Verwijder vloerbedekking - dit zijn de kosten die u mag verwachten

kosten voor het verwijderen van tapijten

Tapijtbedekkingen zijn vaak vervuild, vervaagd en na jaren versleten. In veel gevallen wilt u achteraf een andere, makkelijker schoon te maken vloerbedekking. De kostentracker-expert legt uit wat de kosten zijn om een ​​tapijt door een specialist te laten verwijderen.

Vraag: Waarom is tapijtverwijdering vaak zo moeilijk?

Kostentracker-expert: losliggende tapijten kunnen natuurlijk gemakkelijk worden verwijderd door de randstroken te verwijderen. Dit type installatie wordt over het algemeen alleen toegepast in zeer kleine ruimtes (tot maximaal 20 m²) en alleen wanneer de vloer zelden wordt belopen.

In alle andere gevallen worden tapijten vaak over het hele oppervlak verlijmd. Modernere tapijten kunnen ook koud worden gelijmd, dat wil zeggen op een speciaal kleefrooster worden gelegd. Deze speciale installatiemethode komt in de praktijk echter zelden voor, aangezien het verreweg de duurste installatiemethode is voor tapijten.

Het verwijderen van gelijmde tapijten is vervelend en tijdrovend werk, waarvoor u indien mogelijk geschikt gereedschap moet gebruiken. Daarnaast moet de ondergrond meestal achteraf worden gerenoveerd. Om deze reden wordt dergelijk werk bijna altijd overgelaten aan bekwame vakmensen.

Vraag: Wat kost het om een ​​vakman het tapijt te laten verwijderen?

kosten voor het verwijderen van tapijten

Het verwijderen van gelijmde tapijten is aanzienlijk duurder

Kostentracker-expert: het is moeilijk te zeggen in algemene termen, het hangt altijd af van de lokale omstandigheden en de prijzen van het ambachtelijke bedrijf.

In het algemeen kunt u echter prijzen aannemen tussen 3 EUR per m² en 5 EUR per m² als het gaat om het verwijderen en verwijderen van los gelegde vloerbedekking.

De prijs voor gelijmde tapijten is beduidend hoger - hier moet u rekening houden met ongeveer 5 EUR per m² tot 12 EUR per m². In individuele gevallen en met bijzonder hoge inspanningen kan de prijs ook aanzienlijk hoger zijn.

Individuele bedrijven factureren dergelijke diensten soms op uurbasis - hier kan een uurloon van 20 EUR per uur tot 40 EUR per uur worden betaald - afhankelijk van de prijzen van het bedrijf.

Een klein prijsvoorbeeld uit de praktijk:

De oude vloerbedekking wordt afgevoerd in een ruimte van 20 m² en de ondergrond wordt vervolgens gerenoveerd. Het tapijt is verlijmd.

Postprijs
Tapijt verwijderen275 EUR
Gooi vloerbedekking weg55 EUR
Vul het substraat134 EUR
Filler (vast tarief)35 EUR
Bijkomende werkzaamheden24 EUR
totale prijs523 EUR

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van kosten die gelden voor één bedrijf en een specifiek pand. In andere gevallen kunnen de kosten beduidend hoger of lager zijn, afhankelijk van de benodigde inspanning en het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert.

Ons voorbeeld laat echter al zien dat u de kosten van professionele verhuizing niet moet onderschatten. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit tot aanzienlijke kosten leiden.

Vraag: Van welke factoren hangt de prijs voor het verwijderen van oud tapijt gewoonlijk af?

Kostentracker-expert Over het algemeen zijn er maar een paar factoren die een rol spelen:

  • voornamelijk de prijsstelling van het bedrijf
  • de vierkante meters
  • de manier waarop het tapijt wordt gelegd (los of gelijmd)
  • de bijzondere inspanning die nodig is om het in individuele gevallen te verwijderen
  • de toestand van de ondergrond na verwijdering en of de ondergrond voorbereid moet worden

Vraag: In hoeverre kunnen de prijzen van individuele bedrijven van elkaar verschillen?

kosten voor het verwijderen van tapijten

Prijzen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de aanbieder

Kostentracker-expert: er zijn behoorlijk grote verschillen - het hangt er vaak ook van af aan welke beroepen u de opdracht gunt: schildersbedrijven die dergelijk werk aanbieden, rekenen vaak heel anders dan bijvoorbeeld vloerleggers. In het geval van kleine bedrijven zijn de prijzen ook vaak anders dan bij grote ambachtelijke bedrijven.

Als voorbeeld kan men de forfaitaire tarieven van twee bedrijven gebruiken: men rekent een forfait van 6,75 EUR per m² aan voor het verwijderen van gelijmde tapijten, terwijl de ander 11,75 EUR per m² . Zo'n prijsverschil kan een aanzienlijke impact hebben op grotere gebieden.

Het is zelfs nog moeilijker voor bedrijven die per uur rekenen. In ieder geval moet u een kostenraming krijgen en de totale prijs omrekenen naar het aantal vierkante meters om een ​​basis te hebben voor de prijsvergelijking.

Vraag: Waarom is los tapijt zo duur om te verwijderen?

Kostentracker-expert: een reden hiervoor zijn de kosten voor verwijdering, die hier meestal worden vermeld. De vakman moet dan immers het verwijderde tapijt vervoeren en op de juiste manier afvoeren.

Of u voor deze service daadwerkelijk de prijs van ongeveer 3 EUR per m² tot 4 EUR per m² wilt betalen, of het tapijt wilt verwijderen en afvoeren, is natuurlijk aan u.

Vraag: Kan de inspanning voor het verwijderen van het tapijt ook hoger zijn?

Kostentracker-expert: in individuele gevallen kan dit mogelijk zijn, vooral als er lijm is gebruikt die moeilijk te verwijderen zijn, of als het tapijt al lang op zijn plaats ligt en beschadigd is. In dit geval kan de verwijderingsinspanning voor de vakman aanzienlijk hoger zijn - dit heeft natuurlijk ook een effect op de prijs.

Vraag: Hoe zit het met de voorbereiding van de ondergrond?

Kostentracker-expert: dat hangt er altijd van af welke topping er later op de vloer moet komen.

kosten voor het verwijderen van tapijten

Als er een nieuw tapijt moet worden gelegd, moet de vloer dienovereenkomstig worden voorbereid

Als er bijvoorbeeld een nieuw tapijt moet worden gelegd, is het meestal nodig om de ondervloer waterpas te maken en een primer aan te brengen. Dit geldt ook als andere soorten bekledingen (zoals PVC) opnieuw moeten worden gelegd en opnieuw moeten worden verlijmd.

In het algemeen moet u voor het vullen tussen ongeveer 5 EUR per m² en 10 EUR per m² rekenen. In de meeste gevallen kost een noodzakelijke primer tussen 2 EUR per m² en 4 EUR per m². Alleen al de voorbereiding van de ondergrond na verwijdering kan in individuele gevallen dus tot 15 EUR per m² oplopen.

Vraag: Kunt u zich de kosten niet besparen als u het oude tapijt zelf verwijdert?

Kostentracker-expert: afhankelijk van het aantal vierkante meters en de hoeveelheid beschikbare tijd kan dat.

In veel gevallen is het verwijderen van een verlijmde vloer echter behoorlijk tijdrovend en bewerkelijk - daarnaast moet u zeker geschikt gereedschap gebruiken. Maar u kunt het in ieder geval goedkoop huren in bouwmarkten of bij professionele verhuurbedrijven van bouwmachines. Voor een hoogwaardige tapijtstripper zou u over het algemeen vanaf ongeveer 50 EUR per dag of vanaf ongeveer 180 EUR per week moeten verwachten als u grotere oppervlakken wilt aanpakken.

Met een in water oplosbare lijm kun je het tapijt meestal goed verwijderen door het te laten weken en er krachtig uit te trekken - de kosten voor het gereedschap zijn dan niet nodig. Afhankelijk van de ondergrond kan het echter zijn dat u veel kracht moet zetten bij het werk.

Of de voorbereiding van de ondergrond succesvol is, hangt in wezen af ​​van hoeveel manuele vaardigheden je hebt. Zelfs als dit werk aan de specialist zou worden overgelaten, zou men ongeveer 300 EUR hebben bespaard voor het verwijderen van het tapijt in ons kostenvoorbeeld.