Trapleuningen voor binnenshuis - welke prijzen kunnen worden verwacht

trapleuning binnen prijzen

Wie zijn trap binnenshuis renoveert, wil vaak ook een nieuwe leuning. In een interview onthult de cost tracker-expert in detail welke prijzen u kunt verwachten voor indoor leuningen.

Vraag: Van welke materialen zijn binnenleuningen meestal gemaakt?

Kostentracker-expert: Er is hier een hele reeks opties - er kan een hele reeks verschillende materialen worden gebruikt voor het bouwen van leuningen binnenshuis, die vervolgens ook kunnen worden gecombineerd.

Aluminium en roestvrij staal, die een zeer hoogwaardige uitstraling beloven, zijn populair in het interieur. Vaak worden verschillende glasplaten gebruikt om de reling te vullen.

Leuningen van hout zijn het meest geschikt voor rustieke trappen, maar ook hier kunt u met hoogwaardige houtsoorten of bijzondere dessins een zeer elegante uitstraling creëren.

Volledig glazen balustrades zijn een vrij zeldzame optie. Bij dergelijke leuningen zie je de leuning nauwelijks en is deze dus het minst storend qua uitstraling. Volledig glazen balustrades behoren meestal tot de duurste varianten, balustrades in een combinatie van metaal en glas zijn vaak veel goedkoper.

Aan de muurzijde van een trap spreekt men niet meer van een leuning, maar van een leuning. Leuningen zijn meestal ook veel goedkoper dan de leuningen aan de buitenkant van de trap.

Vraag: Welke prijzen moet u bij benadering berekenen voor leuningen?

trapleuning binnen prijzen

Houten trapleuningen zijn verkrijgbaar vanaf € 100, - per meter

Kostentracker-expert: het is in algemene termen moeilijk te zeggen - het hangt altijd sterk af van het respectieve ontwerp en het type reling.

Over het algemeen kunt u echter prijzen aannemen van ongeveer 150 EUR per meter tot 200 EUR per meter als de leuningen eenvoudig zijn ontworpen. U kunt een roestvrijstalen leuning voor uw binnentrap zelden voor minder dan 200 EUR per meter krijgen.

Bijzonder hoogwaardige balustrades kunnen dan EUR 300 per meter tot EUR 450 per meter kosten.

Voor houten balustrades binnenshuis moet u vanaf ongeveer 100 EUR per meter rekenen voor de eenvoudigste varianten (leuning met steunen).

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Voor onze trap met een lengte van 4,5 m hebben we een trapleuning nodig. Omdat we kosten willen besparen, kijken we naar een goedkope variant van aluminium, waarbij het relingoppervlak is gevuld met glas. We doen zonder extra's.

Postprijs
Aluminium en glas, zijbevestiging, open uiteinde, aluminium leuning178 EUR per meter
totale prijs801 EUR

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeldprijs voor een specifiek railingmodel in een specifiek ontwerp. De prijzen voor andere railingsmodellen kunnen ook aanzienlijk verschillen, zelfs als ze van dezelfde materialen zijn gemaakt.

Enkele prijzen ter vergelijking:

trapleuning binnen prijzen

Roestvrijstalen trapleuningen zijn een erg dure optie

In de roestvrijstalen versie zou onze reling ongeveer 270 euro per meter hebben gekost, ofwel een totaal van 1.215 euro, terwijl de volledig glazen balustrade 435 euro per meter zou hebben gekost, ofwel een totaal EUR 1.975, -. Alle leuningen zouden echter binnen ongeveer 2 weken exact volgens onze vereiste afmetingen zijn vervaardigd.

De prijsvergelijking laat zien hoe groot de verschillen kunnen zijn voor individuele leuningen.

De leuning voor de muurzijde zou ons 102 EUR per meter hebben gekost voor de door ons geselecteerde versie.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van balustrades in het algemeen bepalen?

Kostentracker-expert: hier zijn enkele factoren die een rol spelen:

  • de gebruikte materialen, dat is de belangrijkste factor
  • de uitvoering van de respectievelijke reling
  • van waar de reling wordt verkregen
  • welke speciale uitrusting u kiest voor de reling (bijv.LED verlichting)

Elke reling heeft talloze configuratiemogelijkheden, dus de prijs kan uiteindelijk ook heel anders zijn.

Vraag: Hoe verschillen de prijzen voor de gebruikte materialen?

Kostentracker-expert: we hebben de verschillen in onze prijsvergelijking al grofweg gezien - hier worden ze kort samengevat in een tabel:

Type reling / materiaalprijs
pure houten reling, gewone houtsoorten (bijv. beuken)vanaf ongeveer 100 EUR per meter
Houten balustrades, hoogwaardige houtsoorten of designvan ongeveer 150 euro per meter tot meer dan 300 euro per meter
Aluminium reling met vulling van floatglasvanaf ongeveer 150 euro per meter
Aluminium reling met ESG-veiligheidsglasvanaf ongeveer € 200, - per meter
RVS reling met vulling van floatglasvanaf ongeveer 250 euro per meter
RVS reling met ESG veiligheidsglasvanaf ongeveer 300 euro per meter
Roestvrijstalen reling in volledig roestvrijstalen uitvoering zonder vullingvanaf ongeveer 350 euro per meter
Geheel glazen balustrade, afhankelijk van het type glasvan ongeveer € 400 tot € 450 per meter

ESG-veiligheidsglas heeft als voordeel dat het aanzienlijk robuuster is en bovendien beter bestand tegen stootbelastingen en trillingen in vergelijking met conventioneel floatglas.

De verschillen in kwaliteit zijn te wijten aan verschillende glasdiktes - hoe dikker het glas, hoe veiliger het meestal is.

Vraag: Wat zijn de geschatte kosten voor de montage?

trapleuning binnen prijzen

Ook de montagekosten zijn niet te onderschatten

Kostentracker-expert: de meeste leuningen zijn geschikt voor zelfmontage, vooral als ze op maat worden gemaakt zoals in ons kostenvoorbeeld.

De kosten die een specialist in rekening brengt voor het bevestigen van de reling variëren afhankelijk van de bevestigingsmethode en het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert. Omdat de montage vaak in de loop van een traprenovatie plaatsvindt, kan deze ook in de totale kosten worden meegenomen.

Vraag: Wat zijn de geschatte kosten van LED-verlichting voor de reling?

Kostentracker-expert: dit varieert afhankelijk van het ontwerp van de reling. In de meeste gevallen moet u van ongeveer 60 tot 80 EUR rekenen voor individuele LED-modules voor installatie, maar complete LED-balustrades van roestvrij staal kunnen tot 700 EUR per meter of 800 EUR per meter kosten kosten.

Over het algemeen worden dergelijke leuningen echter meer buiten gebruikt, binnenshuis is het aan te raden lichtstrips in de trap te integreren, wat meestal veel goedkoper is.

Vraag: Hoe kunt u kosten besparen op leuningen?

Kostentracker-expert: In het interieur loont het zeker de moeite om te vertrouwen op het veel goedkopere aluminium - het uiterlijk is vergelijkbaar met roestvrij staal, maar de prijs is meestal veel goedkoper. De hoge weersbestendigheid die roestvast staal biedt, is binnenshuis niet nodig en aluminium is bijna even goed bestand tegen corrosie.

De meest goedkoopste optie is een combinatie van aluminium en floatglas, die meestal volledig voldoende is voor gebruik binnenshuis. Natuurlijk zijn houten leuningen ook een alternatief waar ze op de trap lijken - hier moet u op de eenvoudigst mogelijke uitvoering letten als u kosten wilt besparen.