Terrasoverkapping: deze kosten moet u verwachten

kosten terrasoverkapping

Wil je op regenachtige dagen gebruik maken van je terras, dan is het verstandig om een ​​terrasoverkapping te hebben. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit wat zo'n dak kan kosten en welke prijsverschillen er zijn.

Vraag: Waar moet je zeker op letten bij het plaatsen van een terrasoverkapping?

Cost tracker expert: Bedenk in ieder geval van tevoren welke materialen je ervoor wilt gebruiken - aluminium is populair, maar hout past vaak heel goed bij bepaalde woningtypes en is vaak goedkoper.

Daarnaast moet je vooraf duidelijk maken of je een bouwvergunning nodig hebt - idealiter vraag het aan de verantwoordelijke bouwautoriteit - en in welk kader een gebouw mag.

Vraag: Wat kost een terrasoverkapping?

kosten terrasoverkapping

Kits voor terrasoverkappingen zijn de goedkoopste keuze

Kostentracker-expert: het is onmogelijk om een ​​algemeen antwoord te geven. De prijzen zijn altijd afhankelijk van de maat en uitvoering van de dakbedekking en de gewenste extra's.

De eenvoudigste kits in kleine afmetingen (meestal rond de 3 mx 3 m) zijn in het beste geval beschikbaar van ongeveer 600 EUR tot 800 EUR, maar in veel gevallen zijn luifels geprijsd tussen 1.500 EUR en 4.500 EUR. Extra's kunnen deze kitprijzen nog duurder maken, plus de kosten voor levering en montage waar u ook rekening mee moet houden.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk:
Er moet een terrasoverkapping van 3 mx 4 m worden aangeschaft. De huiseigenaar heeft gekozen voor een aluminium systeem, dat hij door de leverancier laat installeren inclusief het gootsysteem en dakaansluiting.

Postprijs
LuifelsetEUR 3.490
bijeenkomst1.010 EUR
Extra: gootsysteem180 EUR
Extra: dakaansluiting220 EUR
totale prijs4.900 EUR

Uiteraard is dit slechts één kostenvoorbeeld voor een specifieke dakbedekking en inbouwsituatie, in andere gevallen kunnen zowel de terrasoverkapping als de plaatsing zeer verschillende prijzen hebben.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al heel duidelijk zien dat je voor een terrasoverkapping rekening moet houden met forse kosten, zeker bij grotere oppervlakteafmetingen.

Vraag: Waar zijn de kosten van een terrasoverkapping meestal van afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier spelen veel factoren een rol:

 • de kosten van de kit
 • de grootte van de luifel
 • de gebruikte materialen
 • de extra extra's
 • de montagekosten en eventueel ook de bezorgkosten van de fabrikant
 • de ter plaatse aangegeven inbouwsituatie

Al deze factoren bepalen de prijs - om deze reden kan de werkelijke uiteindelijke prijs alleen voor elk afzonderlijk geval afzonderlijk worden berekend.

Vraag: Hoe kunnen de kitkosten verschillen?

kosten terrasoverkapping

Kits van hoge kwaliteit kunnen enkele duizenden euro's kosten

Kostentracker-expert: Nou - zoals in het begin al vermeld, zijn de kosten voor een zeer eenvoudige houten kit vaak slechts 600 EUR tot 800 EUR, maar met hoogwaardige materialen en een stabiel ontwerp moet je meestal vier keer zo veel rekenen.

Ook het ontwerp van het dak en natuurlijk de fabrikant van het dak hebben grote invloed op de prijs. Er zijn grote prijsverschillen tussen premiumkits en kortingsproducten - zelfs als ze dezelfde maat hebben.

Vraag: Van welke maten wordt het duurder?

Kostentracker-expert: dat is moeilijk te beantwoorden, maar in principe kunt u ervan uitgaan dat met afmetingen van 3 mx 3 m de prijzen aanzienlijk goedkoper zijn dan wanneer u een dak zoekt dat groter is dan deze limiet.

Vanaf een breedte of diepte van 4 m mag men aannemen dat de prijzen al ruim boven de 1.000 EUR liggen.

Vraag: Welke installatiekosten moet je verwachten als je iemand laat installeren?

kosten terrasoverkapping

Er moet minstens 600 € in rekening worden gebracht voor de installatie

Kostentracker-expert: Dat hangt weer af van de fabrikant, evenals de geselecteerde extra's, die dan apart moeten worden geïnstalleerd (bijv.zijpanelen, gootsysteem, etc.)

In principe kunt u ervan uitgaan dat de installatie door een gespecialiseerd bedrijf minstens 600 EUR kost, in het algemeen liggen de installatiekosten tussen de 600 EUR en 2.000 EUR.

Vraag: Welke extra's zijn er voor terrasoverkappingen?

Kostentracker-expert: de prijs kan hier nog aanzienlijk worden verhoogd - het aantal extra's waarvoor een toeslag geldt, varieert van aanbieder tot aanbieder, maar deze lijst is meestal extreem lang voor premiumfabrikanten.

 • Verkort de breedte of diepte van de aangeboden standaardafmetingen
 • Kleuren naar keuze voor kozijnen of dakbedekking
 • diverse glazen schuifdeuren aan de voorzijde (betere bescherming tegen weersinvloeden)
 • Glazen zijpanelen
 • Glazen schuifdeuren aan de zijkant
 • Schaduw binnen of buiten
 • elektrisch bediende of automatisch gestuurde zonwering
 • Dakgootsystemen etc.

Niet al deze extra's zijn pure luxe - een zonweringoplossing kan bijvoorbeeld zinvol zijn omdat de eerder gebruikte luifel of luifel niet meer nodig is als het dak wordt bevestigd.

Vraag: Is zelfmontage zinvol om kosten te besparen?

Kostentracker-expert: nauwelijks. Kleinere, eenvoudige kits zijn soms ontworpen om zelf te monteren, maar bij grotere kits is het probleem dat je meestal heel grote en soms heel zware onderdelen moet hanteren, die nog op de millimeter nauwkeurig aan de muur bevestigd moeten worden. In de regel kan alleen een gespecialiseerd bedrijf de constructie echt schoon uitvoeren - de kosten hiervoor zijn meestal echt gerechtvaardigd.