Tuinzwembad: welke kosten moet u berekenen?

Prijzen tuinzwembad

Op verzengende hete zomerdagen is er niets beter dan tot aan je nek in het buitenzwembad in je eigen tuin zitten. De kostentracker-expert legt uit wat dit plezier kost voor je eigen tuin en met welke kostenverschillen je rekening moet houden.

Vraag: Wat kost een tuinzwembad?

Kostentracker-expert: het is in het algemeen niet zo eenvoudig te zeggen - de grootte, het type en de uitrusting van het zwembad zijn altijd bepalend voor de kosten.

Men moet eerst onderscheid maken tussen:

 • eenvoudige bovengrondse zwembaden voor in de tuin
 • ingebouwde zwembaden met stalen kuip
 • Inbouwbaden met kuipen van GVK of zelfs hogere kwaliteit kunststof
 • Inbouwbaden met RVS kuipen (de luxe uitvoering)

Bovengrondse zwembaden

Prijzen bovengronds zwembad

Bovengrondse zwembaden zijn de goedkoopste optie

Met eenvoudige bovengrondse zwembaden beginnen de kosten voor eenvoudige en kleine modellen (2 mx 1 m) meestal bij 200 EUR tot 300 EUR. Vaak zijn dit al compleet ingerichte sets met alle benodigde accessoires.

Gemiddelde maten die ook geschikt zijn voor meerdere volwassenen (bijv. 4 mx 2 m) kosten dan meestal rond de € 400 tot € 500 en hoger.

Al deze baden hebben al een stalen frameconstructie, maar de afzonderlijke modellen verschillen sterk in kwaliteit en robuustheid. U krijgt dan meestal grotere en solide merkenpools van € 1.000 tot € 1.500 en hoger.

Verzonken zwembaden

Als je niet graag met een ladder in het zwembad klimt, kies dan voor een ingebouwd zwembad. Deze gelijkvloerse zwembaden zien er dan uit als een "echt" klein zwembad. In tegenstelling tot het bovengrondse zwembad kan de waterdiepte in deze baden hoger zijn dan 1,20 m.

Voor ingebouwde zwembaden met stalen kuip zijn de prijzen voor kleinere zwembaden ongeveer 2.000 EUR en hoger.

Daarnaast zijn er de kosten voor de installatie, de nodige grondwerken en de nodige accessoires voor het zwembad.

Hogere kwaliteit zwembaden gemaakt van GVK of hoogwaardige kunststoffen zijn al minstens twee keer zo duur. In dit geval moet u rekening houden met kosten vanaf ongeveer 5.000 EUR voor het bad, zelfs bij kleinere baden.

Zwembad montage kosten

Aan de installatiepool zijn hoge montagekosten verbonden

Ook de kosten voor grondwerken, installatie en accessoires worden hier bijgeteld.

De premiumklasse zwembaden met kuipen van roestvrij staal belooft verschillende voordelen: het water warmt sneller op en blijft langer warm. Aan de andere kant zijn er hogere bedrijfs- en onderhoudskosten.

Wanneer u het koopt, krijgt u nauwelijks minder dan 20.000 EUR (inclusief installatiekosten), zelfs niet voor kleinere roestvrijstalen zwembaden.

Zwemvijver en natuurlijk zwembad

Als u liever een natuurlijk ogende zwemvijver of een natuurlijk zwembad in uw tuin heeft, klikt u op de respectieve links voor meer informatie over de kosten waarmee u rekening moet houden .

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In de tuin wordt een zwembad van 5 x 3 m aangelegd. Een waterdiepte van 120 cm is voor ons voldoende, wij kiezen voor GVK als materiaal voor de zwembadkuip.

Postprijs
Zwembadkuip 5 mx 3 m, GFK7.500 EUR
Grondwerken (opgraving en berging)EUR 5.200
fundament550 EUR
Het betonnen bad960 EUR
Totale zwembadkosten14.210 EUR
Kosten per m² zwembad947,33 EUR per m² zwembadoppervlak

Dit kostenvoorbeeld heeft alleen betrekking op een specifieke zwembadkuip van een specifieke aanbieder en specifieke lokale omstandigheden en werkzaamheden door één gespecialiseerd bedrijf. De kosten kunnen ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Ter vergelijking: een even groot bovengronds zwembad zou ongeveer 550 euro hebben gekost als een complete set in de ijzerhandel. Hierdoor wordt het kostenverschil tussen ingebouwde zwembaden en bovengrondse zwembaden duidelijk.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een tuinzwembad afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

 • of u nu kiest voor een bovengronds zwembad (beduidend goedkoper) of een inbouwzwembad
 • hoe groot het zwembad moet zijn en welke waterdiepte vereist is
 • Van welk materiaal moet de zwembadkuip gemaakt zijn (staal, GVK, hoogwaardig kunststof, roestvrij staal)
 • welke kosten worden gemaakt voor de benodigde grondwerken
 • wat voor grond is er op het terrein
 • welke kosten worden gemaakt voor het betonwerk (betonneren van de kuip)
 • Hoeveel persoonlijk werk wordt er verricht (bijv. Grondwerken volgens specificaties uitvoeren, de aarde zelf afvoeren, etc.)

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor de graafwerkzaamheden aan de installatiepool als een gespecialiseerd bedrijf deze uitvoert?

Kosten zwembad graven

De kosten voor het graven van het zwembad zijn aanzienlijk

Kostentracker expert: de kosten kunnen variëren afhankelijk van de bestaande bodemgesteldheid (bodemklasse). Dit hangt af van hoe goed bereikbaar (machinegebruik) het graafgebied is.

Bij een gemiddelde tot goede bodemgesteldheid (bodemklasse 4 of lager) bedragen de zuivere graafkosten doorgaans tussen 10 EUR per m³ en 20 EUR per m³.

Voor de berging van het uitgegraven materiaal (indien het niet op het terrein kan worden gebruikt, bv. Om een ​​talud op te vullen), moeten bijkomende kosten worden berekend van ongeveer 20 EUR per m³ tot 30 EUR per m³ . Bij zeer grote zwembaden kan dit iets goedkoper zijn. De kosten (stortkosten) verschillen echter altijd van regio tot regio.

Moeilijke bodemgesteldheid kan de pure graafkosten verhogen tot tot 80 EUR per m³ of zelfs 100 EUR per m³.

De latere zwembadafmetingen kunnen niet worden gebruikt om de hoeveelheid uitgegraven materiaal te bepalen. Er moet ook een diepte van minimaal 1 m worden toegevoegd en er moet 50 cm extra aan de randen worden toegevoegd (afhankelijk van de installatievereisten).

Vraag: Wat zijn de kosten om in beton te zetten?

Kostentracker-expert: u moet hier berekenen:

 • de funderingslaag (ongeveer € 5, - per m² tot € 25, - per m²)
 • de hoeveelheid beton (ca. 80 euro per m³ tot 150 euro per m³)
 • de arbeidskosten voor het betonneren en verdichten (ongeveer 10 EUR per m² tot 30 EUR per m² van de overeenkomstige oppervlakte)

Vraag: Wat zijn de accessoirekosten voor een ingebouwd buitenzwembad?

Kostentracker-expert: dit begint bij ongeveer € 200 tot € 300 voor kleine zwembaden, maar voor krachtige pompen en overeenkomstig grotere filters kunnen accessoires ook ruim € 1.000 kosten .

Zwembadafdekkingen kosten ook vanaf 1.000 EUR. Dit geldt ook voor zwembaden in relatief kleine afmetingen.