Tuinafval afvoeren: wat zijn de kosten?

kosten voor tuinafval

Tuinieren kan heel leuk zijn, maar ook veel afval. Het past niet altijd helemaal op de huisaarde. De enige oplossing is hier vaak de verwijdering door een professionele verwijderingsdienst. De kostentracker-expert legt in ons interview uit welke kosten er te verwachten zijn bij het correct afvoeren van tuinafval.

Vraag: Hoe duur is het om tuinafval te verwijderen?

Kostentracker-expert: Allereerst hangt het af van wat voor soort afval moet worden verwijderd. Afhankelijk van het type tuinonderhoud dat wordt uitgevoerd, kunnen dit verschillende soorten afval zijn:

  • Groen stekken (bladeren, bomen en struiken) en grasmaaisel of gras
  • grotere en dikkere takken, boomstronken, stronken
  • Bodem en uitgraving, vaak afgewisseld met stenen of wortels
  • compost

Deze dingen mogen niet samen worden weggegooid, met uitzondering van compost, die kan worden omgezet in kleine hoeveelheden en kan worden toegevoegd aan het groenstek.

De verwijderingskosten verschillen naargelang het soort afval. Ook de afzetlocatie speelt een rol in de hoogte van de kosten bij het bestellen van een container, aangezien de kosten van regio tot regio kunnen verschillen.

Groen afval

Meestal is het zinvol om containers tegen een vaste prijs te bestellen. Dergelijke aanbiedingen zijn inclusief alle transport- en verwijderingskosten. Het gewicht van het groenafval doet er niet meer toe.

kosten voor tuinafval
Ook bij het snoeien van de heg is er veel groenafval.

Voor een groenafvalcontainer met een grootte van 5 m³ moet u verwijderingskosten berekenen van ongeveer 150 EUR tot 200 EUR. Hoe groter de hoeveelheid, hoe goedkoper de prijs - een container van 10 m³ kost vaak slechts rond de 200 à 250 euro voor arrangementen, al is er ruimte voor tweemaal de vulhoeveelheid. De prijzen liggen meestal tussen ongeveer 20 EUR per m³ en ongeveer 40 EUR per m³.

Takken, stronken, boomwortels, boomstronken

Dergelijk afval wordt beschouwd als onbehandeld houtafval. Ze moeten afzonderlijk worden afgevoerd in een daarvoor bestemde container. Kleine takken (algemene regel: dunner dan een mensenhals en meestal bladachtig) kunnen nog steeds aan de groene stekken worden toegevoegd. Alles wat dik is, bijzonder lang of geen bladeren bevat, moet in de houten bak worden gedaan.

De kosten bedragen ongeveer 180 EUR tot 250 EUR voor containers tegen een vaste prijs met een afvoer van 5 m³. Twee keer zo grote containers van 10 m³ kosten doorgaans tussen de 250 en 300 euro. De prijzen schommelen dus tussen ongeveer 25 EUR per m³ en 50 EUR per m³.

Bodem

kosten voor tuinafval
Oude aarde die is ontstaan ​​door te graven in de tuin kan worden weggegooid met containers.

Bij tuinonderhoud en tuinontwerp zijn in sommige gevallen ook grondwerken nodig: bijvoorbeeld bij het uitgraven van struiken of het aanleggen van een tuinvijver. Ook op boomwortels zijn soms grote hoeveelheden aarde te vinden.

In de meeste gevallen kan de resulterende grond nog steeds in een of andere vorm op het terrein worden gebruikt. Als dit niet mogelijk is en er worden grotere hoeveelheden geproduceerd, moet het ook in een aparte container worden afgevoerd.

Dergelijke containers kosten doorgaans 250 tot 300 EUR in een grootte van 5 m³. De 10 m³ container is in de meeste gevallen 400 EUR tot 500 EUR, maar containers van dit formaat worden vaak helemaal niet aangeboden vanwege het hoge gewicht van de grond. Globaal genomen kunnen containerkosten van ongeveer 45 EUR per m³ tot 60 EUR per m³ worden verwacht.

Grotere stenen (meestal met een diameter van meer dan 10 cm) moeten worden verwijderd - ze mogen niet in de container.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben onze tuin opnieuw ingericht, de heggen gekapt, een wild stuk weide gemaaid en onkruidvrij gemaakt en twee oudere fruitbomen gekapt. We willen het afval van onze verfraaiingscampagne nu afvoeren. We bestellen een groenafvalcontainer en een container voor boom- en wortelafval, beide in een afmeting van 5 m³. We moeten een van de containers op straat voor ons huis laten opstellen.

Postprijs
Groenafvalcontainer, 5 m³, vaste prijs201 EUR
Container met onbehandeld houtafval, 5 m³, vaste prijs219 EUR
Installatie op openbaar terrein - goedkeuring (aangevraagd door containerdienst)79 EUR
Totale kosten ermee499 EUR

De hier genoemde kosten gelden voor afvoer door een specifieke containerservice en op een specifieke locatie. Regionaal en afhankelijk van de aanbieder kunnen de prijzen ook sterk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten voor het verwijderen van tuinafval?

kosten voor tuinafval
De kosten voor het afvoeren van groenafval zijn afhankelijk van meerdere factoren.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • of het wordt verwijderd tegen een vaste prijs of volgens de installatievergoeding en het gewicht
  • op welke plaats moet worden afgevoerd
  • welke containerservice wordt aangevraagd
  • hoeveel groenafval, takken en boomhout er wordt geproduceerd
  • of een container voor de grond ook nodig is
  • welke extra kosten ontstaan ​​bij het bestellen van containers (goedkeuring voor opstelling op openbaar terrein, lege ritten, handmatige hersortering bij ontoelaatbaar vullen, etc.)

Het afvoeren van tuinafval via een containerservice kan daarom aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Als u een andere manier kunt vinden om het tuinafval te gebruiken of weg te gooien (bijvoorbeeld op de compost), moet u dat gebruiken.