Terrasconstructie: welke kosten verwacht u?

terrassen kosten

Een terras voor het huis maakt gezellige zomerdagen nog gezelliger. In een interview legt de cost tracker expert uit wat de aanleg van een terras kan kosten en welke kosten je zeker mag verwachten.

Vraag: Welke mogelijkheden zijn er om een ​​terras te bouwen?

Kostentracker-expert: Een zogenaamde "patio", d.w.z. een terras direct voor het huis, kan op heel verschillende manieren worden gebouwd.

De eenvoudigste optie is om het gebied voor het huis te bestraten of te bedekken met terrasplaten. Als er echter een hoogteverschil is tussen het pand en de schuifpui, is het meestal meer de moeite waard om een ​​houten terras te bouwen.

Dit zijn in ieder geval de gebruikelijke opties voor het bouwen van een terras. Daarnaast zou men natuurlijk ook kunnen overwegen om een ​​terras te betonneren of andere materialen te gebruiken voor de constructie. Dit wordt in de regel zelden gedaan.

Vraag: Wat kost het in het algemeen om een ​​terras aan te leggen?

terrassen kosten

Het terras betegelen is het gemakkelijkst en het goedkoopst

Kostentracker-expert: het is onmogelijk om in algemene termen te zeggen - er spelen veel te veel factoren een rol - zoals de grootte van het terras of het gebruikte materiaal.

Als een zeer grove richtlijn kunt u er echter vanuit gaan dat u in ieder geval rekening moet houden met minimaal ongeveer 50 EUR per m² terrasoppervlak, de meeste terrassen zijn in de praktijk tussen ongeveer 100 EUR per m² en 200 EUR per m².

Zeer hoogwaardige ontwerpen kunnen dan nog duurder worden, zeker als er luxe materialen (hoogwaardige natuursteen) worden gebruikt.

Enkele kostenvoorbeelden uit de praktijk die dit illustreren:

In het eerste geval is een terras eenvoudig bestraat met betonverharding en is een bijbehorende onderbouw toegevoegd. De terrasgrootte is in dit geval 4 x 3 m.

In een ander geval werd een hoogwaardig houten terras gebouwd uit een combinatie van Bangkirai (als plankenhout) en lariks (onderbouw) met onzichtbare bevestiging.

In het derde geval heeft een huiseigenaar gewoon een actuele trend gevolgd en gewoon het gazon voor zijn huis bedekt met XXL-tegels voor de buitenruimte. Dergelijke tegels kunnen ook gewoon op (vlakke) gazonondergronden gelegd worden.

De kosten van het verharde terras:

Postprijs
Uitgraving220 EUR
Onderbouw en grindbed245 EUR
In verlegenheid gebracht320 EUR
Extra werk240 EUR
Materiaalkosten onderconstructie45 EUR
Straatstenen betonnen bestrating, hoge kwaliteit180 EUR
Materiaalkosten beperken96 EUR
totale prijsEUR 1.346
Kosten per m²112,16 EUR per m²

Kosten houten terras van Bangkirai met lariks onderbouw

Postprijs
Bankirai platen, gegolfd, 35 mm dik inclusief plaatsingEUR 1.234
Montagemateriaal220 EUR
Onderbouw260 EUR
stabiele ondergrond280 EUR
totale prijs1.994 EUR
Kosten per m²166,16 EUR per m²

Kosten voor XXL-tegels (porselein-aardewerk) buitenshuis

Postprijs
Porseleinen steengoed tegels XXL voor buiten660 EUR
totale prijs660 EUR
Kosten per m²55 EUR per m²
terrassen kosten

Terrasplanken zijn duurder dan tegels

Deze voorbeelden zijn uiteraard slechts individuele kostenvoorbeelden voor bepaalde terrassen. Afhankelijk van de gebruikte materialen, de toegepaste bouwwijze en de lokale omstandigheden kunnen de kosten voor terrassen ook sterk variëren.

Ons kostenvoorbeeld toont heel duidelijk aan dat in de meeste gevallen de kosten realistisch tussen 100 EUR per m² en 200 EUR per m² moeten liggen als een gespecialiseerd bedrijf dit werk uitvoert (behalve in het laatste voorbeeld, hier alleen zelf de tegels gelegd).

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een terras dan doorgaans afhankelijk?

Kostentracker-expert: Allereerst natuurlijk de constructiemethode die voor het terras wordt gebruikt - ons voorbeeld laat dat ook heel mooi zien.

Behalve dat maakt het uit

  • de gebruikte materialen
  • het type onderbouw
  • of een randafwerking van het terras gewenst is
  • de vormgeving van het terras (bijvoorbeeld met een reling)
  • de lokale omstandigheden

Vanzelfsprekend speelt ook de grootte van het terras een rol: hoe groter het terrasoppervlak, hoe duurder het wordt.

Vraag: De kostenvoorbeelden hebben al een kleine indruk gegeven van het gebied waarin de verschillen kunnen liggen. Hoe duur kunnen houten of verharde terrassen zijn?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk af van de andere kostenfactoren.

terrassen kosten

Er zijn grote prijsverschillen voor houten terrassen

Houten terrassen kunnen tussen ongeveer 80 EUR per m² en 200 EUR per m² kosten, afhankelijk van welke houtsoorten worden gebruikt en hoe de onderconstructie en de bevestiging worden uitgevoerd. Het Bangkirai-terras in ons voorbeeld is maar één mogelijkheid - je kunt natuurlijk ook larikshout of douglasspar gebruiken voor de terrasconstructie, dat is dan goedkoper.

U kunt op dit punt meer lezen over de prijsverschillen voor Bankirai-terrassen en de kostenfactoren voor dergelijke terrassen.

Er kunnen ook enorme verschillen zijn in de verharde terrassen - alleen al de prijs per vierkante meter van de stenen heeft een enorm bereik. U kunt eenvoudige, effen betonnen bestrating krijgen vanaf ongeveer 10 EUR per m², met natuursteen van hoge kwaliteit kunt u soms prijzen tot 120 EUR per m² of zelfs meer vinden.

Een redelijk goed overzicht van de kosten voor bestratingswerkzaamheden vindt u op dit punt.

We hebben hier uitgebreid besproken de kosten die kunnen ontstaan ​​bij het leggen van terrasplaten.

Met de porseleinen tegels in XXL-formaat, die gewoon op het gazon worden gelegd, kunt u uitgaan van tussen 40 EUR per m² en ongeveer 70 EUR per m², speciale ontwerpen of tegels van zeer hoge kwaliteit kunnen dan kosten in individuele gevallen ook meer.

Zo zie je dat er bij elke bouwwijze voor een terras enorme prijsverschillen zijn. Hoeveel iets uiteindelijk daadwerkelijk kost, kan in ieder geval pas na een individuele berekening worden gezegd.

Vraag: Welke rol speelt het type onderbouw in de kosten?

terrassen kosten

Een hoogwaardige onderconstructie kan erg duur zijn

Kostentracker-expert: een niet onaanzienlijke - in sommige gevallen heb je helemaal geen onderbouw nodig, in andere gevallen veroorzaakt de onderbouw op zijn beurt weer aanzienlijke kosten.

Staat er bijvoorbeeld al een dragende sokkel (bv. Een betonnen sokkel), dan kan je daar eenvoudig een terras op bouwen. Je kunt deze ruimte ook gewoon met tegels of hout bekleden of op een andere manier ombouwen tot terras.

Voor een fundering voor bestrating moet de aarde worden uitgegraven en ofwel worden gestort of verwijderd. Soms kunnen hier onverwachte kosten ontstaan ​​als de bodemgesteldheid problematisch is. Hierop wordt meestal een verdicht grind- en grindbed gelegd, waarin vervolgens de straatstenen worden gelegd.

terrassen kosten

Stenen kunnen in een los grindbed gelegd worden

Voor de aanleg van een houten terras kunt u ook puntfunderingen gebruiken - of er gewoon betonplaten onder leggen, afhankelijk van hoe hoog het draagvermogen moet zijn. Hier is al veel ruimte voor kosten.

U kunt tegels of terrasplaten in een verdicht grindbed leggen - of, zoals in ons voorbeeld, gewoon op een vlakke weide zonder onderbouw.

Vraag: Hoe duur is een terrasrand?

Kostentracker-expert: het hangt er altijd van af welke stoepranden worden gebruikt. In de regel kunt u uitgaan van kosten in de range van ongeveer 5 EUR per lopende meter tot 12 EUR per lopende meter voor stoepranden, maar dat hangt ervan af welke stoepranden u wilt gebruiken.

Daarnaast zijn er de kosten voor het leggen.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor een reling?

Kostentracker-expert: afhankelijk van het type en ontwerp van de reling, moet u tussen ongeveer 70 EUR per meter tot meer dan 300 EUR per meter verwachten voor een klassieke reling.

Bij mogelijke alternatieven (zoals een lage schanskorfmuur als beperking) liggen de kosten totaal anders.

Leuningen hebben in de meeste gevallen een beperkend effect, als er geen reëel valrisico is, zijn ze eigenlijk niet nodig. Omgekeerd kunnen zelfs kleine treden die naar de tuin leiden een buitensporig risico op ongelukken opleveren. Nogmaals, leuningen zijn hier handig.

Een schanskorfmuur kan ook een goede windbescherming zijn als je op het terras zit. Maar het moet minimaal 60 cm hoog zijn.

Vraag: Kunt u niet kosten besparen door uw eigen terras te bouwen?

Kostentracker-expert: dit is zeker mogelijk als je een beetje vaardigheid hebt en zorgvuldig werkt. Je moet echt professioneel te werk gaan met de fundering - anders kan het terras snel wegzakken.

De kosten zijn dan beperkt tot de materiaalprijzen - en in elk van onze voorbeelden zijn dit slechts een klein deel van de totale kosten. Zelf bouwen is in dit geval zeker de moeite waard - en technisch is het meestal niet zo moeilijk.