Tuinbouw: wat zijn de kosten?

tuinbouwkosten

Als het gaat om de kosten van het ontwerpen van de tuin, is er vaak verwarring. Velen kunnen de kosten van tevoren niet eens inschatten. In ons interview kun je via de cost tracker achterhalen welke kosten je zeker mag verwachten en wat de kosten kan verhogen of verlagen.

Vraag: Wat kost het om een ​​tuin te ontwerpen?

Kostentracker expert: dat hangt natuurlijk altijd af van de individuele ontwerpvereisten die u heeft. De ligging van het pand en de lokale omstandigheden spelen vaak een belangrijke rol bij de te verwachten kosten.

Allereerst enkele richtwaarden zoals die gemiddeld in Duitsland gelden: Voor een compleet nieuwe plant of een zeer uitgebreide herinrichting van een tuin moet je in de meeste gevallen betalen met kosten van ongeveer 30 EURO per m² tot 100 EURO per m² Bereken tuinoppervlak.

Dit is natuurlijk slechts een grove richtlijn, maar de meest voorkomende tuinontwerpen vallen in de praktijk binnen dit kader. Zelfs bij kleinere tuinen brengt dit aanzienlijke kosten met zich mee - dit wordt vaak duidelijk onderschat. Voor bijzonder luxe of ongebruikelijke tuinontwerpen kunnen de kosten uiteindelijk natuurlijk nog hoger zijn, er is nauwelijks een bovengrens.

tuinbouwkosten


Hoe moeilijker toegang tot het tuinperceel, hoe duurder de ontwerpkosten.

Als weitere Richtschnur können Sie davon ausgehen, dass bei Grundstücken in Hanglage die zu erwartenden Kosten bijna twee keer zo hoog liegen wie bei ebenen Grundstücksflächen. Sie müssen in diesem Fall Abstützungen vornehmen, die zu bearbeitende Fläche ist schwerer zugänglich und die Bearbeitung ist deutlich aufwendiger. Das treibt die Kosten sehr schnell in ungeahnte Höhen.

Kostenbesparing in de tuinbouw

De belangrijkste manier om de kosten aanzienlijk te verlagen, is door uw eigen werk te doen. Als het op tuinontwerp aankomt, kunt u veel zelf doen. Als je er ook voor zorgt dat de materiaalkosten zo laag mogelijk blijven, krijg je totaal andere totaalbedragen.

Dit hoeft niet persé een bestratingswerk te zijn (met een specialist, zelfs voor eenvoudige bestrating, vaak € 80, - per m² tot € 120, - per m²) of het aanleggen van de tuinvijver, wat enige vaardigheid en expertise vereist.

U kunt eenvoudig zelf planten, en leken kunnen ook zonder problemen verhoogde bedden maken, vooral als u geprefabriceerde kits kunt gebruiken. U kunt de vergroening ook gemakkelijk zelf doen - en zo enorme kosten besparen, vooral op grotere eigendommen.

Veel tuinontwerp is erg tijdrovend - bedrijven betalen vaak een hoge prijs voor de hoge werkdruk, ook al zouden ze het zelf kunnen doen. Indien nodig kunt u, in overleg met de uitvoerende onderneming, altijd zelf individuele, vooral arbeidsintensieve diensten overnemen om de kosten enigszins te drukken. Eenvoudig opgraven doe je meestal zelf goed, ook al is er wat meer tijd nodig, dit is vaak vooral de moeite waard bij eenvoudig opgraven.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen onze tuin grotendeels zelf inrichten, we nemen alleen hulp bij het bestraten van het terras en de tuinpaden. Daar doen we alleen het uitpakken zelf, het leggen van het bed en de bestrating laten we over aan de specialist.

In totaal vergroenen we zelf 800 m² gazon, planten we zelf 14 struiken en zetten we zelf een 25 m lange schanskorf om ons dure afrasteringen te besparen. Daarnaast zijn er 5 verhoogde bedden die we in de tuin hebben opgesteld.

Postprijs
Materiaal voor het gazonzaad compleetEUR 1.200
Verhoogde bedden - materiaalkosten650 EUR
Gabion-omheining - materiaalkosten2.800 EUR
Heesters - materiaalkosten op de kwekerij60 EUR
Bestratingswerk (totaal 45 m²) inclusief materiaalEUR 3.375
Totale kosten ermee8.085 EUR
Kosten per m² erbijEUR 9,51 per m²

Het hier gegeven kostenvoorbeeld heeft betrekking op een individueel ontwerp volgens specifieke ontwerpvereisten. Uit de opsplitsing van de kosten blijkt dat er aanzienlijke kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd ten opzichte van de volledige uitvoering door een gespecialiseerd bedrijf.

Vraag: Waar zijn de tuinbouwkosten van afhankelijk?

tuinbouwkosten


De kosten van tuinontwerp zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker expert: Grundsätzlich sind hier zu berücksichtigen:

  • de grootte van de woning en de bereikbaarheid van de woning
  • of het een eigendom op een heuvel is
  • de individuele ontwerpwensen
  • de grootte van speciale tuingereedschap (tuinvijver, pad, terras, prieel, tuinhuis etc.)
  • de loonkosten die een uitvoerend gespecialiseerd bedrijf nodig heeft
  • de hoeveelheid persoonlijk werk dat in het ontwerp wordt gedaan