Trapbekleding - met deze kosten moet u rekening houden

kosten trapbekleding

Als het oppervlak van een oude betonnen trap al betreden is en er lelijke looppaden duidelijk zichtbaar zijn op de trap, wordt het hoog tijd om de trap opnieuw in te richten. De cost tracker expert laat in een interview zien welke mogelijkheden je hebt om je trap te bekleden en welke kosten er eventueel gemaakt kunnen worden.

Vraag: Wat zijn de mogelijkheden voor bekleding?

Kostentracker-expert: u kunt een trap laten bekleden met verschillende materialen.

Conventionele renovatiesystemen die zijn ontworpen voor zelfbekleding van de trap werken in de meeste gevallen met laminaat als bekledingsmateriaal. Ze komen het meest voor als u zelf wilt renoveren.

Daarnaast kan de trap ook bekleed worden met tegels, echt hout of natuursteen. De kosten hiervoor zijn meestal beduidend hoger - maar in veel gevallen ook de duurzaamheid van de gevelbekleding, zeker bij tegels. Het is ook mogelijk om de treden te bekleden met vinyl of kurk, maar dit komt minder vaak voor.

Vraag: Wat kost het bekleden van trappen in het algemeen?

kosten trapbekleding

Wie zich vermomt, bespaart aanzienlijke kosten

Kostentracker-expert: het is onmogelijk in algemene termen te zeggen. Dat hangt van veel factoren af ​​- en natuurlijk altijd van het type en de omvang van de betreffende bekleding.

Bij een zelfbekleding van de trap met een renovatiesysteem, moet u meestal uitgaan van ongeveer 80 EUR tot 120 EUR per trede - daaronder is bekleding met renovatiesystemen nauwelijks mogelijk.

Het betegelen van trappen en bordessen is beduidend duurder, bij vloerbedekkingen op de trappen moet je rekening houden met hoge kosten voor vakmensen, aangezien elke trede afzonderlijk moet worden afgedekt. Dat kost veel afval en veel werktijd.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk

Een trap bestaande uit 14 treden is overdekt met een renovatiesysteem. Het systeem is een compleet systeem waarin alle benodigde materialen al aanwezig zijn. De trappen zijn 1,2 m breed.

Postprijs
Compleet renovatiesysteem voor 1,2 m breedte en 14 treden1.355 EUR
Kosten per niveau96,79 EUR

Dit is natuurlijk slechts één kostenvoorbeeld dat alleen geldt voor een specifiek renovatiesysteem en trapontwerp. De prijzen voor andere trappen - zelfs onder vergelijkbare omstandigheden - kunnen ook aanzienlijk verschillen.

Aan ons kostenvoorbeeld kunt u al zien dat de prijzen voor het renoveren van een trap aanzienlijk kunnen oplopen. In ons geval hebben we zelfs een hele reeks renovatiemaatregelen achterwege gelaten:

  • de bekleding van de trapbomen
  • de bekleding van een sokkel (was in ons geval niet beschikbaar)
  • de vernieuwing van de reling
  • het stabiliseren van versleten treden met speciale profielen (in ons complete aanbod zou dit extra kosten hebben veroorzaakt in de range van 275 EUR)

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het bekleden van een trap in wezen afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier spelen een aantal factoren een rol:

  • welk materiaal is gebruikt om de trap te bekleden
  • de constructie van de trap
  • de lengte van de trap en het aantal treden
  • of trapbomen en platforms ook moeten worden bekleed

De kosten voor het bekleden van de trap kunnen dus van geval tot geval aanzienlijk verschillen, forfaitaire prijzen zijn nauwelijks zinvol.

Vraag: In hoeverre spelen het ontwerp en de maat van de trap een rol bij de prijs van een bekleding?

kosten trapbekleding

Het aankleden van een wenteltrap is aanzienlijk duurder dan het aankleden van een rechte trap

Cost tracker expert: voor renovatiesystemen is de prijs afhankelijk van het aantal treden en de breedte van de trap. Het bekleden van wenteltrappen is echter ook veel complexer - de meeste goedkope renovatiesystemen werken alleen op rechte trappen zonder spiraal.

Hetzelfde geldt voor het bedekken met tegels: hoe groter het oppervlak, hoe hoger de prijs. Wenteltrappen met hun ongelijk gevormde treden verhogen ook hier de inspanning - maar niet zo veel als bij geprefabriceerde renovatiesystemen. Er is net iets meer afval en het leggen wordt wat tijdrovender. Hetzelfde geldt voor andere bekledingen zoals vinyl en kurk.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor het bekleden van trapbomen en bordessen?

Kostentracker-expert: Met afgewerkte systemen voor zelfrenovatie moet u bovendien ongeveer 80 EUR per m² tot 100 EUR per m² platformoppervlakte berekenen.

Bij het bekleden van de trapbomen moet u doorgaans ongeveer € 15 tot 30 euro per strekkende meter trapboom rekenen met de gebruikelijke stringbreedtes van rechte trappen.

Vraag: Kunnen er nog andere kosten zijn?

Kostentracker-expert: u moet meestal nog rekening houden met randstroken - randstrips kosten meestal tussen de 5 en 12 euro per lopende meter .

kosten trapbekleding

Leuningen kosten vanaf 150 € per lopende meter

Andere extra kosten worden alleen gemaakt als - zoals in ons voorbeeld - traptreden gestabiliseerd moeten worden of een nieuwe leuning moet worden gebouwd. Voor stabilisatieprofielen moet u doorgaans ongeveer 20 EUR per trede berekenen, voor leuningen kunt u prijzen tussen 150 EUR en 400 EUR per meter leuning aannemen - afhankelijk van welke soort van de reling die je legt.

Vraag: Wat kost het om de trap met tegels te bekleden? Kostentracker-expert: de kosten voor het betegelen van een trap kunnen alleen worden berekend op basis van de werkelijke inspanning.

Als grove richtlijn kunt u echter uitgaan van installatiekosten tussen 30 EUR per m² en 60 EUR per m² trap. Extra werk kost ongeveer 20 EUR - 30 EUR per strekkende meter trap, evenals de kosten van uw tegels. De strekkende meter trap wordt berekend uit de breedte van de trap x het aantal treden.