Trappen bestraten - wat zijn de kosten?

trap-installatiekosten

U kunt trappen gemakkelijk als bouwpakket kopen - vaak best goedkoop. Maar als u uw trap niet zelf wilt plaatsen, rijst de vraag wat de plaatsing door een specialist kost. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke installatiekosten je in dit geval moet verwachten.

Vraag: Is het nodig om trappen te laten plaatsen door een vakman?

Kostentracker-expert: het hangt altijd af van het type trap. De meeste prefab trappen worden sowieso als bouwpakket geleverd en zijn ook bedoeld voor zelfmontage. Met een beetje vaardigheid en expertise kunt u dit meestal zonder problemen doen.

Het bevestigen van de trap kan bij sommige trappen alleen iets moeilijker zijn - bijvoorbeeld gebeitelde houten trappen of bouttrappen. Dit gaat ook over de veiligheid van de trap en of ze echt goed geïnstalleerd en bevestigd zijn.

Zelfs bij betonnen trappen kun je de montage vaak niet zelf doen - bij elemententrappen is een kraan absoluut noodzakelijk, ook bij prefab trappen die uit losse componenten bestaan ​​wordt een leek overweldigd door de vakkundige montage.

De installatie van een trap kan behoorlijk verschillende kosten met zich meebrengen, afhankelijk van het trapmodel.

Vraag: Wat kost het om een ​​trap te laten plaatsen?

trap-installatiekosten

Installatiekosten van 600 € zijn een normale prijs

Kostentracker-expert: het is onmogelijk om dat over de hele linie te zeggen. De kosten voor de plaatsing zijn afhankelijk van het type trap en van de plaatselijke omstandigheden.

In het beste geval biedt de trappenfabrikant die een trap op maat maakt, u een forfaitaire prijs voor de installatie: in dat geval kunt u, als u geluk heeft, wegkomen met installatiekosten van ongeveer ongeveer 600 EUR.

Maar dit is de uitzondering. In de meeste gevallen zult u voor het plaatsen van trappen ongeveer 1.500 tot 2.000 EUR aan kosten moeten rekenen.

Bij bepaalde trapmodellen of constructiemethodes kunnen deze kosten zelfs nog hoger zijn - vooral vrijdragende trappen zorgen voor aanzienlijk hogere installatiekosten. Hier kunnen kosten van 3.000 euro tot zelfs 5.000 euro worden gemaakt.

De installatiekosten zijn echter altijd gebaseerd op de respectievelijke installatie-inspanning, dus er kunnen slechts grove richtwaarden zijn voor de installatiekosten. Alleen als het trapmodel en de lokale omstandigheden bekend zijn, kunnen de installatiekosten in een specifiek geval nauwkeurig worden berekend.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Wij hebben door de trappenbouwer een trap op maat laten maken, die de trappenbouwer nu moet plaatsen. Omdat het een houten trapboom is met slechts een kwartslag, is de montage-inspanning beheersbaar.

Postprijs
Forfaitaire installatiekosten850 EUR
Totale kosten van trappen met installatie2.830 EUR

Merk op dat dit slechts een voorbeeld van een enkele kosten is voor een specifiek bedrijf om een ​​bepaalde trap te installeren. De prijzen voor het plaatsen van trappen kunnen aanzienlijk variëren met andere trappen of trapmodellen of met andere bedrijven.

Vraag: Welke factoren bepalen in het algemeen de installatiekosten van de trap?

Kostentracker-expert: naast de individueel verschillende prijzen bij verschillende bedrijven, spelen ook de volgende factoren een rol bij de installatiekosten:

  • wat voor soort trap te installeren
  • wat voor soort trap het is
  • of het nu een schil is of een al bewoond gebouw
  • of er al een opening naar de bovenverdieping bestaat of dat er een plafonddoorbraak moet worden gemaakt
  • of er een speciale inspanning wordt geleverd tijdens de installatie

Vraag: Hoe verschillen de kosten per type trap?

trap-installatiekosten

Houten trappen zijn de goedkoopste optie

Kostentracker-expert: Nou - eenvoudige houten trappen veroorzaken meestal de laagste kosten als het gaat om trapbomen of centrale trapbomen, zoals hierboven al vermeld.

Bij wenteltrappen is de installatie-inspanning meestal iets hoger dan bij rechte trappen. Hier kunnen de kosten wat hoger zijn, maar meestal maar licht.

trap-installatiekosten

De installatie van betonnen trappen is het duurst

De inspanning is aanzienlijk hoger bij trappen die zelfdragend zijn en waarbij alle treden afzonderlijk bevestigd moeten worden, bijvoorbeeld bij een geschroefde trap. Hier zijn de installatiekosten meestal minstens 3.000 EUR.

Betonnen trappen zijn het duurst om te installeren - dit is waar de grootste inspanning te verwachten is. Bij het plaatsen van een elemententrap (hier is de hele trap uitgevoerd als een enkel prefab betonnen deel) is een kraan absoluut noodzakelijk, de installatie-inspanning kan zeer hoog zijn - afhankelijk van de toegankelijkheid van het gebouw.

Vraag: Wat zijn de kosten als er eerst een plafondopening moet worden gemaakt?

Kostentracker-expert: hier zijn zeer hoge extra kosten te verwachten. Een structurele beoordeling en een passende planning zijn essentieel voor een doorbraak in het plafond.

In het geval van een betonnen plafond, moet worden uitgegaan van kosten tussen ongeveer 2.000 EUR tot 3.000 EUR voor de doorbraak alleen al - daarnaast zijn er bijkomende kosten en, afhankelijk van de structurele situatie , de nodige steunen. In het ergste geval kan een plafonddoorbraak met alle nodige bijkomende werkzaamheden in een reeds bewoond gebouw tot 5.000 EUR of 6.000 EUR kosten.

Het plaatsen van een trap wordt dan een zeer kostbare onderneming, aangezien dan de gebruikelijke installatiekosten bij de doorbraakkosten moeten worden opgeteld.

Vraag: Welke andere speciale inspanningen kunnen er tijdens de installatie worden gedaan?

Kostentracker-expert: Een voorbeeld hiervan is de installatie van LED-lichtstrips in de trap.

Dergelijke trapverlichting veroorzaakt - afhankelijk van het type verlichting - een aanzienlijke installatie-inspanning, die meestal duur is.

Vraag: Is het de moeite waard om zelf een trap te plaatsen om kosten te besparen?

Kostentracker-expert: met kittrappen die eigenlijk bedoeld zijn om zelf te installeren, kunt u dat met een beetje vaardigheid doen.

De installatiekosten voor vrijdragende trappen zijn niet voor niets zo hoog: de installatie vereist expertise, vaardigheid en ervaring. Bij een trap moeten tal van statische regels en voorschriften worden nageleefd, iedere meer gecompliceerde trapconstructie kan in principe alleen door een specialist onder de knie worden.

Aangezien een trap altijd hoge veiligheidsrisico's met zich meebrengt, dient de installatie indien mogelijk ook aan vakmensen over te worden gelaten - tenzij uitdrukkelijk wordt vermeld dat de trap geschikt is voor zelfmontage.