Tiny House: welke kosten moet je verwachten?

kleine huiskosten

Een nieuwe trend uit de VS, de "Tiny House Movement", verovert al enkele jaren Europa, vooral Duitsland. De cost tracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat tiny houses in dit land kunnen kosten.

Vraag: Wat zijn tiny houses, welke voordelen brengen ze met zich mee en waar zijn er problemen mee?

Kostentracker-expert: The Tiny House - in het Duits: "tiny house" - gaat helemaal over leven in een enorm beperkte ruimte. Het model voor Tiny Houses zijn kleine tuinhuisjes met een vloeroppervlak tussen de 6 m² en maximaal 20 m², die in de originele Tiny House op een aanhangwagen staan ​​en dus mobiel zijn. Ondanks hun kleine formaat bevatten ze alles wat je nodig hebt om te leven: een slaapzolder, een keuken, een badkamer met douche en een lounge. Vaak worden ook micro-terrassen en mini-dakkapellen geïntegreerd.

Het gaat om een ​​gevoel van leven en leven - leven in een beperkte ruimte vereist een verscheidenheid aan beperkingen, die velen als bevrijding ervaren: je hebt minder dingen, minder moeite en vooral aanzienlijk lagere kosten voor je levensstandaard. Met slimme meubels kunt u veel uit de minimale ruimte halen en heeft u nauwelijks echte beperkingen op het gebied van comfort als het gaat om de essentiële dingen in het dagelijks leven. Alleen de opslagruimte is zeer beperkt - wat voor fans van de Tiny House Movement geen probleem is. Ze waarderen ook nadrukkelijk het feit dat ze maar een paar, maar hoogwaardige dingen hebben waarmee ze een eenvoudig leven kunnen leiden. Een koelkast en gasfornuis zijn noodzakelijk, een luxe vaatwasser daarentegen is er alleen voor uw eigen gemak - en is helemaal overbodig als u maar een servies voor 4 personen in de kast heeft staan. Er is sowieso geen ruimte voor meer gasten om in huis te eten. Het gaat erom overtolligheid en verspilling te vermijden, dingen terug te brengen tot het noodzakelijke en niet de opeenstapeling van zoveel mogelijk dingen in huis. Dit betekent ook duurzaamheid en behoud van hulpbronnen in uw eigen consumentengedrag. Helemaal nieuw is de trend niet: het leven in een bouwaanhanger was al in de jaren zeventig een ding in ons land.

Er zijn problemen met Tiny Houses, vooral met het bouwrecht: hoe klein een huis ook mag zijn - als er mensen in wonen, is het in Duitsland onderworpen aan bouwwetten waaraan moet worden voldaan. Er moet voor worden gezorgd dat de Duitse bouwwet in veel gevallen ook minimumafmetingen voorschrijft - bijvoorbeeld voor de hoogte van de kamer of het vloeroppervlak van appartementen. Als hieraan niet wordt voldaan, kan het gebouw niet worden goedgekeurd.

kleine huiskosten

Zelfs een tiny house moet worden aangesloten op het riool, tenzij het op een aanhanger staat

Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met zaken als de bestaande verplichte aansluiting op de openbare riolering en het van toepassing zijnde bestemmingsplan. Zelfs als het niet veel ruimte in beslag neemt, kan een tiny house niet zomaar op een stuk grond worden neergezet. De bouwwet regelt altijd welk gebouw waar gebouwd mag worden. Dat geldt in ieder geval voor stationaire tiny houses die niet op een trailer staan.

Ook de constructie aan de trailer is problematisch. In elk individueel geval moet altijd worden gecontroleerd of het volledige werk dat is gemaakt überhaupt kan worden goedgekeurd voor het Duitse wegverkeer. Omdat de structuur vaak van hout is gemaakt, rijst altijd de kwestie van ontvlambaarheid. Zonder goedkeuring mag het tiny house niet over Duitse wegen vervoerd worden.

Het zou in ieder geval alleen mogelijk zijn om het op te zetten op een camping met vaste parkeerplaatsen. Vanuit het registratierecht gezien is permanente bewoning daar echter meestal niet mogelijk. Naar verluidt - althans volgens de Duitse autoriteiten - voldoen campings niet aan de brandveiligheidseisen om er permanent te mogen wonen.

Om bouwrechtelijke problemen te voorkomen, kunt u als alternatief toevlucht nemen tot 'conventionele' oplossingen: er zijn kleine stacaravans die ook permanent op campings kunnen worden geplaatst, een 'echt' en wettelijk toegestaan ​​tiny house zijn bijvoorbeeld afneembare cabines voor pick-ups die u dan kunt gebruiken kunnen ook probleemloos worden vervoerd of zogenaamde "modulehuizen", waarin individuele container-achtige modules, meestal rond de 20 m² - 30 m² groot, eenvoudig met een kraan op hun plaats worden getild. De kosten zijn daar ongeveer relatief hoog, maar de juridische problemen zijn relatief laag.

Vraag: Wat kosten tiny houses in het algemeen eigenlijk?

Kostentracker-expert: de prijzen zijn vrij hoog gezien de kleine oppervlakte.

Voor de meeste tiny houses op trailers moet je rekenen vanaf ongeveer 20.000 EUR voor de casco-variant, plus de uitrustingskosten, die gemakkelijk op kunnen lopen tot zoveel.

De prijs is gebaseerd op caravans, die een vergelijkbaar concept volgen (alleen niet zo charmant).

In de meeste gevallen zijn de totale kosten ongeveer 50.000 EUR in normale maten of net daarboven. Sommige huizen zijn zelfvoorzienend, maar kosten dan vaak nog meer.

Enkele prijsvoorbeelden uit de praktijk:

Maat / ontwerpkosten
7,8 m lengte, 1,5 verdiepingen, op trailer45.800 EUR
ca. 20 m², "aanbouwhuis"20.000 EUR
ongeveer 8 m²32.000 EUR klaar voor bewoning

Dit zijn slechts voorbeeldprijzen van individuele aanbieders. De kosten voor andere tiny houses kunnen afwijken van deze prijzen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van een tiny house meestal afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier zijn een paar factoren waarmee u rekening moet houden:

  • de prijsstelling van de fabrikant
  • de grootte van de woonruimte en de lengte van de trailer
  • de uitbreidingsfase ("uitbreidingswoning" of klaar voor bewoning)
  • de omvang van de apparatuur
  • de technische uitrusting (verwarming, douche, etc.)
  • of het tiny house zelfvoorzienend is of niet
  • TÜV-acceptatie

Omdat de meeste fabrikanten niet voornamelijk tiny houses bouwen maar veelal kleine timmer- of timmerbedrijfjes in Duitsland zijn, zijn er vaak ook individuele maatwerk mogelijkheden, die dan ook nog eens onkostengerelateerde toeslagen met zich meebrengen.

Vraag: Hoe verhouden de kosten van tiny houses zich tot bestaande alternatieven?

kleine huiskosten

Een verplaatsbaar tiny house biedt veel voordelen

Cost tracker expert: Een zeer interessant alternatief zijn natuurlijk afneembare cabines voor pick-ups: ze zijn gemakkelijk te vervoeren, zijn goed uitgerust en meestal van hoge kwaliteit en kunnen indien nodig ook vrij worden opgesteld zodat de laadruimte van de pick-up kan voor andere doeleinden worden gebruikt. Over het algemeen zijn ze vaak zelfs goedkoper dan tiny houses; de kosten voor een goed uitgeruste versie met badkamer bedragen meestal ongeveer 30.000 EUR.

Klassieke caravans kunnen ook tweedehands worden gekocht, maar u hoeft vaak maar weinig geld te investeren: van ongeveer 5.000 EUR tot 10.000 EUR krijgt u vaak goed uitgeruste modellen.

Modulaire huizen, ook wel "slimme huizen" genoemd, kosten volledig uitgerust, meestal vanaf ongeveer 50.000 EUR. Ze zijn dus net zo duur als een tiny house, maar meestal ook wat groter en comfortabeler, zelfs in de basisversie ( vanaf ongeveer 30 m²).