Terrasplaten leggen - met deze kosten moet u rekening houden

kosten voor het leggen van terrastegels

Hoogwaardige terrasplaten zijn een geweldige manier om een ​​visueel aantrekkelijk terras te creëren. In een interview laat de cost tracker expert in detail zien met welke kosten je rekening moet houden bij het leggen van terrasplaten.

Vraag: Is het echt de moeite waard om terrasplaten te laten leggen? Zouden pleisters toch niet goedkoper zijn?

Kostentracker-expert: het kan de moeite waard zijn als u een goedkoop terras wilt. Afhankelijk van de legmethode kunnen de kosten hier vaak beduidend goedkoper zijn dan bij klassieke bestrating.

Bovendien zijn eenvoudige betonplaten soms zelfs goedkoper verkrijgbaar dan straatstenen - ze zijn ook sneller te leggen vanwege hun grootte. Al met al scheelt dit veel kosten in vergelijking met een klassieke pleister.

Vraag: Wat kost het leggen van terrastegels in het algemeen?

Kostentracker-expert: zoals eerder vermeld, kunnen de kosten variëren, afhankelijk van de manier waarop ze worden berekend.

kosten voor het leggen van terrastegels

De prijzen voor het leggen variëren afhankelijk van de inspanning

In het eenvoudigste geval kunt u uitgaan van ongeveer 30 EUR per m² als de totale prijs voor het leggen van de vloer, plus de prijs van de stenen.

Als u traditioneel (en duurzamer) legt, moet u gemiddeld tussen 45 EUR per m² en 65 EUR per m² rekenen. Als u hier de prijs voor platen optelt - gemiddeld ongeveer 15 EUR per m², krijgt u bedragen die vergelijkbaar zijn met die voor een klassieke betonverharding.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Er komt een terras van 4 mx 5 m. Er worden betonplaten (trottoirplaten) gebruikt. In dit geval heeft de verhuurder wat bespaard en laat hij de betonplaten op een eenvoudige manier leggen.

Postprijs
Onderbouw productie45 EUR
De stenen leggen540 EUR
totale prijs595 EUR
kosten voor het leggen van terrastegels

Terrastegels zijn een zeer goedkope vloerbedekking voor op het terras

Dit is slechts een eenmalig kostenvoorbeeld, afhankelijk van de lokale omstandigheden en het uitvoerende bedrijf kunnen deze kosten uiteraard in andere gevallen variëren.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al duidelijk zien dat de installatiekosten voor terrasplaten beduidend lager zijn dan voor veel andere terrastypes.

Als hier goedkope stenen of straatstenen werden gebruikt (in ons geval vanaf ongeveer 300 EUR materiaalkosten), is het resultaat een zeer goedkoop terras.

Vraag: Wat zijn de factoren die de prijs bepalen om de terrasplaten te laten leggen?

Kostentracker-expert: hier zijn enkele factoren waarmee u rekening moet houden:

  • de gekozen legmethode
  • of het nu gaat om beton of natuursteenplaten
  • de lokale omstandigheden, vooral de aard van de bodem

Afhankelijk van hoe deze omstandigheden verlopen, kan de prijs voor het leggen iets hoger of lager zijn.

De prijsstelling van de uitvoerende onderneming speelt natuurlijk ook een rol - hier moet u zeker meerdere aanbiedingen vergelijken, aangezien de kostenverschillen aanzienlijk kunnen zijn.

Welke legmethoden zijn er voor terrasplaten?

Kostentracker-expert: er zijn in wezen 3 verschillende legmethoden voor terrasplaten:

  • het ongebonden leggen van de panelen
  • het gebonden leggen van de panelen
  • het leggen van de terrasplaten op sokkels

In het eerste geval worden de panelen bij ongebonden plaatsing alleen in een zandbed geplaatst. Er is geen onderbouw. Dit maakt deze legmethode zo goedkoop. Het graven van de aarde gebeurt slechts enkele centimeters diep. Deze werkzaamheden en de aanleg van het zandbed kosten in de meeste gevallen iets meer dan 3 euro per m² tot 5 euro per m².

Het nadeel is echter dat dergelijke terrassen of paden nauwelijks veerkrachtig zijn en de platen onvermijdelijk na verloop van tijd wegzakken door het ontbreken van een fundering.

kosten voor het leggen van terrastegels

Als de terrasplaten stevig verlijmd zijn, is dit duurder dan losjes leggen

Met de verlijmde installatie ontstaat een complete, verdichte onderconstructie. Voor de productie van de onderconstructie van minstens 20 EUR per m² tot 30 EUR per m². Dit betekent dat deze installatie ook aanzienlijk duurder is, maar ook veel stabieler op de lange termijn.

Op sokkels leggen kan met of zonder verdicht onderbed. Hier worden de terrasplaten op ronde palen geplaatst die in hoogte verstelbaar zijn. Hierdoor is zelfs leggen op oneffen ondergrond mogelijk. Sokkels kosten over het algemeen vanaf ongeveer 0,50 euro per stuk. Hoogwaardige sokkels in speciale uitvoeringen kunnen ook EUR 2 tot EUR 3 per stuk kosten. Twee platen delen altijd een lager aan één kant.

De totale legkosten zijn hierbij variabel, afhankelijk van het al dan niet realiseren van een onderbouw.

Vraag: Kunnen de kosten beduidend hoger uitvallen?

Kostentracker-expert: Bij verlijmde installatie is er altijd een klein risico dat de toestand van de vloer behoorlijk slecht is. In zo'n geval - bijvoorbeeld bij zeer steenachtige bodems - is het graafwerk veel complexer en daardoor is de constructie van de onderbouw vaak veel duurder.

Een ander risico voor kostenstijgingen is dat het gebied waarin de panelen moeten worden geïnstalleerd niet toegankelijk is met zwaar materieel. Voor de efficiënte constructie van het verdichte grindbed worden zware machines ingezet - als dat niet mogelijk is, wordt het beduidend complexer en tijdrovender, wat uiteraard ook tot hogere kosten leidt.

Verder spelen designwensen, zoals een speciale vorm van het terras, natuurlijk ook steeds weer een rol bij opwaartse prijsafwijkingen.

Vraag: Waarom is de vorm van het terras ook belangrijk?

kosten voor het leggen van terrastegels

Door de panelen te snijden, stijgt de prijs

Kostentracker-expert: Speciale maatspecificaties of asymmetrische vormen verhogen natuurlijk de installatie-inspanning aanzienlijk, aangezien de gewenste vorm of afmeting alleen kan worden bereikt door het bord nauwkeurig te snijden.

In tegenstelling tot terrasformaten en -vormen, die zijn gebaseerd op de grootte van individuele platen, betekent een dergelijke installatiemethode veel meer moeite. Voor deze inspanning moet u natuurlijk betalen.

Vraag: In hoeverre is de prijs afhankelijk van of het gaat om betonplaten of natuursteenplaten?

Kostentracker-expert: natuursteenplaten zijn iets complexer om te leggen dan betonplaten en vaak ook wat moeilijker te hanteren. De hogere inspanning komt dan tot uiting in relatief hogere installatiekosten dan bij betonnen stenen platen. Afhankelijk van de inspanning zijn hier vaak aanzienlijk hogere prijzen mogelijk.

Vraag: Hoe groot zijn de prijsverschillen voor het materiaal?

Kostentracker-expert: Voor betonplaten kunt u doorgaans uitgaan van prijzen tussen 12 EUR per m² en 18 EUR per m². Voor hoogwaardige natuursteenplaten beginnen de prijzen vanaf ongeveer 50 EUR per m².

In termen van prijs moet u minstens 30 EUR per m² verschil berekenen tussen een betonnen terras en een natuurstenen terras. In veel gevallen zal het verschil nog groter zijn afhankelijk van het type natuursteentegel dat je gebruikt.

Vraag: Is het niet mogelijk om zelf terrasplaten te leggen om geld te besparen?

Kostentracker-expert: absoluut. In de regel is dit ook aan te raden, omdat de arbeidskosten bij dit werk de materiaalkosten ver overtreffen. Het is dus meestal de moeite waard om zelf te installeren.

Ongebonden installatie of installatie op sokkels is meestal geen groot probleem, zelfs niet voor leken, maar het creëren van een echt stabiele en gelijkmatig verdichte onderbouw is erg arbeidsintensief als je zonder het juiste apparaat werkt. Overweeg hier om tegen betaling machines te huren of echt veel tijd te plannen.

Voor een minigraafmachine moet u vanaf ongeveer 100 EUR per dag rekenen, u kunt een trilplaat met voldoende vermogen huren vanaf ongeveer 60 EUR per dag. In de regel staan ​​de kosten echter niet in verhouding tot de hoeveelheid werk die nodig is om met de hand te verdichten en uit te graven.