Tapijt leggen - deze kosten kunnen ontstaan

kosten voor het leggen van tapijten

Als u een nieuw tapijt koopt, moet u zeker rekening houden met de kosten om het te leggen - deze kosten kunnen onder bepaalde omstandigheden aanzienlijk oplopen. De cost tracker expert laat in een interview uitgebreid zien welke kosten je bij individuele legmethodes kunt verwachten.

Vraag: Zijn de legkosten echt zo hoog?

Kostentracker-expert: ja - in de praktijk worden deze kosten vaak onderschat. Dit geldt met name wanneer tapijten in grote ruimtes worden gelegd of wanneer verwacht wordt dat de vloerbedekking later intensief zal worden gebruikt.

In dergelijke gevallen is het leggen niet alleen tijdrovender, maar is het leggen ook essentieel. Dan is professioneel werk niet meer weg te denken - en dat is meestal navenant duur.

Vraag: Wat kost het om een ​​tapijt te laten leggen door een specialist?

kosten voor het leggen van tapijten

Het snijden en leggen van het tapijt is tijdrovend en daardoor duur

Kostentracker-expert: u kunt dergelijke kosten niet specificeren als een vast tarief - het type en de kwaliteit van het tapijt spelen altijd een rol, evenals de respectieve legmethode die de specialist nodig acht.

In de meeste gevallen - afhankelijk van de legmethode - kunt u ruwweg uitgaan van ongeveer 4 EUR per m² tot 10 EUR per m² vloeroppervlak. Zeker in grotere ruimtes kan dit echter tot aanzienlijke kosten leiden.

Een klein voorbeeld van kosten:

We willen tapijt laten leggen in een ruimte van 20 m² die later intensief gebruikt zal worden. Door het latere intensieve gebruik wordt de vloerbedekking over het gehele oppervlak verlijmd. De specialist plaatst tegelijkertijd ook plinten, maar hij moet eerst het oude tapijt verwijderen.

Postprijs
De oude bekleding verwijderen85 EUR
Bereid de ondergrond voor (inclusief primer)72 EUR
Het tapijt leggen207 EUR
Plinten (materiaal en montage)127 EUR
totale prijs491 EUR

Dit is natuurlijk maar een enkel voorbeeld dat alleen van toepassing is op een specifieke installatiemethode in een specifieke ruimte. In andere gevallen kunnen de kosten behoorlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld laat duidelijk zien hoe hoog de kosten in individuele gevallen kunnen zijn. Omdat in ons geval ook de verwijdering van de oude vloer, de voorbereiding van de ondervloer en de plinten werden toegevoegd, stegen de totale kosten tot bijna 25 EUR per m² vloeroppervlak.

Als deze meerkosten buiten beschouwing worden gelaten, zou de prijs voor de installatie door de specialist in dit geval ongeveer 10 EUR per m² bedragen.

Vraag: Waar zijn de legkosten doorgaans van afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier spelen verschillende dingen een rol:

  • het gekozen type installatie
  • de aard van de ondergrond en eventuele bestaande oude bekledingen
  • of er plinten moeten worden bevestigd en welk type plint moet worden gekozen

Dit hangt in wezen af ​​van hoe duur de installatie uiteindelijk zal zijn.

Vraag: Hoe groot is het prijsverschil voor individuele installatietypen?

kosten voor het leggen van tapijten

Het selectief lijmen van tapijten is een veel voorkomende manier van leggen

Kostentracker-expert: De gemakkelijkste - en ook de goedkoopste - is de zogenaamde losse installatie. Hier wordt het tapijt alleen op maat gesneden en op maat in de kamer gelegd. Om te voorkomen dat het wegglijdt, wordt het meestal bevestigd met dubbelzijdig plakband dat langs de randen wordt bevestigd. Een dergelijke plaatsing kost over het algemeen tussen 4 EUR per m² en 6 EUR per m².

Als het tapijt over het hele oppervlak verlijmd moet worden, liggen de pure installatiekosten meestal tussen 5 EUR per m² en 9 EUR per m² . Bovendien is meestal ook een primer nodig, waarvoor de meeste bedrijven ongeveer 2 EUR per m² tot 3 EUR per m² vloeroppervlakte rekenen.

Naast deze twee veelal toegepaste legmethodes is er ook de mogelijkheid om het tapijt op een speciaal kleefrooster te laten leggen. In de meeste gevallen is dit de duurste optie - gewoonlijk ongeveer 8 EUR per m² tot 11 EUR per m² installatiekosten, soms kunnen deze kosten oplopen tot 15 EUR per m² of meer sterk>.

Vraag: Hoe verhouden deze kosten zich tot de prijs van een tapijt?

Kostentracker-expert: Tapijten van hoge kwaliteit, de technische term hiervoor is eigenlijk tapijt, zijn meestal geprijsd in een bereik van 10 EUR per m² tot 30 EUR per m². Dit is echter slechts een zeer grove richtlijn.

Bijzonder hoogwaardige vloerbedekkingen kunnen - afhankelijk van het type en de productiemethode van de vloerbedekking - tot 100 EUR per m² of zelfs meer kosten. Doorslaggevend voor de prijs is wat voor soort tapijt en in welke kwaliteit het is.

Maar zelfs de ruwe richtlijnen laten zien dat het leggen van een tapijt in sommige gevallen bijna net zo duur kan zijn als het tapijt zelf - of zelfs duurder.

In deze gevallen loont het om na te denken over welk type tapijt u moet kopen. Gezien de hoge legkosten dient u in ieder geval een tapijt te kiezen dat naar verwachting zeer duurzaam is. Dan zijn de installatiekosten weer de moeite waard, want ze zullen over vele jaren terugverdiend worden.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen als u treden met vloerbedekking wilt laten bedekken - worden hier ook prijzen per vierkante meter in rekening gebracht?

kosten voor het leggen van tapijten

Het leggen van tapijt op trappen is erg bewerkelijk

Kostentracker-expert: trappen bekleden met tapijten is een zeer gecompliceerde en vooral zeer tijdrovende taak. Om deze reden worden de prijzen niet meer berekend op basis van vierkante meters, maar op basis van trede.

De prijzen variëren, afhankelijk van of de treden eenvoudig recht of spiraalvormig zijn. In dat geval moet je tenminste 20 tot 30 EUR per level rekenen, vaak zelfs meer. Dan zijn er de plinten aan beide zijden, waarvoor je ongeveer 10 EUR per lopende meter moet schatten - het wordt zelden goedkoper.

Een trap bekleden met vloerbedekking is dan ook een zeer kostbare zaak. In dit geval is de vloerbedekking ook iets duurder omdat je, afhankelijk van het type trap, wellicht een grote hoeveelheid afval moet verwachten, zoals bij de plinten het geval is.

Vraag: In bovenstaand voorbeeld waren er ook kosten voor de plinten - wat kost zoiets in het algemeen?

Kostentracker-expert: plinten worden meestal berekend op basis van de lopende meter. De kosten voor de plinten en de kosten voor het bevestigen hiervan worden meestal gecombineerd tot een totaalprijs per meter.

Over het algemeen ligt deze prijs per meter meestal tussen de 5 EUR per m tot 9 EUR per m plint, afhankelijk van het type plint dat wordt gekozen. Er zijn hier ook duurdere en goedkopere versies.

Zo zijn de speciale ontwerpen die gebruikt worden om verwarmingsbuizen langs de muur te verbergen meestal wat duurder. In dat geval moet u rekening houden met steeds hogere lopende meterkosten.

Vraag: Als er nog oude bekledingen zijn, zoals in ons voorbeeld, welke kosten moet u dan normaal gesproken berekenen voor het verwijderen ervan?

kosten voor het leggen van tapijten

Het is vaak zinvol om oud tapijt te verwijderen voordat u het nieuwe legt

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen ook moeilijk te zeggen - het hangt altijd af van het type bestaande vloer.

Bij een oud tapijt, zoals in ons voorbeeld, kunt u doorgaans kosten verwachten tussen 5 EUR per m² en 9 EUR per m² voor het verwijderen en afvoeren van het oude tapijt. Maar ook hier speelt de daadwerkelijke inspanning bij het verwijderen altijd een rol - als de inspanning hoog is, kunnen de kosten soms hoger zijn.

Nadat de oude vloerbedekking is verwijderd, is vaak een complexe voorbereiding van de ondergrond nodig, zeker als de oude vloer al eerder is verlijmd. Hiervoor kunnen in individuele gevallen ook aparte kosten ontstaan.

Vraag: Hoe werkt het met problematische ondergronden?

Kostentracker-expert: de kosten kunnen hier behoorlijk hoog oplopen. In veel gevallen moet bijvoorbeeld een dekvloersubstraat worden gerepareerd. Dit gebeurt meestal door de ondergrond te egaliseren met geschikte egalisatiemiddelen.

Deze werken kunnen dan - afhankelijk van de benodigde omvang - nog tot 8 EUR per m² kosten. Dit betekent dat de kosten weer aanzienlijk stijgen.

Vraag: Dat betekent: de kosten voor de voorbereiding van de ondergrond kunnen behoorlijk hoog zijn?

Cost tracker expert: Ja, als je alles in elkaar zet, het verwijderen en afvoeren van een oude bekleding en het volledig voorbereiden van de ondergrond, kunnen de kosten voor de voorbereidende werkzaamheden al oplopen tot 10 EUR per m² tot 20 EUR per m².

Als het tapijt vervolgens over het gehele oppervlak wordt verlijmd of zelfs op een zelfklevende mat wordt bevestigd, kunnen de kosten voor het leggen in sommige gevallen zelfs hoger zijn dan de kosten voor het tapijt. In veel gevallen wordt dit zelfs onderschat.

Vraag: Kunt u niet gewoon kosten besparen door zelf het tapijt te leggen?

kosten voor het leggen van tapijten

De ervaren doe-het-zelver kan zelf tapijten leggen, maar nauwkeurigheid is vereist!

Kostentracker-expert: in theorie is dit natuurlijk mogelijk - in ons kostenvoorbeeld zou u bijna 500 EUR bespaard hebben - alles in een enkele kamer.

Tapijt leggen is echter niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Bij losse plaatsing kan het snijden problemen veroorzaken bij gecompliceerde plattegronden - de rest is echter meestal vrij onproblematisch. Het verlijmen en voorbereiden van de ondergrond vereist daarentegen specialistische kennis en vaardigheid.

Houd er ook altijd rekening mee dat ernstige installatiefouten of zelfs een onjuiste installatie al snel een duur tapijt kunnen kosten. Als je er niet echt zeker van bent om jezelf te leggen, dan is een professional vaak de betere oplossing.

Het is natuurlijk altijd mogelijk om in ieder geval individuele diensten zelf over te nemen om in ieder geval een deel van de kosten te besparen. Een oude vloerbedekking kun je meestal zelf verwijderen - hoewel het soms een beetje vervelend kan zijn, vooral als de oude vloer aan elkaar vastzit. Vaak kunt u zelf een deel van de oppervlaktevoorbereiding doen en zo de kosten van de ambachtelijke diensten verlagen.