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, zoals schade aan het hart.

Kan ik zelf tandsteen verwijderen?

Kostentracker: in tegenstelling tot zachte tandplak, kan hard tandsteen eigenlijk niet zelf worden verwijderd. Als je het toch wilt proberen, heeft de handel een breed scala aan tools beschikbaar:

 • Scaler: dit is een apparaat dat op een vergelijkbare manier wordt gebruikt door de tandarts. Het heeft twee verschillend gebogen uiteinden waarmee je het tandsteen langs de tandvleesrand kunt verwijderen. Er is echter een groot risico op beschadiging van het tandvlees of het mondslijmvlies bij onjuist gebruik, wat kan leiden tot pijnlijke ontstekingen.
 • Tandsteengum: Hiermee kan uitgehard tandsteen nauwelijks worden verwijderd. Hooguit kunnen kleine afzettingen worden verwijderd. Ook bij dit hulpmiddel moet u oppassen dat u het tandvlees niet beschadigt.
 • Speciale tandpasta's: deze zijn bij regelmatig gebruik geschikt om de vorming van nieuw tandsteen te vertragen. Verhard tandsteen kunnen ze echter niet verwijderen.

Wat doet professionele calculusverwijdering?

kosten voor het verwijderen van tandsteen

Bij de tandarts wordt tandsteen meestal verwijderd met een echo-apparaat

Kostentracker: terwijl zachte tandplak thuis kan worden verwijderd, is dit niet langer mogelijk met harde tandsteen. Bij de tandarts wordt dit met speciale apparaten, mechanisch met handinstrumenten of machinaal van de tand verwijderd.

Hiervoor worden vaak ultrasone apparaten gebruikt, die het tandsteen verwijderen met een hoogfrequent trillende metalen punt. U oefent slechts minimale druk uit op het tandglazuur en werkt daarom zeer voorzichtig. Het tandsteen onder de tandvleesrand wordt ook volledig verwijderd om parodontitis te voorkomen.

Na het verwijderen worden de tanden gepolijst. Het gladmaken van het tandoppervlak voorkomt de nieuwe vorming en verharding van tandplak en vertraagt ​​zo effectief de hernieuwde tandsteenvorming.

Wat is het verschil tussen tandsteenverwijdering en professionele gebitsreiniging?

Kostentracker: in tegenstelling tot het verwijderen van tandsteen, moet u voor professionele gebitsreiniging zelf betalen. Tandheelkundige zorg door professionele gebitsreiniging gaat veel verder dan het verwijderen van harde aanslag. Dit verwijdert ook grondig zachte tandplak op plaatsen die niet bereikbaar zijn met een tandenborstel en flosdraad. Hierdoor is professionele gebitsreiniging veel effectiever dan het eenvoudig verwijderen van tandsteen en helpt het voorkomen dat er zo snel lelijke afzettingen ontstaan.

Mijn tanden doen pijn na de ingreep. Wat kan ik er tegen doen?

Kostentracker: nadat het tandsteen is verwijderd, zijn de tanden vaak een beetje gevoelig voor warm of koud eten en drinken. Dit komt doordat de harde coating een isolerende werking heeft, waardoor koude en warme prikkels niet meer direct op het gebit worden uitgeoefend.

Het verhoogde pijngevoel verdwijnt meestal na een paar dagen. Gedurende deze tijd kan het nuttig zijn om tandpasta en mondspoeling te gebruiken voor tanden die gevoelig zijn voor pijn.

Hoe weet ik of ik tandsteen heb?

Kostentracker: tandsteen dat over de tandvleesrand uitsteekt, wordt weergegeven als een harde laag die in kleur opvalt tussen de tanden. De volgende symptomen duiden op tandsteen, dat zich voornamelijk in de tandzakken heeft gevormd:

 • Het tandvlees is gezwollen, rood gekleurd en bloeden na het tandenpoetsen of bij het bijten in een knapperige appel.
 • Er treedt een onaangename slechte adem op.
 • Er zijn donkere afzettingen op de tandvleesrand die niet met tandzijde kunnen worden verwijderd.

Kan ik zelf tandsteen voorkomen?

Kostentracker: hoeveel tandsteen wordt opgebouwd, is een aanleg. Er zijn echter een paar dingen die u kunt doen om de vorming van harde tandplak te vertragen:

 • Poets je tanden minstens twee keer per dag met de juiste techniek.
 • De interdentale ruimtes moeten ook worden gereinigd met tandzijde of interdentale borstels.
 • Vervang de tandenborstel minstens om de drie maanden, aangezien bacteriën zich ophopen op de versleten en opgeruwde borstelharen.
 • U moet uw tandenborstel ook vervangen na een infectie, zoals een verkoudheid.
 • Speciale gorgeloplossingen vormen een aanvulling op de dagelijkse mondhygiëne. Sterk desinfecterende producten dient u echter te vermijden, omdat deze niet alleen de ongewenste maar ook alle andere micro-organismen doden en een onbalans in de mondflora kunnen veroorzaken.
 • Thee kan een positief effect hebben op de vorming van nieuwe tandplak. Salie-thee en tannine-thee zoals bramen-, bosbessen- of frambozenbladthee zijn klassieke huismiddeltjes. Zwarte en groene thee is ook gezond voor het gebit, maar kan leiden tot lelijke verkleuring en wordt daarom minder aanbevolen. De theeën moeten ongezoet worden gedronken, omdat suiker het gewenste effect opheft.
 • Medicinale plantaardige oliën zoals zwarte komijn, tijm, pepermunt of eucalyptusolie hebben ook een positief effect. Zwartzaadolie heeft een milde smaak en kan puur gebruikt worden. De andere oliën moeten worden verdund met een kwart liter lauw water en worden gebruikt als een aangenaam smakende mondspoeling.