Wat kost een taxirit?

taxikosten

Heeft u geen eigen auto of reist u liever met de bus of trein, dan is het gebruik van een taxi erg praktisch. U zult echter snel merken dat de taxikosten sterk verschillen van regio tot regio. In een interview met de kostentracker-expert maken we duidelijk wat een taxirit kan kosten, hoe deze wordt berekend en welke rechten en plichten u als klant heeft.

Hoe worden de taxikosten berekend?

Kostentracker: de prijs voor een taxirit is gebaseerd op de route en de tijd die het kost. Taxi's worden beschouwd als een middel van plaatselijk openbaar vervoer en zijn onderworpen aan een vast tarief.

De basis voor de te betalen transportvergoeding is het taxitarief. Dit wordt bepaald door de verantwoordelijke autoriteit in Duitsland. Taxibedrijven mogen de ritprijs niet vrij berekenen, maar moeten zich aan het opgegeven tarief houden.

Er zijn ook regionaal verschillende toeslagen, bijvoorbeeld als u een dier in een taxi wilt meenemen of omvangrijke goederen wilt vervoeren. In de volgende tabel hebben we de taxiprijzen voor enkele steden en gemeenten opgesomd, die de verschillende tarieven illustreren:

Stad of wijkBasisprijsKilometerprijs dagKilometerprijs nachtbagageToeslag voor vervoerde dieren
Augsburg3,10 EUR
minder dan 1 km 2,50 EUR, 4 km 1,50 EURminder dan 1 km 2,50 EUR, 4 km 1,60 EURToeslag voor volumineuze goederen 3,00 EUR 
Berlijn3,90 EUR7 km 1,50 EUR Toeslag voor volumineuze goederen 1,00 EUR 
eten4,00 EUR2,00 EUREUR 2,10  
München3,50 EURminder dan 5 km 1,90 EUR, 10 km 1,60 EUR EUR 0,60 per stuk bagageEUR 0,60 per kooi / dier
Speyer2,90 EUR3 km 1,80 EUR   
Zwickau wijk06.00 - 22.00 uur 3.50, 22.00 - 06.00 uur en op zon- en feestdagen 16.00 uur2 km 1.70 EUR2 km 1,90 EUR  

Bovenstaande tabel is niet bindend aangezien de tarieven continu worden aangepast.

Hoe kan ik zelf de kosten van de reis berekenen?

Kostentracker: de taxikosten kunnen vrij eenvoudig worden berekend, op voorwaarde dat u het taxitarief voor de betreffende regio heeft. Op basis van een dagtrip in Hamburg zou de berekening er als volgt uit kunnen zien:

Basisprijs3,50 EUR
Kilometers 1-42,45 EUR
Kilometers 4 tot 92,20 EUR
Elke extra gereden kilometer1,50 EUR
Wachtkosten vanaf 60 seconden downtime, voor het onderdeel dat langer is dan 60 seconden€ 0,10 per 12 seconden (dit komt overeen met € 30, - per uur)
Toeslag voor een grote taxi6 EUR
Tunnelkosten voor de Elbe-tunnel2 EUR

Moet de chauffeur altijd de kortste route nemen?

taxikosten

Taxichauffeurs zijn verplicht de goedkoopste route te kiezen

Kostentracker: vooral in grootstedelijke gebieden is de kortste route niet altijd de snelste. In dit geval is de taxichauffeur verplicht om een ​​route te kiezen die goedkoper is voor de klant, ook als dat betekent dat hij een kleine omweg moet accepteren. Als omleidingen onvermijdelijk zijn, bijvoorbeeld om een ​​file te vermijden, en dit leidt tot hogere kosten, dan moet u daar uitdrukkelijk toestemming voor geven.

Aan de andere kant heeft de gast het recht om de chauffeur te vragen af ​​te wijken van de kortste route. U kunt ook eerder uitstappen en de laatste meters lopen.

Belangrijk: Als u een ongewenste en voor u duurdere extra tocht opmerkt, dient u dit te melden door het serienummer en de ritbon op te geven, waarop de start en bestemming staan ​​vermeld. Als het betaalde tarief aanzienlijk afwijkt van het standaardtarief, krijgt u mogelijk uw geld terug.

De taxichauffeur wil graag een vergoeding krijgen voor de reiskosten. Is dit legaal?

Kostentracker: Als de start en bestemming buiten de gemeente van het taxibedrijf liggen, kan de chauffeur de reiskosten vanaf de lokale grens factureren. U moet echter van tevoren op deze extra kosten worden gewezen.

Moet ik vooraf betalen?

Kostentracker: als klant bent u alleen verplicht om het tarief op uw bestemming te betalen. In uitzonderlijke gevallen kan de taxichauffeur voor aanvang van de reis een voorschot vragen. Dit is geregeld in het taxireglement, dat u op verzoek moet worden getoond.

Kan ik met de taxichauffeur een vaste prijs afspreken?

taxikosten

Vaste prijzen zijn niet gebruikelijk voor Duitse taxi's

Kostentracker: vaste prijzen binnen de verplichte rijgebieden zijn meestal niet toegestaan. Er zijn echter uitzonderingen, zoals speciale prijzen voor korte afstanden of prijzen voor luchthavenstad. De bestuurder mag geen andere aanbiedingen met een vaste prijs aanvaarden of doen, dit zou een hulpmiddel zijn bij fraude.

Het verbod op een vaste prijs geldt alleen binnen het verplichte rijgebied. Als u bijvoorbeeld met de taxi van Stuttgart naar München wilt reizen, kunt u een vaste prijs afspreken met de bestuurder. Hier staan ​​prijsaanbevelingen waar de bestuurder en passagier zich als richtlijn aan kunnen houden.

Uiteraard kunt u in dit geval ook worden vervoerd voor de prijs die op de taxameter staat vermeld. Voor langere reizen is het bijna altijd goedkoper om een ​​vaste prijs af te spreken.

Moet ik vooraan in de rij in de taxi stappen?

Kostentracker: zelfs als dit gebruikelijk is, bent u hier niet toe verplicht. Ook als u door een chauffeur die verder terug naar de eerste taxi wordt verwezen, hoeft u deze instructie niet op te volgen. U heeft het recht om vrij uw taxi en zitplaats te kiezen.

Mag de taxichauffeur weigeren mijn hond mee te nemen?

Kostentracker: De transportplicht geldt ook voor huisdieren. De chauffeur mag alleen weigeren ze mee te nemen als hij een bedreiging voor zichzelf of voor andere passagiers ziet. In veel steden moet echter een extra vergoeding worden betaald voor het vervoer van dieren volgens de taxitarieven.

Mag ik roken in een taxi?

Kostentracker: Sinds 2007 is het niet meer toegestaan ​​om te roken in taxi's. Bestuurder en passagier moeten zich aan deze eis houden.

Moet de taxichauffeur mij vervoeren?

Kostentracker: in principe wel. Als een klant echter zwaar dronken of zelfs agressief is, kan de chauffeur het vervoer weigeren.

De taxichauffeur kan niet opgeven. Hoe moet ik me gedragen?

Kostentracker: als het tarief maar een paar euro is en u wilt met een groot ticket betalen, kan dit moeilijk zijn. Sommige taxireglementen schrijven daarom voor dat de chauffeur minimaal 50 euro rekeningen mag uitschrijven.

Als u met een groter biljet wilt betalen, dient u dit van tevoren af ​​te spreken met de chauffeur. Als ze niet genoeg kleingeld hebben en naar een benzinestation of bank moeten om te wisselen, kunnen ze de extra tour in rekening brengen.

Belangrijk: zelfs als u met een kaart in de taxi wilt betalen, moet u dit verduidelijken voordat u aan uw reis begint. In de tussentijd is kaartbetaling bijna altijd mogelijk, maar het is nog niet de regel.