Tegels leggen: wat zijn de kosten?

kosten voor het leggen van tegels
De materiaalkosten bedragen circa € 25, - per m2

Op het eerste gezicht lijkt een tegelvloer vaak enorm duur - maar dit kan zich zeker uitbetalen in de jaren dat een tegelvloer meegaat. Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften legt in een interview uitgebreid uit welke kosten u moet verwachten voor het leggen van een tegelvloer.

Vraag: Wat zijn de kosten voor een verhuurder bij het kiezen van een tegelvloer?

Onze interne kostenexpert voor tijdschriften: Nou, heel veel verschillende kosten. Dit zijn allereerst de materiaalkosten voor de tegels zelf.

Natuurlijk is er veel extra materiaal nodig om te leggen:

  • bijpassende tegellijm
  • Voeg
  • siliconen
  • Plinten, randlijsten, hoeklijsten of randen
  • in sommige gevallen ook materiaal voor het egaliseren en gronden van de ondergrond

Als u uw tegels laat leggen, moet u ook de kosten van de tegelzetter betalen:

  • Kosten voor leggen en voegen
  • Kosten voor nevenwerkzaamheden
  • Reiskosten
  • Kosten voor het voorbereiden van de ondergrond

Vraag: Wat kost het allemaal?

Onze interne tijdschriftkostenexpert: ik heb u een klein kostenvoorbeeld meegebracht waarin de tegelzetter de vloer betegelt van een kleine kelderkamer van 45 m². Hiervoor worden eenvoudige, goedkope middelgrote tegels en bijpassende plinten gebruikt.

Kostenvoorbeeld:

PostPrijs ca.
Tegels - materiaalkosten25 EUR per m² + afval - 1.275 EUR
Plinten175 EUR
Vul en primer het substraat180 EUR
Tegels en voegenEUR 2.050, -
Extra werk200 EUR
Bevestig plinten130 EUR
Materiaal om te leggen220 EUR
Reiskosten120 EUR
totale prijs4.350 EUR

Dit is slechts een prijsvoorbeeld uit de praktijk - in specifieke individuele gevallen kunnen de prijzen ook aanzienlijk verschillen.

In sommige gevallen worden siliconenvoegen ook per meter aangerekend - op uw factuur staat dan 1,50 EUR extra per strekkende meter voeg die moet worden afgedicht met siliconen.

Vraag: Welke prijsverschillen zijn er voor het materiaal? / I]

kosten voor het leggen van tegels

De prijzen voor tegels lopen sterk uiteen

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: iedereen die ooit tegels heeft gekocht, weet hoe verschillend prijzen kunnen zijn.

Voordelige steengoedtegels voor de muur zijn vaak verkrijgbaar voor 15 EUR per m² of zelfs minder - hoogwaardige design vloertegels gemaakt van porselein steengoed kosten ook 60 EUR of 70 EUR per m². Dit heeft natuurlijk een grote impact op de totaalprijs. Waarbij de prijs niet altijd de kwaliteit van de tegel aangeeft: vaak kunnen relatief goedkope tegels ook van zeer hoge kwaliteit zijn.

Vraag: Welke andere factoren zijn ook van invloed op de prijs?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: Allereerst zijn natuurlijk de lokale omstandigheden doorslaggevend. Elke opstellingslocatie is anders.

Dan spelen legpatronen, leginspanning en tegelmaat natuurlijk een belangrijke rol in termen van kosten. Grote formaten kunnen vaak heel snel en eenvoudig worden gelegd - in ruimtes met rechte en ongecompliceerde plattegronden. Dit zorgt voor een lagere totale inspanning en dus voor een lagere installatieprijs.

Omgekeerd kunnen mozaïeken of tegels van zeer klein formaat en tegels in ingewikkelde legpatronen vaak alleen met veel moeite worden gelegd. Hier kan de prijs aanzienlijk hoger zijn omdat de tijd die de tegelzetter nodig heeft aanzienlijk toeneemt in vergelijking met eenvoudig leggen. Uiteraard spelen materiaalprijzen ook een rol bij het gebruikte materiaal.

Vraag: In hoeverre speelt de plaats van installatie een rol in de kosten?

kosten voor het leggen van tegels

Het leggen van wandtegels is vaak goedkoper dan het leggen van vloertegels

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: het is heel eenvoudig: kleine, schuine kamers en plattegronden met veel hoeken zijn veel moeilijker te dekken en vergen meer moeite. Dit verhoogt de prijs.

Zelfs bij problematische ondervloeren die langdurig voorbereid moeten worden, lopen de kosten natuurlijk op - bijvoorbeeld bij vloertegels op een zeer oneffen dekvloeroppervlak.

Wandtegels zijn vaak ook gemakkelijker en sneller te leggen dan vloertegels - maar dit geldt niet altijd onbeperkt voor alle installatielocaties; soms kan het op de een of andere plaats andersom zijn.

Vraag: Is het goedkoper om zelf tegels te leggen?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: natuurlijk. Je bespaart jezelf immers het hele loon voor de tegelzetter - dat is een groot deel van de kosten.

Of zelflegging wel of niet aan te raden is, is een andere vraag. Als je niet echt veel vaardigheid en ervaring hebt, zul je nauwelijks een resultaat behalen dat op alle punten perfect is. Gezien de hoge prijs die tegels hebben en hun lange levensduur, rijst de vraag of zichtbare “oneffenheden” in de tegelspiegel echt wenselijk zijn.

En natuurlijk zijn er naast de tegels nog meer kosten: Ook bij het zelf leggen heb je materiaal nodig dat je vooraf moet kopen.

Vraag: Wat moet u verwachten aan materiaalkosten bij het zelf leggen?

kosten voor het leggen van tegels

De materiaalkosten zijn hoger als u zelf betegelt

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: dat is erg moeilijk te kwantificeren.

Enerzijds is het verbruik van tegellijm, voegmiddel en vulmiddel voor de ondergrond uiteraard afhankelijk van de grootte van het tegeloppervlak. Aan de andere kant zijn er zoveel verschillende producten met zulke grote prijsverschillen op de markt dat het moeilijk is om een ​​betrouwbaar aantal te verzinnen.

In de meeste gevallen kunt u er echter van uitgaan dat uw materiaalprijs voor zelflegging zeker ongeveer 20 - 30% hoger zal zijn dan de materiaalprijs die een tegelzetter in zijn aanbieding berekent.

Vraag: Hoe kun je geld besparen met een tegelzetter?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: er is natuurlijk wel wat werk dat de tegelzetter vooraf kan doen - zoals het voorbereiden van de ondergrond. Hierbij moet er echter voor worden gezorgd dat de kwaliteit voldoende en bevredigend is voor de tegelzetter, anders moet de tegelzetter zichzelf nog meer herwerken.

In ons kostenvoorbeeld hierboven zou dit een besparing van 180 EUR betekenen. U kunt de plinten ook zelf bevestigen (eventueel volgens instructies). In ons voorbeeld hierboven zou dit nog eens 130 EUR besparen.

Praat in ieder geval met de tegelzetter over alles wat je kunt doen. Velen doen mee - en de prijs wordt dan vaak merkbaar verlaagd.

Tips en trucs

Het vergelijken van prijzen moet natuurlijk een gegeven zijn. De prijsverschillen van tegelzetter tot tegelzetter kunnen heel verschillend zijn. Beslis echter niet altijd automatisch wat de goedkoopste prijs is - kijk altijd precies welke diensten inbegrepen zijn en of het daadwerkelijk een gespecialiseerd bedrijf is dat ook garantie biedt en referenties kan geven.