Tegelzetter - wat zijn de kosten?

tegelzetter kosten

Het leggen van tegels is een veeleisende taak, die in veel gevallen alleen een professional echt kan schoonmaken. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten er te verwachten zijn voor de tegelzetter en hoe hij zijn diensten doorgaans factureert.

Vraag: Waarom is tegels zo tijdrovend en moeilijk?

Kostentracker expert: Het begint bij de ondergrond: tegels kunnen alleen op een volledig vlakke ondergrond gelegd worden - de toleranties zijn hier minimaal, anders ontstaan ​​er niet alleen problemen tijdens de installatie, maar ook latere problemen met de uiterlijk. Maar om een ​​dergelijk oppervlak te krijgen, is al veel handvaardigheid vereist.

Bij de moderne tegels, die nu vaak in grote formaten met een minimale voegbreedte worden gelegd, is zeer precies werk vereist. Daarnaast moeten de losse tegels vaak ook in hoogte worden geëgaliseerd zodat er geen treden ontstaan. Er zijn een paar technische hulpmiddelen voor leken om dit te doen, maar deze taak blijft veeleisend.

Dan is er ook nog de optische component: tegels dienen altijd zo gelegd te worden dat het totaalbeeld in evenwicht is. Daarvoor heb je een goed oog en een beetje ervaring nodig.

Voor de tegelzetter met zijn ervaring en specialistische kennis is dat allemaal geen probleem, maar hij kan er ook goed voor betalen.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de tegelzetter?

tegelzetter kosten

Hoe uitgebreider het voorbereidende werk, hoe duurder het leggen van tegels

Kostentracker-expert: dat is natuurlijk moeilijk over de hele linie te zeggen, aangezien het altijd afhangt van wat voor werk hij doet met welke individuele inspanning.

Als de tegelzetter moet werken in kleine ruimtes die erg schuin staan, is de inspanning voor de tegelzetter beduidend groter en stijgt de prijs per m² tegelvloer.

Als er uitgebreide voorbereidende werkzaamheden aan de ondergrond nodig zijn, drijft dit ook de prijs op. Met name dit punt wordt vaak over het hoofd gezien.

De prijzen voor het leggen van de tegels zijn meestal tussen 35 EUR per m² en 65 EUR per m². Maar je moet ook de incidentele werkzaamheden berekenen.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen tegels laten leggen in een ruimte van 45 m². De ondergrond is op sommige plaatsen wat oneffen en moet daarom voor het primen door de tegelzetter worden gevuld.

Postprijs
Bereid de ondergrond voor (primer, vul aan)180 EUR
Tegels leggen en voegenEUR 2.050, -
Materiaal leggen220 EUR
Extra werk300 EUR
Bevestig plinten130 EUR
meerdere reizen95 EUR
totale prijsEUR 2.975
Totale kosten per m²66,11 EUR per m²

Dit is uiteraard maar een eenmalig kostenvoorbeeld voor een zeer specifieke verhuizing en een specifieke operatie. In andere gevallen, vooral als de lokale omstandigheden verschillen, kunnen de kosten ook aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al duidelijk zien dat de pure installatieprijs in de praktijk nog beduidend duurder is met een hele reeks bijkomende kosten.

Vraag: Van welke factoren zijn meestal de kosten voor de tegelzetter afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier spelen veel factoren een rol waarmee rekening moet worden gehouden:

  • de grootte van de kamer waar te liggen
  • de ruimtelijke geometrie
  • de kwaliteit van de ondergrond
  • het gewenste legpatroon
  • het type plinten
  • de speciale verzoeken voor het ontwerp van de tegelspiegel

In principe kan worden aangenomen dat alles wat de leginspanning van de tegelzetter vergroot, ook de kosten verhoogt. Waar de tegelzetter daarentegen snel kan werken, kunt u relatief lagere kosten verwachten.

Vraag: In hoeverre spelen kamergrootte en kamercategorie een rol?

Kostentracker-expert: in grotere ruimtes waar een doorlopende legruimte is, kan de tegelzetter zeer snel werken, vooral wanneer moderne grote formaten worden gebruikt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de vloer van een grote ruimte, bijvoorbeeld in een kelder.

tegelzetter kosten

Als er veel moet worden bezuinigd, gaat de prijs omhoog

Als de kamer daarentegen klein en schuin is, moet er veel worden gesneden en aangepast; In dergelijke ruimtes kan de tegelzetter beduidend minder tegels per uur leggen - dit verhoogt uiteraard de prijs per vierkante meter. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veel badkamers, waar er vaak ook tal van randen en hoeken zijn, bijvoorbeeld wanneer een badkamerrek betegeld moet worden.

In veel gevallen wordt de tijd voor het snijden extra in rekening gebracht - meestal in de range van ongeveer 40 EUR per uur.

Om deze reden bestaat er bij het leggen van tegels meestal niet zoiets als “de” vierkante meterprijs. Na keuring stelt de tegelzetter de prijs vrijwel altijd individueel vast, afhankelijk van de inspanning die het kost om de betreffende ruimte te leggen.

Vraag: Betekent dit dat oneffen oppervlakken ook hogere kosten met zich meebrengen?

Cost tracker expert: Ja, met name de noodzakelijke ondergrondvoorbereiding is vaak een lastige factor om te berekenen.

Het moet sowieso worden geprimed, de inspanning (en dus de kosten) de noodzakelijke opvuloorzaken variëren sterk van persoon tot persoon.

Als er maar een paar kleine oneffenheden zijn, is dit meestal geen probleem - maar met een constant oneffen oppervlak kan dit veel moeite kosten.

Zelfnivellerende egalisatiemiddelen kunnen onder bepaalde omstandigheden nog steeds op de vloer worden gebruikt, maar de muur moet dan worden geëgaliseerd.

Vraag: In hoeverre speelt het gekozen legpatroon een rol in de prijs?

tegelzetter kosten

Het leggen van patronen drijft de prijs op

Kostentracker-expert: dit gaat ook over de moeite. Diagonale plaatsing is meestal merkbaar complexer dan de gebruikelijke rechthoekige plaatsing, vooral aan de randen van de kamer.

Andere, speciale legpatronen, zoals een wilde associatie, zorgen voor aanzienlijk meer inspanning bij het leggen. Hier zijn meerkosten van ongeveer 10 EUR per m² te verwachten, in sommige gevallen zelfs meer.

Speciale ontwerpwensen, zoals een gekleurde rand, kosten natuurlijk tijd (en extra materiaal).

In deze gevallen moet u vaak rekening houden met beduidend hogere kosten dan bij een normale installatie.

Vraag: Welke andere kosten zijn er?

Kostentracker expert: Er moet rekening gehouden worden met het leggen van plinten, het maken van siliconenvoegen en het aanbrengen van randbeschermingsstrips.

Siliconenvoegen kosten meestal ongeveer 10 EUR per strekkende meter, en de bevestiging van randbeschermingsstrips gebeurt meestal in dit gebied. Voor het plaatsen van de plinten rekenen tegelzetters over het algemeen vanaf € 5 - € 7 per strekkende meter.