Hoeveel kost een gedeeltelijke keramische of gouden kroon?

gedeeltelijke kroonkosten

Als een tand is aangetast door cariës en gedeeltelijk is vernietigd, kan deze esthetisch en functioneel worden hersteld met een gedeeltelijke kroon. Afhankelijk van het materiaal moet u voor deelkronen echter een bepaald bedrag van uw eigen bijdrage verwachten. In dit interview met de kostentracker-expert leest u welke kosten u moet maken als gevolg van deze levering en veel meer informatie over het onderwerp “deelkronen”.

Wat is een gedeeltelijke kroon?

Kostentracker: Als de laesie van een tand te groot is voor een vulling, maar nog niet zo uitgebreid dat een volledige kroon nodig is, kan de tand worden hersteld met een gedeeltelijke kroon. Dit omvat in tegenstelling tot de volledige kroon niet de hele tand, maar vervangt slechts een deelgebied. Bij deze restauratie wordt slechts een klein deel van de tand geslepen zodat slechts een kleine hoeveelheid gezonde tandsubstantie hoeft te worden opgeofferd. Gedeeltelijke kronen zijn verdeeld in halve en driekwart kronen, afhankelijk van het gebied dat door de tand wordt bedekt.

Tandartsen spreken vaak van een onlay of een restauratie. Hieronder wordt verstaan ​​een gedeeltelijke kroon die tenminste één tandknobbeltje bevat.

Wat kost een gedeeltelijke kroon?

Kostentracker: De kosten van de deelkroon zijn afhankelijk van de bevindingen van de tandarts en van het materiaal dat wordt gebruikt.

materiaalprijs
goud400 - 600 EUR
Keramiek600 - 1.000 EUR

Alleen als de deelkroon van metaal is, zal de tandarts het goedkopere contante tarief in rekening brengen. Indien u daarentegen kiest voor een betere restauratie, bijvoorbeeld een keramisch fineer of een deelkroon van volkeramiek in het niet zichtbare gedeelte, is dit een privédienst en wordt deze volgens het GOZ-tariefschema voor tandartsen. Dit maakt de deelkroon merkbaar duurder. De tandarts ontvangt bijvoorbeeld een vergoeding van € 165, - voor de metalen kroon. Als hij volgens GOZ 2,3 keer rekent, bedraagt ​​de vergoeding 267 euro, bij 3,5 keer zelfs 407 euro.

Betaalt de zorgverzekeraar deze zorg?

gedeeltelijke kroonkosten

De zorgverzekering betaalt een subsidie ​​voor deelkronen

Kostentracker: in wezen is het belangrijk om zoveel mogelijk van uw eigen tandsubstantie te behouden. Daarom betalen de zorgverzekeraars voor deelkronen een vaste vergoeding, die grofweg de kosten van de goedkoopste, meest verstandige therapie dekt. De wettelijke zorgverzekeraars financieren alleen gedeeltelijke metalen kronen met fineer in het zichtbare gebied. Een restauratie met gedeeltelijk gefineerde deelkronen in de onzichtbare zone of keramische deelkronen valt niet onder de dienstverlening.

Wil je een betere of visueel aantrekkelijkere oplossing, dan moet je gebruik maken van hoge bijstortingen, want de vaste subsidie ​​van momenteel 179 tot 233 EUR dekt maar een klein deel van de kosten.

Kan de eigen bijdrage worden verminderd?

Kostentracker: de zorgverzekeraars belonen de reguliere, jaarlijkse tandheelkundige profylaxe met een bonussysteem. Als je een bonusboekje van vijf of tien jaar zonder gaten kunt presenteren, wordt de vaste vergoeding met 20 of 30 procent verhoogd:

Vaste subsidiebedragin het fineergebied
geen bonus179 EUR53 EUR
20% bonus215 EUR64 EUR
30% bonus233 EUR69 EUR

Bovenstaande bedragen kunnen licht variëren aangezien de vaste subsidies regelmatig worden aangepast.

Dekt de aanvullende tandartsverzekering de kosten?

Kostentracker: als u een aanvullende tandartsverzekering heeft of een particuliere ziektekostenverzekering heeft, dekt uw verzekering in de meeste gevallen een deel van de resterende kosten. Dien voor aanvang van de behandeling het behandel- en kostenplan van de tandarts in en laat de hoogte van de kosten bevestigen.

Is de hardheidsregeling van toepassing op gedeeltelijke kronen?

Kostentracker: Als u slechts een laag inkomen heeft, kunt u zelfs met een gedeeltelijke kroon de dubbele vaste vergoeding voor basiszorg ontvangen vanuit de wettelijke ziektekostenverzekering. Geschikt zijn:

 • Werknemers met een bruto inkomen tot 1.218 euro. Voor elk familielid dat in het huishouden leeft, stijgt dit bedrag met 304,50 euro.
 • Ontvangers van BAföG, sociale bijstand, Hartz IV, welzijn van oorlogsslachtoffers en basiszekerheid op oudere leeftijd.

De verhoogde ziektekostenverzekering moet apart worden aangevraagd. Het formulier hiervoor vraagt ​​u aan bij uw zorgverzekeraar of de behandelende tandarts. Bij de aanvraag wordt een bewijs van inkomen gevoegd en het behandelings- en kostenplan, waarop alle gemaakte kosten staan ​​vermeld.

Zelfs als u iets boven de inkomensgrens zit, kunt u profiteren van de individuele hardheidsvoorziening. Deze verhoogde vaste vergoeding moet ook worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar.

Wanneer is een deelkroon zinvol ondanks de hoge kosten?

gedeeltelijke kroonkosten

Een gedeeltelijke kroon is het waard

Kostentracker: Als er ondanks uitgebreide vernietiging, bijvoorbeeld door cariës, nog steeds voldoende tandsubstantie is, is een gedeeltelijke kroon de beste optie.

Vooraf controleert de tandarts grondig of een inlay voldoende stabiliteit biedt of dat de tand beter wordt voorzien van een deelkroon. Om een ​​inlay lang mee te laten gaan, moeten de buiten- en binnenwanden van de tand voldoende duurzaam zijn. Deelkronen daarentegen beschermen zeer dunne binnen- en buitenwanden tegen afbreken en zorgen voor een weerstand die nauwelijks verschilt van die van gezonde tanden.

Gedeeltelijke kronen kunnen zonder aarzelen worden gebruikt voor parodontitis. In dit geval moeten ze echter van keramiek zijn gemaakt. Door het tandkleurige materiaal is er geen lelijke kroonrand zichtbaar, ook niet als het tandvlees steeds verder terugwijkt.

Welke materialen worden gebruikt?

Kostentracker: in het verleden waren gedeeltelijke kronen van goud een standaard die veel tandartsen tegenwoordig nog steeds waarderen in het onzichtbare gebied. Ze bieden de volgende voordelen:

 • Hoge stabiliteit van het materiaal en de daarbij behorende zeer lange houdbaarheid.
 • Veroorzaak geen verkleuring van de tand.
 • Zeer goede lichaamstolerantie.

Metalen kronen voldoen echter niet meer aan de esthetische eisen, ook niet in het molaire gebied.

Gedeeltelijke kronen gemaakt van tandkleurig volledig keramiek zijn een alternatief. Dit materiaal wordt niet alleen zeer goed verdragen, het is ook voldoende stabiel om jarenlang de hoge kauwdruk te weerstaan. Bij deelkronen van keramiek kan de kleur optimaal worden afgestemd op die van uw eigen gebit zodat de kroon niet te zien is bij het spreken of lachen. Keramische deelkronen zijn buitengewoon lief voor het lichaam, allergieën voor het materiaal zijn uiterst zeldzaam. Ze zijn niet temperatuurgevoelig, het verschijnen van de soms onaangename metaalsmaak is uitgesloten.

Een andere veel voorkomende variant zijn galvanokronen. Een dunne keramische laag wordt met behulp van galvanotechniek op een dragerlaag van fijn goud aangebracht. Deze kronen zijn extreem stabiel en passen heel precies.

U dient samen met uw vertrouwde tandarts te beslissen welk type deelkroon zinvol is. Als je je tanden slijpt, kies dan voor deelkronen van gegoten metaal.

Wat is het "zichtbare gebied"?

Kostentracker: het zichtbare gebied (fineerlimiet) is het deel van de rij tanden dat kan worden gezien bij het spreken en glimlachen. Het wordt echter niet voor elke patiënt afzonderlijk beslist, maar er is een wettelijke regeling. De fineerlimiet is voldoende:

 • In de bovenkaak van tand vijf tot vijf,
 • In de onderkaak van tand vier tot vier,

elk geteld vanaf de centrale snijtand.

Hoe verloopt de behandeling?

Kostentracker: om een ​​gedeeltelijke kroon te plaatsen, moet cariës eerst volledig worden verwijderd. Bovendien mag er geen ontsteking aan de wortelpunt zijn. Als er een wortelkanaalbehandeling moest worden uitgevoerd, moet deze therapie vóór het inbrengen worden voltooid.

gedeeltelijke kroonkosten

Er zijn minimaal twee sessies nodig om de kroon te fabriceren en in te brengen

 • Indien nodig plaatst de tandarts een filler.
 • Vervolgens wordt een tandheelkundige afdruk gemaakt.
 • De deelkroon wordt in het laboratorium vervaardigd.
 • Dit duurt meestal een week of twee. Gedurende deze tijd wordt de tand gesloten met een tijdelijke plastic gedeeltelijke kroon.
 • In een tweede sessie plaatst de tandarts de in het laboratorium gemaakte gedeeltelijke kroon.
 • Pas als er voor gezorgd is dat dit bij het kauwen geen problemen geeft, wordt het, afhankelijk van het materiaal, met cement of een speciale lijm op je eigen tand bevestigd.

Komt er pijn voor tijdens of na de behandeling?

Kostentracker: Als de tandarts tandbederf moet verwijderen, zorgt een plaatselijke verdoving voor pijnvrij. Het inbrengen van de gedeeltelijke kroon zelf is relatief pijnloos, er is alleen een lichte plaatselijke verdoving nodig.

Welke complicaties kan een gedeeltelijke kroon veroorzaken?

Kostentracker: u moet eerst wennen aan de nieuwe tandkroon. Soms voelt u de eerste dagen een onaangenaam gevoel van vreemd lichaam. Als dit niet verdwijnt, maak dan opnieuw een afspraak met uw tandarts zodat deze de pasvorm van de kroon nogmaals kan controleren.

Als de kroon niet optimaal is afgesteld, kan deze loskomen en moet deze opnieuw worden aangebracht.

In zeer zeldzame gevallen kunnen allergische reacties op het gebruikte materiaal optreden. Vervolgens moet de kroon worden verwijderd en vervangen door een deelkroon van een ander materiaal.

Bij metalen kronen is er af en toe een verhoogde gevoeligheid voor warme of koude gerechten. Dit ongemak zou echter na een paar dagen of weken volledig moeten verdwijnen.

Hoe lang gaan gedeeltelijke kronen mee?

Kostentracker: Gedeeltelijke kronen van metaal en keramiek hebben een gemiddelde levensduur van minimaal twintig jaar. De duurzaamheid is echter sterk afhankelijk van de positie en grootte van de deelkroon. Ook het tandheelkundige zorggedrag heeft invloed op de duurzaamheid. Om te voorkomen dat cariësbacteriën zich op de rand van de kroon nestelen, wordt het gebruik van tandzijde en / of interdentale ragers sterk aanbevolen.