Tv-aansluiting: wat zijn de kosten?

kosten voor aansluiting op televisie

Tegenwoordig is televisie een natuurlijk onderdeel van elk huishouden. In tegenstelling tot een paar decennia geleden, toen het installeren van een simpele antenne op het dak voldoende was om televisie te ontvangen, moet je tegenwoordig meer moeite doen om de televisie aan te sluiten - en het is ook duurder. De kostentracker-expert legt in ons interview uit welke kosten je moet verwachten voor een televisieaansluiting en welke kostenverschillen er zijn.

Vraag: Wat kost een tv-aansluiting?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk allereerst af van hoe u uw televisietoestel wilt aansluiten - en welke aansluitingen u eventueel ook krijgt.

Allereerst moet u grofweg onderscheid maken tussen twee verschillende verbindingsstrategieën:

  • TV via satelliet
  • Televisie via de kabel

TV via satelliet

kosten voor aansluiting op televisie
Televisie is ook mogelijk via een satellietverbinding.

Met deze verbindingsoptie kunt u de lopende kosten volledig elimineren. Hiervoor mogen echter iets hogere acquisitiekosten worden verwacht.

In bouwmarkten zijn vaak goedkope sets voor zelfmontage verkrijgbaar voor 50 tot 100 EUR. Dergelijke sets zijn al compleet, er zijn geen verdere accessoires nodig. Ontvangers zijn vaak al in de televisie zelf ingebouwd (in moderne apparaten), waardoor deze vaak niet meer nodig zijn.

Systemen waarop meerdere televisies kunnen worden aangesloten, veroorzaken aansluitkosten vanaf ongeveer 200 EUR. Systemen met een ruimtebesparende platte antenne (in plaats van de logge bowl) beginnen ook qua prijs grofweg in deze klasse.

Iedereen die HD + wil, streamt op zijn mobiele telefoon of gebruik wil maken van betaalde betaaltelevisiediensten, moet rekenen op lopende kosten van ongeveer 5 euro per maand tot 20 euro per maand . Indien nodig zijn er ook maandelijkse huurprijzen voor speciale ontvangers tot 20 euro (voor betaaltelevisiediensten).

Televisie via de kabel

kosten voor aansluiting op televisie
Meestal is er een gecombineerd tarief voor televisie, internet en telefoon.

Een van de meest gebruikte bekabelde verbindingsmogelijkheden is "triple play" - hier zijn televisie, internet en telefoon bereikbaar via één verbinding. Aangezien bijna elk huishouden tegenwoordig ook een internetverbinding nodig heeft, zijn hier vaak kostenvoordelen aan verbonden.

De basistarieven voor alle services zijn - afhankelijk van de geselecteerde pakketgrootte of geselecteerde services - bij de meeste providers vandaag in de orde van ongeveer EUR 20 tot EUR 30 per maand. Het aantal kanalen en HD tv-kanalen varieert van aanbieder tot aanbieder en niet elke aanbieder is op alle locaties te selecteren. Sommige providers bieden ook goedkope tarieven voor mobiele telefonie aan als onderdeel van een pakket.

Opgemerkt moet echter worden dat veel aanbiedingen "lokaasaanbiedingen" zijn met bijzonder lage exploitatiekosten in het eerste jaar - vanaf het tweede jaar kunnen de maandelijkse kosten voor de aanbieder vaak bijna verdubbelen. Let er bij het aangaan van een contract dan ook op dat de genoemde bedrijfskosten alleen betrekking hebben op het eerste jaar of ook op alle daaropvolgende jaren.

De eenmalige verbindingskosten die voor triple play-diensten moeten worden betaald voor de meeste providers liggen tussen de ongeveer 40 en 50 euro.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We bestellen bij een provider Triple Play met een internet-flatrate (100 Mbit / s download, 6 Mbit / s upload), een vaste lijn voor Duitsland en 98 tv-kanalen plus 46 HD-kanalen en geïntegreerde online opslag

Postprijs
Aansluitkosten (eenmalig)49 EUR
maandelijkse (lopende) kosten24,98 euro voor de eerste 12 maanden, daarna 44,99 euro

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op een specifiek tarief van één aanbieder. Ook de tarieven van andere aanbieders, zelfs voor vergelijkbare diensten, kunnen variëren.

Vraag: Waar zijn de kosten van een televisieaansluiting van afhankelijk?

kosten voor aansluiting op televisie
De kosten voor een televisieaansluiting zijn afhankelijk van verschillende punten.

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

  • of je nu een verbinding via satelliet of kabel wilt
  • welk tariefpakket u kiest voor de kabelaansluiting
  • welke mogelijke aanvullende diensten (online opslag, videotheek, extra tarieven voor mobiele telefonie, vaste tarieven, enz.) die u nog zou willen gebruiken van de kabelaanbieder
  • welke prijsstijging kan optreden na het eerste jaar van de lopende kosten