Tegelzetter: deze prijzen zijn verplicht

tegelzetter prijzen
Voor het betegelen van een oppervlakte van 45 vierkante meter kost het voorwerk ongeveer € 180, -

Als het om meer gecompliceerde installatietaken gaat, is de tegelzetter vaak niet te vermijden. Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften laat in een interview zien wat een tegelzetter voor zijn werk in rekening brengt en welke kostenverschillen er kunnen zijn.

Vraag: Welke kostenposten rekenen tegelzetters normaal gesproken?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: in principe kan de dienstverlening van een tegelzetter worden onderverdeeld in de volgende gebieden:

  • Voorbereiding en voorbereiding van de ondergrond
  • Leggen en voegen
  • Voegen afdichten (met siliconen)
  • Bevestig plinten
  • Bevestig andere strips (bijv. Randbescherming of eindstrips)

Naast deze kostenposten zijn er extra kosten voor reiskosten, materiaalkosten en indien nodig de benodigde tijd voor eventuele nevenwerkzaamheden.

Dit moet duidelijk worden gemaakt in een klein kostenvoorbeeld voor het leggen van tegels in een gang van 45 m²:

Kostenvoorbeeld:

Werk stapPrijs ca.
Vul en primer het substraat180 EUR
Tegels en voegenEUR 2.040
Extra werk225 EUR
Bevestig plinten130 EUR
materiële kosten180 EUR
Reiskosten120 EUR
totale prijs2.875 EUR

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van kosten - in individuele gevallen kunnen de kosten voor de diensten van de tegelzetter ook aanzienlijk naar boven of naar beneden variëren.

Vraag: Berekenen tegelzetters per vierkante meter of per tijdsbesteding?

tegelzetter prijzen

Tegelzetter kan worden betaald per uur of per hoeveelheid werk

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: beide zijn mogelijk en ook gebruikelijk. In veel gevallen hebben tegelzetters een vierkante meter prijs voor het leggen en voegen, maar ze factureren ondersteunende werkzaamheden op basis van de benodigde tijd.

Het leggen van plinten en het maken van siliconenvoegen wordt dan vaak berekend op basis van de lopende meter.

Elk bedrijf hanteert verschillende tarieven voor reiskosten.

Vraag: Hoe hoog zijn deze prijzen gewoonlijk?

Onze interne kostendeskundige: de prijzen voor het leggen en voegen liggen gewoonlijk tussen 35 en 65 EUR per m². In individuele gevallen zelfs iets minder of, met veel meer moeite, af en toe zelfs meer.

In het geval van plinten wordt meestal een bedrag van ongeveer 5 euro per strekkende meter aangerekend voor bevestiging, en voor siliconenvoegen meestal ongeveer 1,50 euro per strekkende meter.

De meeste tegelzetters kunnen een ruwe richtwaarde van ongeveer 40 - 50 EUR per uur gebruiken als berekeningsbasis als de berekening gebaseerd is op de benodigde tijd.

Vraag: Welke prijsverschillen zijn er - en wat zijn de redenen ervoor?

tegelzetter prijzen

Hoe complexer het werk, hoe duurder de tegelzetter

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: prijsverschillen kunnen aanzienlijk zijn van bedrijf tot bedrijf. Daarom is een vergelijking van de prijzen voorafgaand aan het plaatsen van de bestelling zo fundamenteel belangrijk. Er zijn ook aanzienlijke regionale verschillen.

De verschillen kunnen ook significant zijn voor de individuele diensten. Dit komt doordat een tegelzetter vooral rekening moet houden met zijn tijd.

Het leggen kan heel gemakkelijk en vloeiend zijn (bijvoorbeeld bij grootformaat tegels in rechthoekige ruimtes) of het kan veel inspanning vergen (bijvoorbeeld het leggen van zeer kleine tegelformaten in complexe legpatronen).

Afhankelijk van hoeveel vierkante meter een tegelzetter realistisch gezien per uur kan creëren op een leglocatie, verandert de prijs per vierkante meter voor het leggen dienovereenkomstig naar boven of beneden. "Eenheidsprijzen" zijn uiterst zeldzaam bij bedrijven.

Vraag: Welke factoren zijn van invloed op de legtijd?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: Naast de tegelgrootte en de plattegrond van de kamer, zoals reeds vermeld, zijn er nog andere factoren die de tijd die de tegelzetter nodig heeft kunnen vergroten of verkleinen:

  • of tegels worden gelijmd of in een mortelbed worden gelegd (leggen in een mortelbed is aanzienlijk complexer)
  • ingewikkelde legpatronen met veel afval
  • moeilijk en tijdrovend zaagwerk (bijv. voor bijzonder hard porselein of natuursteenplaten)
  • Wandtegels die bijzonder gemakkelijk te bevestigen zijn (hier vordert het werk bijzonder snel, daarom is de prijs per vierkante meter vaak lager)

In sommige gevallen wordt de tijd die nodig is voor de noodzakelijke bezuinigingen ook afzonderlijk en op uurbasis in rekening gebracht.

Vraag: Zijn er ook verschillen in materiaalvereisten waarop u zelf invloed kunt uitoefenen?

tegelzetter prijzen

Het leggen van kleine tegels is aanzienlijk duurder dan het leggen van grote

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: Ja, dat is vrij vaak het geval. Een typisch voorbeeld hiervan is de voegbreedte in samenhang met het tegelformaat. Bij de gebruikelijke voegbreedte van 3 mm hebben standaardtegels ongeveer 0,5 kg voegmiddel per m² nodig.

Als u tegels van bijzonder klein formaat neemt en tegelijkertijd de voegen iets wijder maakt, wordt driemaal de hoeveelheid voegmiddel gebruikt. Het toegenomen verbruik is nog meer merkbaar bij mozaïeken.

Vraag: Hoe kunt u de kosten voor de tegelzetter verlagen?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: Enerzijds natuurlijk door offertes te vragen en prijzen zeer zorgvuldig te vergelijken en vervolgens een goedkoop bedrijf te kiezen. Let in ieder geval op welke diensten in het aanbod zijn inbegrepen - en welke u wellicht extra moet betalen. Daarnaast is kwaliteit bijzonder belangrijk: het moet beslist een ervaren specialistisch bedrijf zijn met voldoende positieve referenties.

tegelzetter prijzen

Om zelf tegels te leggen heeft u tijd en het nodige gereedschap nodig

Aan de andere kant kunt u het werk zeker zelf doen. Dit omvat bijvoorbeeld de voorbereiding van het oppervlak. Met een beetje vaardigheid kun je een vloer maken die je zelf kunt leggen - en jezelf vervolgens besparen dat je de tegelzetter voor dit werk moet betalen.

Door de tegels dicht bij de plaats van installatie te vervoeren, kan de tegelzetter vaak moeite en zelfs kosten besparen (vooral als de tegelzetter rekening houdt met de benodigde tijd).

In overleg met de tegelzetter kunt u ook zelf andere werkzaamheden uitvoeren - maar u dient er altijd voor te zorgen dat de garantie van de tegelzetter voor zijn werk niet vervalt.

Vraag: Is de tegelzetter het waard?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: natuurlijk kunt u in theorie ook uzelf tegelen. In de meeste gevallen zal het resultaat echter minder perfect zijn dan wanneer de specialist zou hebben gewerkt. Doe-het-zelvers bereiken vaak al snel hun grenzen als het gaat om ietwat lastige plekken of moeilijk snijwerk - het leggen van tegels is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt.

Tegels hebben een zeer lange levensduur - tot wel 40 of 50 jaar is mogelijk - en vaak een hogere prijs. Als je een halve eeuw niet naar visuele gebreken wilt kijken, laat het leggen dan maar over aan een specialist. Door de lange levensduur van tegelbekledingen worden de kosten door de jaren heen in perspectief geplaatst.

Als u elke 10 jaar voor 720 EUR een andere vloerbedekking zou moeten laten leggen, krijgt u dezelfde kosten als in ons kostenvoorbeeld hierboven. Dus dat is nog binnen de perken.

Tips en trucs

Laat u vooraf adviseren door de tegelzetter. Hij weet het beste wat werkelijk werkt en zal u meestal adviseren om in zijn eigen belang goede oplossingen te vinden.