Kleurrijke lichaamsjuwelen: wat kost een tatoeage?

tattoo kosten

Fantasierijke afbeeldingen of patronen waarin de huid als canvas dient, zijn al lang populair bij jongeren. Geschat wordt dat tussen de 10 en 15 procent van de mensen in westerse geïndustrialiseerde landen ten minste één tatoeage draagt. Als je na zorgvuldige afweging eindelijk een motief hebt gekozen, rijst de vraag: wat kost de tatoeage? Het antwoord hierop en nog veel meer informatie vind je in het volgende artikel.

Hoe lang bestaan ​​tatoeages al?

Kostentracker: tatoeages zijn geen kortstondige rage, omdat de kleurrijke huidtypes al duizenden jaren bestaan. Sporen van tatoeages werden ontdekt op mummies die in Egypte werden gevonden en ‘Ötzi’, de man uit het stenen tijdperk die ongeveer 5200 jaar geleden stierf in Zuid-Tirol, werd ook getatoeëerd.

tattoo kosten
Tatoeages bestaan ​​al duizenden jaren geleden.

Zowel in de hoge Griekse cultuur als in het Romeinse rijk waren tatoeages een teken van stigmatisering. Slaven of legioensoldaten waren gemarkeerd met huidpatronen. De kerk verbood tatoeages als een heidens gebruik. Niettemin hadden christelijke minderheden en zeevarenden kruisen, vissen of afbeeldingen van heiligen onder hun huid gestoken om te laten zien dat ze tot een bepaalde bevolkingsgroep behoorden.

Toen kooplieden en zeevarenden rond 1850 niet alleen de kleurrijke huid, maar ook de kunst van het tatoeëren naar Europa brachten, was er een eerste tatoeage-boom. Veel van de oude schoolmotieven die vandaag de dag nog steeds populair zijn, zoals zeilschepen en ankers, vinden hun oorsprong in deze tijd.

In 1890 vond Tom Riley de elektrische tattoo-machine uit, waardoor het veel minder pijnloos werd om onderhuids kleur te krijgen. Op dit moment ontstond echter ook het slechte imago van tatoeages, omdat mensen uit de lagere klassen en criminelen zichzelf lieten tatoeëren om zich te onderscheiden van de conservatieve bourgeoisie. Tijdens het Derde Rijk werden getatoeëerde mensen zelfs als gedegenereerd beschouwd en vervolgd.

In de tussentijd hebben tatoeages alle sociale lagen en leeftijdsgroepen bereikt en dienen ze als lichaamsaanpassingsgebied voor individuele expressie.

Hoeveel moet ik uitgeven aan mijn tatoeage?

tattoo kosten
De prijs van een tatoeage hangt vooral af van de grootte.

Kostentracker: het is erg moeilijk om een ​​algemeen antwoord te geven vanwege factoren zoals:

  • de grootte van het motief
  • Complexiteit en details van de tatoeage
  • de duur van de sessie
  • het uurtarief van de tattoo-artiest

bepaal de prijs.

Hieronder hebben we een aantal gemiddelde prijzen voor je op een rijtje gezet:

grootteKunstgemiddelde prijs
kleinzwart en wit, vijf centimeter in doorsnee35 - 50 EUR
kleingekleurd, 5 centimeter doorsnee, veel details200 EUR
middelgrootzwart en wit, dierlijk motief150 EUR
grootDotwork275 EUR

De prijzen kunnen echter aanzienlijk op en neer variëren. Als je geluk hebt en een pas opgeleide tattoo-artiest vindt die op zoek is naar modellen, kun je voor 100 EUR een uitgebreid motief krijgen. Er zijn nauwelijks prijslimieten.

Hoe berekent de tattoo-artiest?

Kostentracker: veel studio's hebben vaste uurprijzen. De artiest zit een paar uur op zeer gedetailleerde foto's, soms zijn zelfs meerdere sessies nodig. Simpele motieven, zoals een klein tribaal patroon, kunnen daarentegen heel snel onder de huid worden gebracht. Het gemiddelde uurtarief ligt momenteel tussen de 75 en 100 euro.

tattoo kosten
De tatoeëerder rekent meestal per sessie af.

Sommige tattoo-artiesten rekenen een vast tarief per sessie, vooral als je een groot onderwerp wilt. In deze gevallen worden vaak eerst de contouren gegraveerd, dan de kleur en bij een andere afspraak fijne details en schakeringen. De individuele sessie kan tussen de twee en vier uur duren, in uitzonderlijke gevallen langer. De tattoo-artiest rekent tussen de 150 en 300 euro per sessie, opwaartse en neerwaartse afwijkingen zijn mogelijk.

Als de artiest veel ervaring heeft en kan inschatten hoe lang hij nodig heeft voor uw huidskleur, kunt u het misschien eens worden over een vast tarief. Mocht je meerdere tatoeages willen, dan krijg je af en toe een kleine korting.

Hoe duur de tatoeage is, hangt echter ook af van waar de tattoo-studio zich bevindt. Ook de reputatie van de tattoo-artiest speelt een rol. Als hij al veel prijzen heeft gewonnen, hoef je niet alleen langere wachttijden te accepteren. Het uurtarief is doorgaans hoger dan dat van een tatoeëerder die onlangs zijn studio heeft geopend.

Hoe vind ik het juiste motief?

Kostentracker: in de loop van de jaren worden sommige huidskleuren een nachtmerrie omdat u zich er helemaal niet meer mee kunt identificeren. Daarom raden veel tattoo-artiesten aan om de tijd te nemen bij het kiezen van een motief. Als je na een jaar nog steeds een foto leuk vindt, kun je er relatief zeker van zijn dat de tatoeage blijvend aan je smaak zal voldoen en dat je er geen spijt van zult hebben om naar de tattoo-artiest te gaan.

Inspiratie voor motieven vindt u op internet, in gespecialiseerde tijdschriften, op tatoeageconventies of in boeken. Als je artistiek begaafd bent, kun je je idee zelf op papier zetten en de tattoo-artiest vragen om er een individuele teint van te maken.

Welk lichaamsdeel is geschikt?

Kostentracker: dat hangt onder andere af van het onderwerp, want niet elk deel van het lichaam is geschikt voor elke foto. Houd er bij het kiezen van de regio van het lichaam ook rekening mee dat er gebieden zijn die gevoeliger zijn voor pijn dan andere. Plaatsen waar tatoeage minder pijn doet, zijn onder meer de armen en dijen. De tatoegeringsnaald veroorzaakt echter meer pijn in de nek en handen.

tattoo kosten
Bedenk van tevoren op welk lichaamsdeel u een tatoeage wilt hebben.

Houd er rekening mee dat tatoeages in sommige beroepen nog steeds niet welkom zijn. Als u in zo'n branche werkt, moet u een lichaamsgebied kiezen dat gemakkelijk met kleding kan worden bedekt.

Hoe vind ik de juiste tattoo-artiest?

Kostentracker: "tatoeëerder" en "tatoeëerder" zijn nog steeds geen officieel opgeleide beroepen. In principe mag iedereen zichzelf zo noemen. Daarom moet u ervoor zorgen dat de tatoeage wordt gedaan door een gekwalificeerd persoon.

Vrijwel alle gerenommeerde studio's hebben een uitgebreide homepage waarop je de eerste werken al kunt zien en dus kunt beslissen of je de stijl van de kunstenaar mooi vindt. Veel tattoo-artiesten hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde stijl en geven de voorkeur aan zwart en grijs, oldschool, dotwork, realistisch, aquarel of Aziatisch. Misschien hebben vrienden of kennissen goede ervaringen gehad met een tattooshop in de buurt.

Ik ben een spontaan persoon. Moet ik nog steeds advies inwinnen?

Kostentracker: dit wordt sterk aanbevolen. Laat bij deze eerste afspraak de tattoo-artiest je gewenste motief zien en laat ze je precies uitleggen hoe hij het onder de huid krijgt. Maak ook van deze gelegenheid gebruik om geïnformeerd te worden over gezondheidsrisico's. Als u allergisch bent, zullen ervaren tattoo-artiesten testen of u de gebruikte kleuren kunt verdragen.

Nadat u met de tattoo-artiest tot een akkoord bent gekomen, kunt u een definitieve afspraak maken. Veel tattoo-artiesten vragen bij het maken van een afspraak een aanbetaling van wisselende bedragen om er zeker van te zijn dat de vaste tijd wordt gerespecteerd.

Hoe werkt tatoeëren?

tattoo kosten
De tattoo-artiest werkt met een tattoo-machine.

Kostentracker: bijna alle professionele tattoo-studio's werken tegenwoordig met elektrische tattoo-machines. Ze hebben drie of meer naalden voor contouren en fijne lijntjes, en vullingen worden onder de huid geplaatst met een naaldblok van maximaal 45 naalden. De tatoeëerder doopt de naalden in de verf. De machine plakt ze vervolgens in de huid met een frequentie van maximaal 10.000 steken.

De kleur blijft permanent zichtbaar doordat deze in de dermis is gegraveerd en hier permanent wordt bewaard. In tegenstelling tot de bovenliggende huidlagen vernieuwt de dermis zichzelf niet, zodat de kleur levenslang zichtbaar is.

Omdat elke huid anders is, wordt de prikdiepte aangepast aan het lichaamsdeel en de individuele huiddikte, wat veel ervaring vereist.

Hoe zit het met de hygiëne in de studio?

Kostentracker: in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben tattoo-studio's strikte hygiëneregels. Bij een bezoek moet alles er erg schoon en bijna steriel uitzien. De gebieden waar tatoeage plaatsvindt, moeten duidelijk worden afgebakend van die met openbaar verkeer.

tattoo kosten
Een goede tatoeëerder werkt altijd met verse wegwerphandschoenen.

Verse wegwerphandschoenen, wegwerpverpakkingen voor de verf en steriel water om de verf te verdunnen moeten standaard zijn. Hulpmiddelen zoals naalden, papieren handdoeken, scheermesjes en wattenstaafjes mogen alleen worden gebruikt als materiaal voor eenmalig gebruik. Het dragen van een gezichtsmasker is verplicht.

Kijk tijdens het consult eens in de prullenbak. Een verantwoordelijke tattoo-artiest zal alleen gesloten containers gebruiken, die uiteraard regelmatig worden geleegd.

Wat veel klanten niet overwegen: goede hygiëne is er mede voor verantwoordelijk dat je lang plezier zult beleven aan je tatoeage. Als dit ontbreekt, heeft dit invloed op de helderheid van de kleuren en de duurzaamheid van de huid. Bovendien kunnen gevaarlijke ziekten zoals hepatitis worden overgedragen door slechte hygiëne.

Wat gebeurt er met de kleur die in de huid is opgeslagen?

Kostentracker: aangezien de dermis een levende huidlaag is die doordrongen is van bloed en lymfevaten, worden de kleinste kleurdeeltjes verwijderd, zelfs nadat de tatoeage is genezen. Deze kunnen zich door het lichaam verspreiden. Zo werden er kleurpigmenten gevonden in de lymfeklieren.

Sinds 2009 is er een verordening voor tatoeage-inkten en een negatieve lijst. Sindsdien zijn enkele tientallen ingrediënten die tot nu toe in tatoeage-inkten werden gebruikt, verboden. Deze omvatten kankerverwekkende azokleurstoffen en para-fenyleendiamine (PPD).

Nog steeds

  • Zwangere vrouw
  • Mensen met een hartaandoening
  • diabetes
  • Bloedingsstoornissen
  • aangevallen immuunsysteem

tatoeages worden afgeraden. Tot nu toe zijn echter geen gevaarlijke bijwerkingen van tatoeages bewezen.

Tatoeages kunnen tijdens MRI-onderzoeken ongemakkelijk gaan tintelen. Er zijn zelfs geïsoleerde meldingen van ernstige brandwonden. Dit lijkt nauw samen te hangen met de gebruikte kleuren. Als u een tatoeage heeft, moet u dit zeker voor een dergelijk onderzoek melden bij de staf.