Tegels verwijderen: wat zijn de kosten?

tegelverwijderingskosten

Bij het renoveren van badkamers of oude tegelvloeren moet de oude betegelde spiegel vaak wijken. Soms hoeven alleen individuele beschadigde tegels te worden vervangen. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten dit kan veroorzaken.

Vraag: Wanneer is het over het algemeen nodig om tegels te verwijderen?

Kostentracker-expert: u moet dit in elk afzonderlijk geval altijd goed bekijken. Bij renovatie is de eerste gedachte natuurlijk altijd om een ​​bestaande tegel af te breken en te vervangen. Maar het hoeft niet altijd zo te zijn.

Zogenaamde tegel-op-tegel-renovaties kunnen in veel gevallen worden uitgevoerd - zeer dunne tegels (minder dan 5 mm tegelhoogte) worden eenvoudig op de oude tegels gelegd.

Logisch, want voor het leggen hebben tegels vooral één ding nodig: een exact vlakke en stabiele ondergrond. Precies dat biedt een oude tegelspiegel, als daarentegen oude tegels van wand en vloer worden gesnoeid, blijven lijm- en mortelresten achter en moet de ondergrond moeizaam worden voorbereid. Alleen dan kan het opnieuw worden betegeld.

Tegenwoordig zijn renovatietegels nauwelijks duurder dan gewone tegels - bovendien hebben veel moderne porseleinen tegels in het trendy grootformaat ook zeer dunne tegeldikten en blijven ze zeer veerkrachtig. De geringe dikte is nodig om de zeer grote tegels niet moeilijk hanteerbaar te maken, grote formaten kunnen oplopen tot 300 cm x 120 cm.

Door het formaat van de tegels is het leggen dan veel minder werk en verloopt het sneller. Het aantal voegen wordt globaal verminderd, bestaande voegen kunnen ook zeer smal gemaakt worden (tot 2 mm) als de tegels gerectificeerd worden. Tegel-op-tegel renovaties zijn zeker het overwegen waard.

Door de grotere montagehoogte na montage is meestal alleen het afstellen van deuren nodig, wat echter vaak een redelijke inspanning kost. Bij wandtegels is de grotere installatiehoogte meestal volstrekt niet problematisch, bij vloertegels ook behalve deuren en doorgangen.

tegelverwijderingskosten

Als er alleen afzonderlijke tegels moeten worden verwijderd, is grote voorzichtigheid geboden

Als je de tegels eraf stoot, gebeurt dit meestal met brute kracht (zelfs met een specialist) - en het juiste gereedschap (krachtige beitelhamer). Alleen bij het verwijderen van afzonderlijke tegels uit een betegelde ruimte is een bijzonder gevoelige aanpak - om de aangrenzende tegels niet te beschadigen. Maar dat is een heel andere zaak en wordt meestal alleen gebruikt om beschadigde tegels in een tegelspiegel te kunnen vervangen. Een dergelijke procedure is ook niet te vergelijken in termen van kosten.

Vraag: Hoeveel kost het om achterste tegels te verwijderen?

Kostentracker-expert: de kosten zijn meestal gebaseerd op de berekende inspanning die nodig is voor de verwijdering. Over het algemeen verwachten gespecialiseerde bedrijven hier uurtarieven - meestal tussen de ongeveer 30 euro per uur en 40 euro per uur.

Dat is echter moeilijk om te rekenen naar een vierkante meterprijs. Hoeveel m² tegels er binnen een uur verwijderd kunnen worden, hangt voornamelijk af van het tegelniveau zelf.

Onder normale omstandigheden kunnen vakmensen ongeveer 2 m² - 3 m² tegels per uur verwijderen. Dit resulteert in een vierkante meter prijs van ongeveer 10 EUR per m² tot 20 EUR per m² per uur.

Onder moeilijkere omstandigheden (zeer oude, gemetselde tegels, verwarmde dekvloeren) kan dit veel minder zijn - de prijs per vierkante meter is dan aanzienlijk hoger.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen de oude tegelvloer in de gang verwijderen en later vervangen door een plankenvloer. Onze hal is 8,5 m².

Postprijs
Routebeschrijving26 EUR
Tegelverwijdering tot 8,5 m²168 EUR
Tegelverwijdering20 EUR
totale prijs214 EUR

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld voor zeer specifiek werk onder zeer specifieke omstandigheden. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van het verwijderen van tegels bepalen?

Kostentracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

  • de grootte van het tegelgebied
  • het type tegels en de ondergrond
  • de berekening van het ambachtelijke bedrijf voor de inspanning
  • of voor afvoer kosten in rekening worden gebracht of u voert het zelf af

Met dit alles moet in elk afzonderlijk geval rekening worden gehouden. Het kan ook de moeite waard zijn om meerdere aanbiedingen te krijgen en eventueel te proberen een laag vast tarief te bedingen.

Vraag: In hoeverre speelt het type ondergrond en tegels een rol?

tegelverwijderingskosten

Tegels op vloerverwarming mogen alleen door een vakman worden verwijderd

Kostentracker-expert: Wees uiterst voorzichtig bij het verwijderen van tegels van een verwarmde dekvloer. De dekvloer mag niet worden beschadigd. Laat de verhuizing in dat geval altijd over aan een specialist en probeer het niet zelf.

Bij zeer oude tegels die nog in een mortelbed worden gelegd, kan het verwijderen zeer tijdrovend zijn - de kleefkracht van de tegels is dan zeer hoog en het verwijderen moeilijk. Men kan dan nauwelijks rekenen op een uurproductie van 2 m² - 3 m², maar beduidend minder.

Vraag: Wat kost het als een enkele tegel moet worden verwijderd?

Kostentracker-expert: hier gaan tegelzetters heel anders te werk en nooit met een beitelhamer.

De voeg rond de te verwijderen tegel moet zorgvuldig worden gesneden, waarna meestal oververhitte stoom met druk wordt gebruikt om de tegel uit zijn bed te verwijderen. Afhankelijk van de kleefkracht duurt dit ongeveer 15-20 minuten.

Als u de uurtarieven van bovenaf bepaalt, kost het verwijderen en opnieuw inbrengen ongeveer een uur werktijd - meestal ongeveer 30 EUR tot 40 EUR.

Hiervoor moet uiteraard een geschikte vervangende tegel beschikbaar zijn. Om deze reden is het raadzaam om bij het leggen van tegels altijd wat resttegels over te houden om op zo'n geval voorbereid te zijn.

Vraag: Kunt u uw tegels niet zelf verwijderen?

Kostentracker-expert: in de regel is dit geen probleem en zelfs aan te bevelen in termen van kosten. Een geschikte breekhamer kan ook worden geleend vanaf ongeveer 40 EUR per dag.

Voor de daaropvolgende voorbereiding van de ondergrond heeft u echter een beetje vaardigheid en specialistische kennis nodig.

Alleen als er verwarmde dekvloeren zijn, mag u de verhuizing aan een vakman overlaten.