Tapijtreiniging: welke kosten zijn te verwachten?

kosten voor tapijtreiniging

Tapijten kunnen echte vuilvangers zijn. Na verloop van tijd verzamelen ze een behoorlijke hoeveelheid stof en vuil. In het geval van waardevolle oosterse tapijten helpt regelmatige reiniging en verzorging ook om hun waarde te behouden. In een interview legt de cost tracker-expert uitvoerig uit welke kosten gemaakt kunnen worden voor tapijtreiniging.

Vraag: Is professionele tapijtreiniging zelfs de moeite waard - en waar moet je op letten?

Kostentracker-expert: in principe is het natuurlijk altijd de moeite waard om moeilijkere schoonmaaktaken door een specialist te laten uitvoeren. Dit is een van de dingen met tapijten: een eenvoudig voddenkleed kan meestal gewoon in de wasmachine - met tapijten van hogere kwaliteit wordt het ingewikkelder.

Dit gaat vooral over oosterse tapijten - probeer nooit de waardevollere stukken zelf schoon te maken. Afhankelijk van hun herkomst bestaan ​​oosterse tapijten uit heel verschillende materialen met heel bijzondere eigenschappen, waarmee bij het schoonmaken rekening moet worden gehouden. De specialist kan een tapijt goed herkennen en weet ook hoe het goed schoongemaakt moet worden. In de meeste gevallen is dit een zeer zachte en zorgvuldige handwas, die meestal wordt gevolgd door de nodige verzorgingsbehandelingen.

Het bepalen van het type tapijt op zich is een kunst op zich - er bestaat niet zoiets als 'het' oosterse tapijt. Tapijten komen uit heel verschillende regio's - van Noord-Afrika tot Iran en Irak tot Nepal. In de tapijtindustrie telt dit allemaal als "Orient".

kosten voor tapijtreiniging

Professionele reiniging loont, vooral bij waardevolle oosterse tapijten

Verschillende soorten wol hebben heel verschillende zorg nodig en zijn bijzonder gevoelig voor verschillende stoffen en behandelingen. Een heel andere, maar net zo moeilijk schoon te maken en te verzorgen grondstof is zijde. Zijden tapijten zijn fundamenteel anders (en meestal complexer) om schoon te maken dan wollen tapijten. Hierbij spelen het type en de herkomst van de wol echter een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste reinigingsmethode.

Naast het reinigen van het tapijt, beschermende behandelingen zoals

  • impregneren
  • eulanize (bescherming tegen ongedierte zoals motten, maar ook anderen)
  • afwerking (versterken van het tapijt)

Regelmatig eulaniseren en afwerken kan essentieel zijn om de waarde van individuele tapijten te behouden, bij andere hoeft u op dit gebied minder te doen.

Een groot probleem met tapijtreiniging is dat het vrij vaak wordt aangeboden als huis-aan-huisverkoop door onbetrouwbare zakenmensen. Het is niet ongebruikelijk dat ouderen onder druk komen te staan, vaak met verwijzing naar de "noodzaak van snelle actie" vanwege een vermeende acute dreiging van ernstige schade. Aan het eind van de dag zijn er exorbitante prijzen en vaak slordige en ongepaste schoonmaakbeurten.

Vooral het reinigen van kostbare tapijten is natuurlijk navenant duur - er wordt immers veel handwerk en specialistische kennis gebruikt - maar de buitensporige prijzen van de woekerbedrijven zijn natuurlijk niet de maatstaf.

U kunt geplaatste tapijten overigens zeer grondig laten reinigen door professionele tapijtreinigers - in sommige gevallen is dit ook de moeite waard.

Vraag: Wat kost tapijtreiniging in het algemeen?

Kostentracker-expert: in de praktijk kunt u voor de meeste soorten tapijt meestal uitgaan van prijzen tussen 10 EUR per m² tot 40 EUR per m².

kosten voor tapijtreiniging

De prijzen voor tapijtreiniging beginnen bij 15 € per vierkante meter

Dit geldt echter alleen voor de daadwerkelijke reiniging. Beschermende behandelingen zoals impregneren, eulaniseren of afwerken kunnen - afhankelijk van het type tapijt - 15 EUR per m² tot 30 EUR per m² extra kosten.

In het maximale geval bedraagt ​​de prijs voor een gerenommeerd tapijtreinigingsbedrijf 50 EUR per m² tot 70 EUR per m², waarbij de service hier al alle belangrijke onderhoudsmaatregelen en de duurste mogelijke categorie tapijten omvat ( meestal zijden tapijten en zeer speciale wollen tapijten).

Alles wat daar ver bovenuit gaat, vooral in de orde van grootte van enkele honderden euro's per m², kan met vertrouwen als dubieus worden beschouwd.

De enige uitzondering hierop zijn reparatiewerkzaamheden aan het tapijt, die tegelijkertijd met het schoonmaken worden uitgevoerd. Professionele reparaties aan tapijten kunnen zeer tijdrovend en navenant duur zijn. Maar als u hier niet vooraf uitdrukkelijk opdracht voor heeft gegeven, mag niemand dit verrekenen.

De professionele reiniging van een gelegd tapijt is zeer rendabel met de meeste tapijtreinigers - 4 EUR per m² tot 8 EUR per m² zijn de gebruikelijke prijzen, afhankelijk van de grootte van de ruimte.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

We hebben een tapijt van 5 m² van natuurlijk zijde dat door een specialist wordt schoongemaakt, plus twee Berbertapijten van elk 10 m². Ook op de Berbertapijten dient een onderhoudsbehandeling te worden uitgevoerd.

Postprijs
Tapijt van natuurzijde, 5 m²245 EUR
2 Berbertapijten, samen 20 m², reiniging en verzorging compleet518 EUR
Ophalen en afleveren na reiniging0 EUR (al inbegrepen in de prijs)
totale prijs763 EUR

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van een enkele kosten voor zeer specifieke tapijten en een specifiek bedrijf. In andere gevallen kunnen de kosten behoorlijk verschillen. De prijzen in ons kostenvoorbeeld zijn brutoprijzen, dus al inclusief BTW.

In ons geval kunt u zien dat het natuurzijden tapijt ondanks zijn kleine formaat hoge schoonmaakkosten met zich meebrengt. Dit komt door de gevoeligheid en de daarmee gepaard gaande hoge reinigingsinspanning.

In ons geval werden de Berbertapijten zeer uitgebreid verzorgd - als we ze maar hadden laten schoonmaken, zou elk tapijt ongeveer 60 EUR minder zijn geweest.

In tegenstelling tot huis-aan-huisverkopen met zeer hoge prijzen, zijn dit realistische en zeer redelijke prijzen.

Vraag: Van welke factoren hangt de prijs voor tapijtreiniging meestal af?

kosten voor tapijtreiniging

Het type tapijt is een kostenfactor

Cost Tracker-expert: hier zijn een paar dingen die u moet overwegen:

  • het type tapijt
  • het soort reiniging
  • Type en omvang van de aanvullende diensten (onderhoudsdiensten) voor het tapijt

De inspanning is voor elk tapijt anders, daarom zijn de prijzen anders. U moet altijd een beetje voorzichtig zijn met (mogelijk hoge) "eenheidsprijzen" per m²: een schoonmaakbedrijf dat de kosten van verschillende tapijten niet onderscheidt, rekent ofwel een over het algemeen buitensporig vast tarief aan voor alle tapijten - of maakt geen onderscheid bij het schoonmaken. tapijt, wat een groot gevaar kan vormen voor het tapijt. Niet elk tapijt is bestand tegen elk type "standaardbehandeling".

Vraag: Welke soorten tapijten worden over het algemeen gedifferentieerd in termen van reiniging?

Kostentracker-expert: in principe worden tapijten van hogere kwaliteit onderverdeeld in tapijten van wol en zijde, kunstzijde en gemerceriseerd katoen vertegenwoordigen vaak een aparte (iets goedkopere) zijdeklasse.

Bovendien tellen handgeknoopte tapijten en getufte tapijten vaak als een aparte klasse, terwijl velours-, flokati- en kilimtapijten een andere klasse vormen. Patchwork-tapijten, de meeste machinetapijten, evenals Heluan- en Allgäu-tapijten vallen in dezelfde prijsklasse.

Onderstaand overzicht geeft de effecten weer van de categorie-indeling op de prijs (globale richtprijzen schoonmaakkosten)

Tapijt typeSchoonmaakkosten (richtprijs)
Velours, flokati, kilim, machinetapijten, voddenmatten, Heluan, Allgäuongeveer 10 EUR per m² tot 15 EUR per m², soms tot 20 EUR per m²
handgeknoopte tapijten en getufte tapijten, hogere kwaliteitca. € 15, - per m² tot € 20, - per m²
Wollen tapijten in het algemeen: Berber, Nepalese tapijten en dergelijkeca. € 15, - per m² tot € 20, - per m²
Kunstzijde, gemerceriseerd katoenca. € 30, - per m² tot € 40, - per m²
Natuurlijke zijdeongeveer 50 EUR per m²
Speciale behandelingen en verzorgingongeveer 5 EUR per m² tot 10 EUR per m² per behandeling
Extra grote toeslag (meestal van meer dan 15 m² tot 20 m²)ongeveer 5 EUR per m²

De tabel geeft echter slechts grove richtwaarden - de prijzen kunnen licht variëren, afhankelijk van het tapijtreinigingsbedrijf. Over het algemeen kan men zich echter vrij goed oriënteren.

Desinfecteren (verwijderen van geuren, bijvoorbeeld uit braaksel) of bleken (voor koffie- of rode wijnvlekken) worden vaak als aanvullende diensten aangeboden. De prijzen hiervoor kunnen echter van bedrijf tot bedrijf verschillen.

Vraag: Wat gebeurt er eigenlijk als een tapijtreiniger het tapijt beschadigt?

Kostentracker-expert: dit is meestal geen groot probleem voor een professioneel bedrijf - de meeste professionele tapijtreinigers hebben een passende verzekering die ook schade aan kostbaar tapijt dekt. Het verzekerde bedrag is doorgaans 1,5 miljoen euro.

Is een tapijt nog waardevoller, dan kunt u het meestal voor een hoger bedrag (tegen meerprijs) laten verzekeren.

Vraag: Hoe weet je zeker dat er realistische prijzen worden aangeboden?

Kostentracker-expert: in ieder geval moet u altijd zelf aanbiedingen krijgen en indien mogelijk voorkomen dat u gedwongen wordt uw voordeur schoon te maken.

Om een ​​idee te krijgen van hoe professioneel tapijtreiniging is, kunt u bedrijven vooraf vragen om afbeeldingen te gebruiken om uw tapijt te identificeren. Veel bedrijven bieden dit sowieso aan. Als u uw tapijt niet correct en precies kunt identificeren, zult u het in de praktijk nauwelijks goed kunnen reinigen.

Tapijtreiniging hoeft niet vaker dan elke 6 tot 7 jaar plaats te vinden, zelfs voor kostbare tapijten - maar u kunt zeker een langdurige relatie aangaan met een bedrijf dat u vertrouwt. In de regel is dit de moeite waard in plaats van elke keer naar tapijtreiniging te zoeken en een nieuw risico te nemen.