Een uitzetdak achteraf inbouwen - welke kosten kunt u verwachten?

kosten voor inbouw achteraf pop-up dak

Om meer ruimte beschikbaar te hebben in een huis, breid je de zolder uit - op de kampeerbus monteer je eenvoudig een pop-up dak achteraf en heb je één of zelfs meer extra bedden. Welke kosten er gemoeid zijn met het achteraf inbouwen van een slaapdak en welke kostenverschillen er zijn, leest u in ons interview met de experts op het gebied van kostentracering.

Vraag: Welke kosten moet u inschatten bij het achteraf inbouwen van een pop-up dak?

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van het respectieve voertuigtype, en ook van het gekozen type slaapdak en de uitrusting ervan.

In het algemeen kunt u echter kosten tussen ongeveer 5.000 EUR tot 8.000 EUR aannemen voor de meeste pop-up daken, inclusief professionele installatie.

Hefdak extra kosten

Als het uitzetdak de kleur van de auto moet hebben, kunnen er extra kosten tot 1000 € ontstaan

Daarnaast kunnen er diverse extra kosten zijn. Wil je bijvoorbeeld een lakwerk in dezelfde kleur als de auto (in plaats van het standaard zwart voor de meeste modellen), dan moet je rekening houden met meerkosten tussen de € 800 en € 1.100. Als er een schuifdak in het dak van het voertuig wordt geïnstalleerd dat eerst moet worden verwijderd, stijgen de kosten ook met ongeveer 600 tot 800 EUR. Lattenbodems met plaatvering, die meestal alleen in de premiummodellen voorkomen, kosten ongeveer EUR 600 tot EUR 800 extra.

Voor extra bagagedragers of surfplankenrekken moet u toeslagen berekenen tussen de 400 EUR en 800 EUR. Zonnesystemen voor het pop-up dak kosten doorgaans zo'n 1.000 tot 1.200 euro toeslag.

Elektrische slaapdaken zijn zelfs nog duurder. Voor deze categorie pop-up daken moet u meestal 7.000 EUR tot 8.000 EUR inclusief installatie berekenen.

Voor VW-bestelwagens is er het grootste aanbod aan uitzetdaken. Het achteraf inbouwen van een uitzetdak is ook mogelijk voor vele andere merken bestelwagens.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een VW T5 (lange wielbasis) achteraf laten inbouwen met een uitzetdak in carrosseriekleur, dat we in carrosseriekleur willen laten spuiten. Voor meer slaapcomfort kiezen we ook voor een lattenbodem met schotelveren.

Postprijs
Pop-up dak (slaapdak) met montage6.299 EUR
Bovendien: lattenbodem met schotelveren560 EUR
bovendien: lakwerk in carrosseriekleur950 EUR
totale prijs7.809 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een uitzetdak voor een specifiek voertuigmodel en met individuele uitrusting en speciale uitrusting. Ook de kosten voor andere pop-up daken kunnen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een pop-up dak?

Kostentracker-expert: Het volgende is doorslaggevend voor de kosten:

Kosten voor inbouw achteraf hefdak

De kosten van een uitzetdak variëren afhankelijk van het type dak en het model van de auto

  • voor welk voertuigtype het uitzetdak wordt aangeschaft
  • de lengte van de wielbasis van het voertuig (lange / korte wielbasis)
  • de grootte van het pop-up dak en de montagehoogte
  • Of het pop-up dak handmatig (gemeenschappelijk) of elektrisch (slechts enkele modellen) te bedienen is
  • of een verfbeurt in carrosseriekleur gewenst is
  • of het voertuig in kwestie een schuifdak heeft (extra kosten voor montage)
  • welke speciale uitrusting nodig is (bijv. lastdrager, veerbed, zonnestelsel)
  • bij welke aanbieder de montage achteraf wordt uitgevoerd

Prijsvergelijkingen zijn zeker de moeite waard, de kosten kunnen aanzienlijk verschillen van aanbieder tot aanbieder.

Vraag: Zijn hoge daken goedkoper dan pop-up daken?

Kostentracker-expert: in termen van materiaalprijs zijn ze dat zeker. Voor een hoog dak op de VW T5 moet u de materiaalkosten berekenen van circa 1.200 euro - in de meeste gevallen 1.500 euro, plus circa 500 euro voor het inbouwframe en circa 1.000 euro voor een interieurbekledingsset. Met de installatiekosten zijn de totale kosten meestal lager dan die van een pop-up dak.

Hoge daken hebben het voordeel dat ze ook geschikt zijn voor lange reizen, goed geïsoleerd kunnen worden en, vooral bij reizen naar koudere streken, beduidend meer bescherming tegen hitte bieden tijdens het slapen. Hiervoor wordt de hoogte van het voertuig echter onherroepelijk vergroot.