Tinnen dak - met deze kosten moet u rekening houden

plaatwerk dak kosten

Tinnen daken worden nog steeds ten onrechte gezien als een goedkope en inferieure vorm van overkapping voor garages en gereedschapsschuren in de tuin. In feite kunnen bijna alle gebouwen worden bekleed met plaatstaal - en vaak is er geen sprake van ‘goedkoop’. De cost tracker expert laat in een gedetailleerd interview zien wat plaatdaken kunnen kosten en waar ze overal inzetbaar zijn.

Vraag: Waar kan een tinnen dak worden gebruikt?

Kostentracker-expert: in de praktijk worden tinnen daken tegenwoordig vooral gebruikt op kleinere, onverwarmde bijgebouwen, zoals gereedschapsschuren.

Metalen platen zijn namelijk ook geschikt om woonruimtes of andere verwarmde ruimtes te overkappen. Tinnen daken zijn zelfs een van de belangrijkste vormen van daken die in veel delen van de Verenigde Staten worden gebruikt.

Afhankelijk van het type plaat dat wordt gebruikt, zijn hun voordelen hun hoge duurzaamheid, onderhoudsgemak en eenvoudige montage. Plaatstalen platen zijn erg licht, maar hebben tegelijkertijd een enorm draagvermogen. Hierdoor zijn zeer lichte (en dus kostenbesparende) onderconstructies en grootformaat panelen mogelijk, waardoor de dakbedekking zeer snel kan worden gelegd.

plaatwerk dak kosten

Een van de grootste nadelen van het tinnen dak is het harde geluid dat het maakt als het regent

Het bekendste nadeel van dakbedekking van plaatstaal zijn de typische regengeluiden die je onvermijdelijk eronder hoort - het gekletter van regendruppels op het metalen dak kan erg luid zijn. Moderne plaatstalen platen, die vaak in de vorm van klassieke dakpannen kunnen worden uitgevoerd, dempen deze geluiden door een dubbelwandige uitvoering: tussen twee dunne metalen platen bevindt zich dan een isolatielaag, die het geluid zeer effectief dempt. Bij geïsoleerde daken (bijvoorbeeld in een woongebouw) zorgt de bestaande warmte-isolatie meestal ook voor een extra geluidsreductie.

Het roesten van metalen daken is een probleem dat meestal alleen optreedt bij zeer goedkoop plaatwerk en als de dakhelling te laag is (bij metalen daken wordt altijd minimaal 3% - 5% aanbevolen).
Hoogwaardige platen zijn gemaakt van roestvrije materialen, dus roest is geen probleem meer. Dat is echter altijd een kwestie van prijs.

Vraag: Dat brengt ons meteen bij het belangrijkste punt: wat kost een zinken dak?

Kostentracker-expert: daar is geen algemeen antwoord op - het hangt af van zowel het type dak als het type plaatwerk dat wordt gebruikt.

In de regel kost de goedkoopste dakbedekking met plaatstaal (trapeziumplaat) ongeveer 8 EUR per m² tot 10 EUR per m², hoogwaardige dakbedekking gemaakt van koper- of roestvrijstalen platen is aanzienlijk duurder - 100 EUR per m² tot 140 EUR per m² kan hier als realistisch worden beschouwd.

De vermelde kosten hebben echter uitsluitend betrekking op de bekleding - kosten voor de noodzakelijke onderconstructie (gordingen en panlatten voor schuine daken) alsook de kosten voor eventueel noodzakelijke thermische isolatie en dampscherm moeten hier worden toegevoegd.

Eenvoudige gereedschapsschuren kunnen ook eenvoudig worden afgedekt met metalen platen op palen - hier zijn de totale kosten voor het dak natuurlijk heel anders dan voor een woning die is voorzien van een zinken dak.

Dakbedekking met metalen platen kan zeker een alternatief zijn voor pannendaken of dakbedekking met betonblokken. Een klein voorbeeld uit de praktijk zou dit moeten laten zien:

We willen een dak van 120 m² voorzien van een bekleding van plaatstaal in de vorm van dakpannen in plaats van dakpannen. Deze plaatbekleding is klassiek gekleurd (donkergroen glanzend) en geluiddicht waardoor regengeluiden niet meer als gekletter te horen zijn. Ons huis heeft een klassiek zadeldak zonder erkers en dakkapellen en een eenvoudige dakgeometrie zonder valleien.

Postprijs
Metalen dakpanelen, glanzend donkergroen, geluiddicht4,005 EUR
Verge profielen540 EUR
Gebogen nokkappen en start- en eindkappen307 EUR
Dakrandplaten215 EUR
Schroeven148 EUR
2 transparante lichtpanelen180 EUR
eenvoudig dakluik217 EUR
Totale materiaalkostenEUR 5.612
Totale materiaalkosten zonder speciale uitrusting (lichte oppervlakken en dakluik)5.215 EUR
per m² dakoppervlak43,45 EUR per m²
plaatwerk dak kosten

Een metalen dak is erg goedkoop in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld voor een heel specifiek dakontwerp en een heel specifiek dak. De prijzen voor andere daken - zelfs met vergelijkbare dakpanelen - kunnen in de praktijk ook sterk variëren.

Het kostenvoorbeeld laat duidelijk zien dat metalen daken qua kosten moeilijk gelijke tred kunnen houden met klassieke dakbedekkingen - ze zijn aanzienlijk duurder in termen van materiaalprijs.

Deze hogere kosten worden gedeeltelijk gecompenseerd door andere factoren.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een plaatstalen dak doorgaans afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

  • het type plaatwerk dat wordt gebruikt
  • het type dak en de dakvorm evenals de dakgeometrie
  • de kosten voor de onderbouw
  • de kosten van eventueel benodigde dakisolatie
  • de kosten voor het plaatsen van de dakbedekking van plaatstaal
  • de kosten van speciale uitrusting op het dak

Bij het schatten van de kosten moet met al deze factoren rekening worden gehouden. Daken van plaatstaal kunnen zeer verschillende kosten veroorzaken, afhankelijk van de locatie en het gebruikte plaatstaal.

Vraag: Welke soorten plaatwerk zijn er voor dakbedekking en wat kosten ze?

Kostentracker-expert: tegenwoordig worden er verschillende materialen gebruikt om dakplaten te maken. In onderstaande tabel vindt u de gangbare materialen en tevens richtprijzen per m² bij benadering:

PlaatmateriaalRichtprijs ongeveer per m² voor dakpanelen
Zinkplaten, trapeziumplatenvanaf ongeveer 8 EUR per m², meestal tot 15 EUR per m² afhankelijk van het ontwerp
Titanium zinkplatenvanaf ongeveer 15 euro per m²
Aluminium platenongeveer 40 euro per m²
Koperen plaatongeveer 100 EUR per m²
Roestvrij stalen plaatmeestal vanaf 100 EUR per m², hoogwaardige varianten tot 140 EUR per m²

Dit zijn uiteraard slechts globale richtprijzen, afhankelijk van de vormgeving van de plaat kunnen deze kosten ook naar boven of naar beneden variëren.

De goedkoopste zijn meestal trapeziumplaten, die meestal kunnen worden gekocht vanaf 7 EUR per m² tot 8 EUR per m².

Hoogwaardig plaatstaal voor dakbedekking kan dan ook vele malen zoveel kosten. Welk materiaal dan wordt gebruikt, is altijd afhankelijk van de eigenschappen die nodig zijn voor de dakbedekking.

Vraag: Wat zijn de voor- en nadelen van de afzonderlijke dakplaatmaterialen?

plaatwerk dak kosten

Platen worden voornamelijk gebruikt voor grotere dakhellingen

Kostentracker-expert: bij eenvoudige trapeziumplaten en bij eenvoudig verzinkte platen is er vaak nog een risico op roest. Dit is vooral het geval bij stilstaand water, daarom mogen alleen gegalvaniseerde platen en trapeziumplaten worden gebruikt, vooral bij grotere dakhellingen (ca. 5% helling).

Bij hoogwaardige platen van titaanzink is het risico op corrosie meestal beduidend lager, volledig weerbestendig en natuurlijk volledig roestvrij, aluminiumplaten wel.

Koperen platen worden beschouwd als van zeer hoge kwaliteit en bijzonder duurzaam. Sommige koperen daken zijn eeuwenoud. Na korte tijd vormen ze door corrosie een zogenaamd patina (groene tint), die het metalen dak permanent beschermt tegen verdere corrosie.

Roestvrij staal is ook volledig roestvrij en zeer goed bestand tegen het weer. Vanwege de hoge kwaliteit van het materiaal en de hoge prijs worden roestvrijstalen platen, zoals koper, beschouwd als "luxe daken".

Wat zijn de kosten voor de gehele dakconstructie?

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van de betreffende dakvorm. In de regel worden op plaatstalen daken in het schuine dakgebied - vergelijkbaar met conventionele pannendaken - gordingen en spanten gebruikt, waarop vervolgens de plaatstalen platen worden geschroefd.

In tegenstelling tot het pannendak kunnen de tengellatten hier echter achterwege blijven. Door het zeer lage gewicht van de platen kan de onderconstructie ook beduidend lichter worden gemaakt, omdat er geen hoog draagvermogen nodig is.

Ter vergelijking: de kosten zijn echter vergelijkbaar met die voor de dakconstructie met pannendak - met een zadeldak ligt dit ongeveer tussen de 40 EUR per m² en 70 EUR per m² voor een zadeldak. .

Vraag: Welke kosten veroorzaakt dakisolatie?

Kostentracker-expert: ook hier zijn de kosten niet anders dan voor het pannendak. Bij isolatie volgens de EnEV-specificatie moet u doorgaans rekening houden met kosten van circa € 30, - per m² tot € 60, - per m² voor de isolatiematerialen, indien naast bovenliggende spantisolatie , isolatie tussen de spanten moet ook plaatsvinden het is meestal wat duurder.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de werkzaamheden die gepaard gaan met het plaatsen van het dak?

Kostentracker-expert: het is in het algemeen moeilijk te zeggen omdat het altijd afhangt van de individuele inspanning.

Over het algemeen zijn de kosten van een geïsoleerd huisdak ongeveer vergelijkbaar met die van een pannendak. Door de grote plaatmaat gaat het leggen van de dakbedekking vaak sneller waardoor iets lagere arbeidskosten kunnen ontstaan.

plaatwerk dak kosten

Zelfbedekking wordt niet aanbevolen voor een geïsoleerd dak

In het geval van een niet-geïsoleerd dak kunt u de meeste goedkope panelen vaak zelf plaatsen - installatie is niet moeilijk, maar zorgvuldig werk is vereist. Op deze manier liggen de kosten dan alleen in het bereik van de materiaalprijs. Met een sheddak of een garagedak kan dit zeker de moeite waard zijn.

Bij geïsoleerde daken is zelfbetegeling niet aan te raden - hier mogen op het gebied van isolatie en waterdichtheid in geen geval fouten optreden, aangezien dit kan leiden tot ernstige vochtschade op zolder en in het hele gebouw. Daarnaast moet het aanbrengen van de isolatie en de constructie van de dakconstructie in ieder geval aan de specialist worden overgelaten.

Vraag: Is een metalen dakbedekking voor een woonhuis de moeite waard in vergelijking met een klassieke tegelbekleding?

Kostentracker-expert: het is moeilijk in algemene termen te zeggen. In de regel zijn de kosten voor de dakbedekkingsmaterialen echter aanzienlijk hoger, bij een snellere plaatsing is er niet genoeg prijsverschil om deze meerkosten op te kunnen vangen. Complexere dakgeometrieën vergen dan bijna evenveel inspanning als een klassieke tegelbekleding.

Als je de kosten voor de bekledingsmaterialen vergelijkt, komt het volgende beeld naar voren:

AfdekmateriaalMateriaalkosten per m²
Dakbedekking van plaatstaal, geluiddicht (ons kostenvoorbeeld)43 EUR per m²
Dakbedekking van plaatstaal eenvoudig, zonder geluidsisolatiecirca EUR 30, - per m²
klassieke Frankfurt-panongeveer 8 EUR per m² tot 12 EUR per m²
Betonnen dakpannen, goedkoopminder dan 7 EUR per m²

Dit maakt duidelijk hoe groot de kostenverschillen kunnen worden vergeleken met traditionele dakbedekkingsmaterialen.

Met betrekking tot de duurzaamheid en het onderhoudsgemak van het dak zijn er geen noemenswaardige verschillen - een levensduur tot 50 jaar is zelfs met een goed verzorgd pannendak heel goed mogelijk; in de meeste gevallen heeft de dakbedekking niet te verlengen tot op zijn vroegst na 30 - 40 jaar.

De dakbedekking van plaatstaal levert geen echt kostenvoordeel op in de woonwoning, maar is zelfs duurder. Om deze reden wordt dakbedekking van plaatstaal zo zelden gebruikt in woongebouwen.

In vergelijking met bitumen dakbedekking op platte daken met een iets hogere hellingshoek is dakbedekking van plaatstaal vaak een aanzienlijk kosteneffectievere vorm van bedekking - de hoge onderhoudskosten voor met bitumen bedekte platte daken worden geëlimineerd met dakbedekking van plaatstaal, die duur kan zijn. effectief.