Tuinhuisje: welke kosten moet u berekenen?

tuinhuisje kosten

Als opslag voor tuingereedschap, als gezellige feestruimte voor regenachtige dagen of gewoon als rustige tuinoase om even uit te schakelen en te ontspannen: tuinhuizen kunnen vele doelen dienen. In ons interview gaan we met de cost tracker experts in gesprek over welke kosten je moet berekenen voor een tuinhuis en welke kostenverschillen er kunnen zijn.

Vraag: Wat kost een tuinhuisje?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk grotendeels af van de grootte, het geplande gebruik en de constructie van het tuinhuis.

Voor zeer kleine tuinhuisjes met een oppervlakte van minder dan 8 m², die meestal heel eenvoudig worden gehouden, kom je vaak weg met kosten van 600 EUR tot 1.000 EUR. De luxere en uitvoerigere varianten kosten doorgaans € 1.000 tot € 1.500.

tuinhuisje kosten
Voor een tuinhuis moet u rekening houden met kosten tot 2500 EUR.

Voor de tuinhuizen in de gebruikelijke afmetingen van ongeveer 10 m² tot 15 m², waarin u meerdere ramen heeft en een redelijk fatsoenlijk dak, moet u meestal tussen 1.500 EUR en 2.500 EUR rekenen.

De luxe varianten, met een afmeting van 25 m² en meer, kosten dan meestal ongeveer 3.500 EUR en meer, hoogwaardige varianten kunnen snel oplopen tot 7.000 EUR tot 8.000 EUR. Echte luxe ontwerpen, die dan al geschikt zijn als "tweede huis in de tuin", kunnen soms oplopen tot 15.000 euro en meer.

Doorslaggevend voor de prijs is echter grotendeels de individuele vormgeving van het individuele tuinhuis. In de afgelopen jaren hebben met name huizen uit Estland en andere houtrijke gebieden de markt veroverd - ze zijn vaak vrij goedkoop door de lagere houtkosten en in sommige gevallen de iets lagere productiekosten, maar meestal van zeer goede kwaliteit.

Bijkomende kosten

tuinhuisje kosten
Bij een tuinhuisje zijn er nog bijkomende kosten.

Het is echter niet voldoende om de prijs voor het tuinhuis zelf te berekenen, dat meestal alleen als bouwpakket wordt geleverd. Enerzijds zijn er bij levering door de aanbieder al afleveringskosten voor de kit die eventueel moeten worden meegerekend.

Dan zijn er de kosten voor de stichting, die u meestal zelf moet voorzien. Afhankelijk van de grootte en het gewicht van het tuinhuis kunnen verschillende funderingen nodig zijn en speelt ook de aard van de grond een rol. U kunt op dit punt lezen welke kosten moeten worden geschat voor verschillende stichtingen.

Indien u uw tuinhuis niet zelf kunt of wilt bouwen, zult u extra bouwkosten moeten doorrekenen. Bij grotere tuinhuizen kunnen levering en montage ook leiden tot meerkosten van € 1.000, - tot € 2.000, -.

Last but not least moet rekening worden gehouden met de kosten rond het tuinhuis:

  • het aanleggen van een pad naar het tuinhuis (bijv. bestrating, aanbrengen van uitgewassen beton, aanleg van een grindpad, etc.)
  • de inrichting van het tuinhuis (tuinmeubelen, parasol, etc.)
  • Eventueel het aanleggen van een stroomaansluiting in het tuinhuisje en het leggen van een bijbehorende kabel
  • Buitenverlichting bij het tuinhuisje (dit mag om veiligheidsredenen niet verwaarloosd worden, in het donker is het erg makkelijk om over te struikelen)

Sample kosten

Voor onze tuin kopen we een middelgroot tuinhuis met een binnenoppervlakte van 15,3 m². Hiervoor bestellen wij een vloerpakket (houten planken), windbescherming en het hiervoor aangeboden dakpakket inclusief kunststof goot. Wij hebben het tuinhuis af fabriek laten voorzien van een eerste coating (houtbescherming). Het als bouwpakket geleverde tuinhuis zetten wij zelf in elkaar.

Postprijs
Tuinhuisje inclusief speciale accessoires3.850 EUR
Bezorgkosten0,00 EUR (al inbegrepen in de prijs)
Stichting oprichtingskosten (eigen bijdrage)650 EUR
Totale kosten ermee4.500 EUR

De hier getoonde kosten gelden alleen voor een specifiek model tuinhuis van een specifieke aanbieder. De kosten kunnen ook in andere gevallen variëren. Kosten voor bouwvergunning, aanleg van paden naar het tuinhuis en de inrichting van het tuinhuis zijn hier niet inbegrepen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een tuinhuis afhankelijk?

tuinhuisje kosten
De kosten van een tuinhuisje zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

  • de kosten van de kit zelf
  • de kosten voor geselecteerde speciale accessoires (bijv. vloerbedekking, dakbedekking, luiken, extra ramen, etc.)
  • de kosten van de benodigde fundering
  • de kosten van de bouwvergunning
  • de kosten voor de inrichting van het interieur en de omgeving (o.a. route naar het tuinhuisje, verlichting en stroomaansluiting, meubilair etc.)