Wat kost een tandvulling?

tandvulkosten

Als een tand is beschadigd door cariës of een klein stukje is afgebroken, zijn vullingen de eerste keuze. Ze bestaan ​​uit verschillende materialen die allemaal voor- en nadelen hebben en daarom afgestemd moeten zijn op de tandpositie, beschadiging en behandeling. Bovendien worden niet alle varianten gefinancierd door de wettelijke zorgverzekering. Wat een tandvulling kost, welke versies er zijn en veel meer informatie vind je in dit interview met de kostentracker-expert.

Wanneer heb ik een vulling nodig?

Kostentracker: een tandvulling is nodig als:

 • Tandschade door cariës is aanwezig.
 • Bij een ongeval is een stuk van een tand afgebroken.
 • Het tandoppervlak wordt weggesleten door zware slijtage, bijvoorbeeld nachtelijk slijpen.
 • Een tandhalsdefect treedt op bij blootliggende tandhalzen.
tandvulkosten

Bij aanhoudende kiespijn is er meestal sprake van cariës

Soms voel je zelfs met je tong een klein gaatje of trekt de tand ongemakkelijk als je warm, koud of zoet eet. Zelfs als het gevoelig is voor aanraking, is er waarschijnlijk een defect. Als u dergelijke schade aan uw gebit opmerkt, moet u zo snel mogelijk een afspraak maken met uw tandarts, omdat u mogelijk een vulling nodig heeft.

Wat zijn de kosten van een tandvulling?

Kostentracker: dit hangt af van welk materiaal u kiest en hoe groot het te vullen defect is. De volgende tabel geeft een eerste overzicht van een eventuele eigen bijdrage:

materiaalkostenSubsidie ​​van de zorgverzekeraarEigen bijdrage
amalgaam45 EUR45 EURniet toepasbaar
Compomers45 EUR45 EURniet toepasbaar
Composiet80 - 160 EUR45 EUR35 - 115 EUR
Keramische inleg350 - 550 EUR45 EUR300 - 500 EUR
Gouden inleg450 - 700 EUR45 EUR400-650 EUR

Degenen met een wettelijke ziektekostenverzekering ontvangen tandkleurige composieten en compomeren in het voorste gebied volledig betaald door de ziekteverzekering. Voor alle andere varianten, inclusief samengestelde vullingen in het posterieure gebied, ontvangt u slechts een forfaitaire vergoeding, die tussen 25 en 45 EUR ligt. Het bedrag komt overeen met de kosten van een goedkope amalgaamvulling.

Als u kunt aantonen dat u amalgaam niet kunt verdragen omdat u allergisch bent voor dit vulmateriaal of als u nierbeschadiging heeft, vergoedt de wettelijke ziektekostenverzekering de kosten voor alternatieve vulmaterialen.

Als u een intacte tandvulling wilt vervangen, vergoedt de zorgverzekeraar de kosten voor deze maatregel alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij bewezen intolerantie.

Dekt de aanvullende verzekering de kosten voor alternatieve vulmaterialen?

Kostentracker: dat hangt af van het contract en het gebruikte materiaal en helaas niet altijd het geval. Het is zinvol om voor de behandeling de verzekeringsdocumenten te bekijken om niet voor onaangename verrassingen te staan. Laat indien nodig de aanvullende verzekering bevestigen dat de kosten van dure keramische inlays worden gedekt door het indienen van de behandeling en het kostenplan.

Wat is een tandvulling eigenlijk?

tandvulkosten

Met een tandvulling worden bijv. gaatjes veroorzaakt door cariës opgevuld

Kostentracker: met een tandvulling, in de volksmond een zegel genoemd, repareert en sluit de tandarts defecten aan de tanden. Dit voorkomt beide dat tandbederf in diepere lagen doordringt en herstelt de pijnloze kauwfunctie.

Schade door cariësbacteriën of een afgebroken hoek maakt vaak een vulling noodzakelijk. In dit geval reinigt de tandarts het getroffen gebied zorgvuldig. Het resulterende gat wordt vervolgens afgesloten met een tandvulling of een inlay.

Is de amalgaamvulling nog steeds geschikt?

Kostentracker: dit mengsel van zilver, tin, koper, kwik en zink wordt al meer dan 150 jaar gebruikt. Volgens deskundigen is de kwikvervuiling die vaak als tegenargument wordt aangehaald van een onschadelijke omvang, maar wordt het materiaal niet meer gebruikt bij zwangere vrouwen en kinderen.

Amalgaam is een plastic tandvulling die uitzet wanneer deze uithardt en de tand stevig afdicht. Hierdoor zijn amalgaamvullingen goedkoop en hoeft er weinig van uw eigen tandsubstantie te worden verwijderd. Ze zijn extreem slijtvast en bijna net zo hard als de natuurlijke tand, waardoor deze vullingen goed zijn voor de kiezen, waar veel druk op wordt uitgeoefend. Ook hier stoort de zilverkleur niet, want in het zichtbare gebied wordt het amalgaam niet meer gebruikt.

Amalgaamvullingen zijn niet duur en worden betaald door de ziektekostenverzekeraar, er is geen extra vergoeding. De houdbaarheid is zeer goed, het is meer dan tien jaar.

Wat zijn compomeren?

Kostentracker: deze bestaan ​​uit een mengsel van glas- en kwartsdeeltjes. Ze zijn echter niet zo duurzaam als andere vulmaterialen en zijn daarom voornamelijk:

 • met melktandvullingen
 • Tandhalsvullingen ook
 • tijdelijke vullingen op de achterste en kiestanden

voor gebruik. Compomeervullingen zijn relatief goedkoop, de kosten hiervoor worden volledig gedekt door de ziektekostenverzekering. Een compomeervulling gaat ongeveer drie tot vijf jaar mee.

Wat is een composietvulling?

Kostentracker: deze vullingen worden in de volksmond "plastic vullingen" genoemd. Dit zijn composietmaterialen die bestaan ​​uit ongeveer 70 procent glas- en kwartsdeeltjes en 30 procent plastic. Deze tandvulling kan door zijn samenstelling perfect worden aangepast aan de tandkleur.

Composieten moeten op de tand worden gelijmd. Hiervoor worden meerdere dunne laagjes van het materiaal in de tand gebracht en met UV-licht uitgehard. Dit betekent dat de vulling niet krimpt.

Deze vullingen zijn geschikt voor alle tanden, nieuwe hybride composieten zijn ook stabiel genoeg voor de hoge spanning in het molaire gebied. De levensduur van moderne kunststofvullingen is tien jaar en meer.

Door de tijdrovende verwerking en het wat duurdere materiaal moet u voor deze vullingen een bijbetaling accepteren. De tandarts moet u voorafgaand aan de behandeling informeren over de hoogte hiervan. Gemiddeld moet u tussen 80 en 160 EUR, uit eigen zak betalen, afhankelijk van hoe omvangrijk en dus arbeidsintensief om het defect op te vullen.

Mijn tandarts stelt een keramische inlay voor - wat is het voordeel?

tandvulkosten

Keramische vullingen zijn onzichtbaar en zeer resistent

Kostentracker: een inlay is het hoogwaardige alternatief voor andere tandvullingen. Keramische inlays worden vervaardigd in het tandtechnisch laboratorium of direct in de tandartspraktijk. Deze vullingen worden verlijmd, waardoor niet alleen een bijna optische eenheid van tand en inleg ontstaat.

Omdat keramische inlays erg hard zijn, gaan ze tien jaar of langer mee. Dankzij de stabiliteit kunnen ook grotere gebitsafwijkingen bijna onzichtbaar worden hersteld. Omdat er geen extra verankering nodig is, blijft uw eigen tandsubstantie gespaard.

Deze esthetisch hoogwaardige tandvulling is echter relatief duur en de zorgverzekeraars vergoeden alleen de kosten die ontstaan ​​bij een amalgaamvulling. U moet dus rekening houden met een bijbetaling tussen 300 en 500 EUR.

Wat zijn de voordelen van gouden inlays?

Kostentracker: deze tandvullingen worden zeer goed verdragen en hebben een lange houdbaarheid. Ze hebben echter ook nadelen, omdat de temperatuur van warme en koude gerechten via de metaallegering wordt doorgegeven aan de tand. Dit kan de tanden gevoelig maken.

Deze vullingen moeten altijd in het laboratorium worden gemaakt, dus er zijn minimaal twee sessies met de tandarts nodig. Gouden inlays zijn extreem duurzaam, zelfs in de kiezen kunnen ze gemakkelijk 15 jaar of langer meegaan. Ze zijn echter ook vrij duur en de ziektekostenverzekering dekt alleen de kosten die ontstaan ​​bij een amalgaamvulling. U moet dus rekening houden met een bijbetaling tussen 400 en 650 EUR voor een gouden inleg.

Welke vulling is geschikt?

Kostentracker: welke tandvulling ideaal is, hangt in eerste instantie af van de omvang van de schade. Plastic vullingen werden voorheen alleen gebruikt voor kleinere gaatjes. Moderne materialen hebben dit veranderd; deze vullingen kunnen nu ook worden gebruikt voor grotere defecten en in intensief gebruikte ruimtes.

Inlays dichten de opening tussen de vulling en de tandkroon, maar zijn erg duur en daardoor niet voor iedereen betaalbaar.

Voor bepaalde bevindingen zijn meerdere varianten bruikbaar. Het hangt ervan af of u bereid bent een bepaalde bijbetaling te aanvaarden en welke esthetische eisen u stelt. Raadpleeg uw tandarts voor gedetailleerd advies. In het behandelings- en kostenplan zet hij alle gemaakte kosten gedetailleerd op een rij, zodat u precies op de hoogte bent van uw eventuele eigen bijdrage.

Ik heb een vulling nodig - hoe werkt de behandeling?

Kostentracker: met één vulling kan de tandarts de beschadigde tand snel en, dankzij moderne plaatselijke verdovingsmethoden, volledig pijnloos behandelen. Hij doet dit als volgt:

 • Cariës wordt verwijderd en de tand wordt zorgvuldig gedesinfecteerd.
 • De tandarts plaatst een mal om de te vullen tand.
 • Als je een composietvulling krijgt, wordt de tandsubstantie opgeruwd met een gel.
 • Omdat vullingen niet goed hechten in een vochtige omgeving, worden wattenrollen of een rubberen dam om de tand geplaatst.
 • Voor een kunststofvulling wordt nu een speciale lijm aangebracht die de tand en composiet stabiel verbindt. Dit moet onder UV-licht uitharden.
 • Het vulmateriaal wordt ingebracht. In tegenstelling tot composiet heeft amalgaam geen UV-licht nodig om uit te harden.
 • De tandarts verwijdert wattenrollen, rubberdam en de mal.
 • De pasvorm van de tandvulling wordt gecontroleerd en indien nodig aangepast.
 • De vulling is gepolijst.

Als u een inlay ontvangt, moet u twee afspraken maken met de tandarts. In de eerste sessie wordt de cariës verwijderd. Er volgt een afdruk en u krijgt een tijdelijke vulling ter bescherming van de tand.

Bij de tweede afspraak wordt deze weer verwijderd, de laatste vulling wordt ingebracht en gelijmd. Ook in dit geval sluit de herziening en indien nodig bijstelling de behandeling af.