Tuinarchitect: welke kosten zijn te verwachten?

tuinarchitect kosten

Als het om tuinontwerp gaat, weten velen vaak niet hoe ze het beste uit de beschikbare ruimte kunnen halen en hoe hun eigen tuin een heel individuele en perfect passende plek kan worden voor recreatie en ontspanning. Tuinarchitecten helpen met een professionele planning, vertalen individuele wensen naar een haalbaar plan en geven ook grove kostenramingen voor het ontwerp. De kostentracker-expert legt in ons interview uit wat het werk van de tuinarchitect kost.

Vraag: Hoe duur is de planning door de tuinarchitect?

Kostentracker expert: dat hangt natuurlijk altijd af van de omvang van de planning en de complexiteit van de wensen in het individuele geval.

Het is natuurlijk ook belangrijk wie de planning uitvoert. De landschapsarchitect kan dit doen als adviesdienst, maar ook officieel als architect. Ook hij is in staat om een ​​basisplanning uit te voeren voor het ontwerp van het buitenterrein van een woning, de bijbehorende opdrachten uit te schrijven en later de werkzaamheden te begeleiden - inclusief ondersteuning bij het verhelpen van gebreken.

Planning door de landschapsarchitect

tuinarchitect kosten

De kosten voor een tuinarchitect variëren vaak.

De kosten die landschapsarchitecten in rekening brengen voor tuinplanning kunnen van bedrijf tot bedrijf verschillen. In sommige gevallen worden de planningskosten ook verrekend met later binnengekomen opdrachten voor het daadwerkelijke herontwerp.

Voor vrij eenvoudige herontwerpplannen inclusief het maken van een schets, moet u in de meeste gevallen ongeveer 300 EUR tot 500 EUR rekenen. Als de te plannen maatregelen uitgebreider worden, kan dit oplopen tot € 1.000 en meer.

Bij complexere plannen die meer inspanning vergen, bepaalt het detailniveau in de planning hoe hoog de kosten zijn. De planningskosten zijn vaak gebaseerd op het bestek voor de architect.

Voor het opstellen van een schetsontwerp zijn de kosten dan ongeveer 5% van de totale kosten, voor een gedetailleerde planning inclusief het maken van plantplannen zijn de kosten meer als ongeveer 7% tot 10 % van de totale kosten.

In deze gedetailleerde plannen zijn meestal al ruwe kostenramingen opgenomen. Veel landschapsaannemers rekenen ook forfaitaire prijzen voor planningskosten, vooral als het gaat om goedkopere projecten.

Planning door de architect

tuinarchitect kosten

Een architect moet zich altijd houden aan het vergoedingsschema.

Bij de berekening van zijn honorarium is de architect altijd gebonden aan de HOAI (ereloonschema voor architecten en ingenieurs). Daar wordt precies geregeld welke vergoedingen hij voor welke planningsdiensten mag rekenen.

Afhankelijk van de inspanning die gemoeid is met het ontwerp en de benodigde plannings- en aanbestedingsactiviteiten kunnen de honorariumkosten natuurlijk variëren. De totale kosten van het project die de architect plant, zijn altijd bepalend voor het honorarium.

Als je gebruik maakt van alle diensten van de architect, moet je rekening houden met circa 15% van de herontwerpkosten (netto) als architectenhonorarium. Voor kleinere bedragen (minder dan ongeveer 20.000 euro totale kosten) kan de architect zelf zijn honorarium bepalen volgens enkele eenvoudige richtlijnen waaraan hij zich moet houden.

U kunt op dit punt meer vinden over de kosten van de architectenvergoeding volgens HOAI.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij laten onze tuin opnieuw ontwerpen door de groenspecialist en laten allereerst een uitgebreide planning maken. Het voorstel van de hoveniersfabrikant, dat wij zeer goed vinden, kost uiteindelijk 16.400 euro. De landschapsarchitect eist een vast bedrag voor zijn advies en planning.

Postprijs
Forfaitaire planningskosten850 EUR
Totale kosten ermee850 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op één vast bedrag voor een specifiek bedrijf. De kosten kunnen ook in andere gevallen variëren.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor de tuinarchitect afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

  • of de landschapsarchitect een vast tarief aanrekent voor kleinere projecten
  • of de landschapsarchitect een uitgebreide en gedetailleerde planning maakt
  • of de architect kleinere projecten plant (kosten minder dan ongeveer 20.000 euro) en welke kosten hij voor de planningsservice aanvraagt
  • of de architect grote herontwerpen plant (facturering volgens HOAI)
  • welke planningsdiensten (servicefasen) worden gebruikt door de architect.