Terrashout - welke prijzen moet u verwachten?

terras hout prijzen

Houten terrassen zijn een eenvoudige en visueel aantrekkelijke manier om een ​​terras te bouwen. Als het gaat om de kosten van het terras zijn de prijzen van de planken en de onderconstructies doorslaggevend. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat terrassenhout kan kosten.

Vraag: Wat kost terrashout in de praktijk?

Kostentracker-expert: een breed scala aan prijzen wordt hier geopend - afhankelijk van het type terras dat u wilt. Het is moeilijk in algemene termen te zeggen.

Allereerst moet je natuurlijk onderscheiden om wat voor soort terushout het gaat:

  • rond de vloerplanken of
  • rond de onderconstructie, die meestal ook van hout is

Met terrasplanken beginnen de prijzen voor eenvoudige ontwerpen gemaakt van goedkoop hout bij ongeveer EUR 2 tot EUR 4 per strekkende meter. Gemiddeld moet u ongeveer € 7 à € 10 per lopende meter rekenen voor platen van gemiddelde kwaliteit.

Met andere woorden, de meeste terrasplanken hebben een bereik van ongeveer 30 EUR per m² tot 70 EUR per m²,

Hoogwaardige terrasplanken gemaakt van tropische houtsoorten zoals Meranti of Bankirai kosten al snel tot 20 euro per strekkende meter of aanzienlijk meer. In ruil daarvoor krijgt u terrasplanken met een enorme hardheid en duurzaamheid, die bovendien van zeer hoge kwaliteit zijn.

terras hout prijzen

Het hout voor de onderconstructie is relatief goedkoop

Voor de onderbouwbalken voor het terras, meestal vierkante balken, liggen de prijzen in de meeste gevallen tussen € 2 en € 5 per strekkende meter, afhankelijk van de dikte van de balken. Hoogwaardige houtsoorten van tropische houtsoorten zijn echter ook hier aanzienlijk duurder. Voor de onderbouw wordt in de regel lokaal hout gebruikt vanwege de gemakkelijkere verwerking en lagere prijs.

U kunt ook zonder onderconstructie als u gebruik maakt van zogenaamde terraslagers. Dergelijke lagers zijn beschikbaar vanaf ongeveer 4 EUR tot 5 EUR per stuk. Als alternatief kunt u natuurlijk ook onderconstructies van andere materialen gebruiken, zoals WPC ( van ongeveer 5 EUR tot 6 EUR per lopende meter) of aluminium ( van ongeveer 7 EUR tot 8 EUR per lopende meter strong>).

Prijsvoorbeelden uit de praktijk

Type terrashoutHoutsoort, uitvoeringDimensiesprijs
GangDouglasspar glad, grof / fijn26 mm x 143 mm x 4.000 mm2,20 EUR per lopende meter
GangNoordse lariks32 mm x 190 mm x 4200 mm10,12 EUR per lopende meter
GangSiberische lariks, rustiek27 mm x 145 mm x 4.000 mm4,70 EUR per lopende meter
GangBangkirai, AD, standaard21 x 145 x 2740 mm6,50 EUR per lopende meter
GangBangkirai, AD, standaard21 x 145 x 5180 mm9,28 EUR per lopende meter
GangIpe, glad / glad25 mm x 145 mm x 2740 mm24,95 EUR per lopende meter
GangDouglasspar, grof / fijn, aanbiedingsprijs26 mm x 120 mm x 3.000 mm1,79 EUR per lopende meter
GangBongossi, zichtbare zijde grof, 3 zijden geëgaliseerd95 mm x 190 mm x 4.000 mm40 EUR per lopende meter
Onderconstructie houtDouglasspar, geschaafd40 mm x 68 mm x 4.000 mm2,95 EUR per lopende meter
Onderconstructie houtNoordse lariks, geschaafd45 x 45 x 4200 mm2,14 EUR per lopende meter
Onderconstructie houtSiberische lariks, FSC gecertificeerd44 mm x 68 mm x 5700 mm3,35 EUR per lopende meter
Onderconstructie houtAngelim Pedra, FSC gecertificeerd45 x 70 x 2.450 mm8,27 EUR per lopende meter
Onderconstructie houtCumaru, geschaafd140 mm x 140 mm x 2130 mm37,33 EUR per lopende meter
Onderconstructie houtBangkirai, geschaafd, afgeronde hoeken, hoge kwaliteit150 mm x 150 mm x 2130 mm54,38 EUR per lopende meter

Dit zijn slechts individuele kostenvoorbeelden van geselecteerde dealers. De prijzen voor hout uit andere bronnen kunnen aanzienlijk verschillen, zelfs met vergelijkbare kenmerken.

Onze prijsvoorbeelden laten echter al heel mooi zien hoe groot de prijsklasse is die voor terrashout opengaat. Een houten terras kan erg goedkoop zijn, maar ook ontzettend duur. Dat hangt vooral af van het gebruikte terrassenhout.

Vraag: Waar zijn de prijzen voor terrastuin van afhankelijk?

Kostentracker-expert: Voor terrashout als natuurlijke grondstof gelden dezelfde criteria als voor houtprijzen in het algemeen:

  • de houtsoort
  • de kwaliteit van het hout evenals de kleur en uitstraling van het hout
  • de grootte van de planken of vierkante balken
  • het type verwerking
  • speciale technische of ontwerpkenmerken in de uitvoering (bijv. systeemborden)

Aan de hand van deze criteria kan de prijs voor het hout altijd redelijk goed worden ingedeeld.

Vraag: In hoeverre speelt de houtsoort een rol in de prijs?

terras hout prijzen

De houtsoort heeft een doorslaggevende invloed op de prijs

Kostentracker-expert: sommige houtsoorten, zoals de douglasspar, zijn zeer goedkope houtsoorten. Met hun relatieve weersbestendigheid zijn ze nog steeds zeer geschikt voor terrasaanleg - de prijs zegt niet altijd iets over de kwaliteit.

Larikshout, dat van nature een van de meest weerbestendige en duurzame houtsoorten is, is ook slechts marginaal duurder.

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de tropische houtsoorten - Bangkirai is een bijzonder slijtvast en robuust hout, houtsoorten zoals Ipe of Cumaru hebben ook behoorlijk robuuste technische eigenschappen. Sommige van deze houtsoorten zijn beduidend harder dan huishoudelijk hout, maar dat speelt alleen een ondergeschikte rol in termen van prijs. Tropische houtsoorten zijn duurder vanwege hun zeldzaamheid en grote vraag dan vanwege hun technische eigenschappen. Ook de look speelt hier een rol.

Vraag: De houtkwaliteit speelt ook een rol?

Kostentracker-expert: ja, zelfs als u het op het eerste gezicht niet ziet. Maar Douglasspar is niet alleen Douglasspar - de kwaliteit van het hout, van welke stam het voornamelijk afkomstig is en welke technische eigenschappen het heeft, bepaalt ook de prijs.

Dit betekent natuurlijk niet automatisch dat duurdere Douglasspar eigenlijk de betere Douglasspar is - maar in veel gevallen kan dat wel. De kwaliteit van hout is als leek niet altijd met het blote oog te herkennen - ook hier spelen factoren als bulkdichtheid of spinthoutgehalte een rol.

Optische kwaliteit - dus een mooie en egale korrel - speelt ook een rol in de prijs.

Vraag: Met welke andere kosten en kostenfactoren moet u rekening houden?

Kostentracker-expert: Het is belangrijk om altijd rekening te houden met de vrachtkosten wanneer het hout geleverd moet worden. Er zijn vaak grote verschillen van bedrijf tot bedrijf. Bij deze meerkosten speelt uiteraard ook altijd de afleverafstand een rol.

Wat niet mag worden onderschat, is het moment van aankoop: in het laagseizoen (vooral in de winter) dalen de prijzen vaak zeer aanzienlijk. Leveringen vinden vaak iets later plaats. Dus als u uw terrashout in het laagseizoen koopt, kunt u aanzienlijke kortingen krijgen en heeft u vaak aanzienlijk meer aanbiedingen om uit te kiezen.