Gassysteem uitgebreid: zijn de kosten zelfs de moeite waard?

gas-systeem-uitbreidingskosten

Sommige mensen hebben eindelijk genoeg van hun ingebouwde gassysteem in de auto: het is constant defect, veroorzaakt hoge reparatiekosten of wordt gewoon niet gebruikt. In ons interview vroegen we de kostentracker wat het kost om het gassysteem uit te breiden en of het het zelfs waard is.

Vraag: Wat kost het om een ​​gassysteem weer uit te breiden?

Kostentracker-expert: de technische inspanning voor louter de uitbreiding van het systeem is niet bijzonder hoog. In principe worden alleen de kabels opnieuw gesoldeerd en worden de bestaande gaten afgedekt met panelen. Er moet een wijziging worden aangebracht in het kentekenbewijs van het voertuig. De kosten hiervoor liggen meestal maar in de orde van een paar honderd euro. Gemiddeld kunt u voor de meeste voertuigen kosten verwachten tussen de ongeveer 400 EUR en 600 EUR.

De officiële wijzigingen (TÜV-rapport en wijzigingen aan het keuringsbureau) veroorzaken kosten onder de 100 EUR.

gas-systeem-uitbreidingskosten
Het demonteren van een gassysteem in een auto is meestal niet de moeite waard.

Het wordt echter veel moeilijker als u uw voertuig ook daadwerkelijk in de oorspronkelijke staat wilt hebben. Het volledig ongedaan maken van de wijzigingen in de "oorspronkelijke staat" (vóór de installatie van het gassysteem) kan zeer tijdrovend zijn, afhankelijk van het voertuigmodel, en zal wellicht nooit 100% schoon zijn.

Afsluiten of uitbreiden?

gas-systeem-uitbreidingskosten
U heeft de keuze tussen buitengebruikstelling en uitbreiding van het gassysteem.

In feite is er gewoon de mogelijkheid om een ​​geïnstalleerd gassysteem uit te schakelen. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door de juiste zekering te trekken. Het ingebouwde gassysteem werkt dan niet meer. Hiermee is het doel al vervuld, er hoeft geen werk te worden verricht. Er hoeven dan geen gaten te worden gedicht of gedemonteerd. Het extra gewicht van het systeem dat niet meer functioneert (circa 40 kg tot 50 kg) heeft geen noemenswaardige effecten op het rijgedrag of het brandstofverbruik.

Een gassysteem dat eenvoudig wordt verwijderd en gaten heeft die alleen door panelen worden afgedekt, zal de inruilwaarde van het voertuig zeker aanzienlijk verlagen. Men moet dit ook in gedachten houden. Als het gassysteem nog steeds is geïnstalleerd, maar momenteel defect is, zal de inruilwaarde waarschijnlijk niet zo aanzienlijk worden verlaagd.

Gewoon het systeem afsluiten of het laten afsluiten is in veel gevallen zeker de verstandiger en kostenbesparende optie. Bij een niet werkend gassysteem kunnen er problemen zijn bij HU / AU, maar dit moet altijd geval per geval worden opgehelderd.

Een latere koper moet dan echter worden geïnformeerd dat het systeem niet werkt en niet functioneert. Dit kan het beste schriftelijk gebeuren in het verkoopcontract.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben het systeem geïnstalleerd in ons voertuig volledig verwijderd door de retrofitter. De demontage zal enkel gebeuren met technische middelen (zonder cosmetische reparaties), aangezien we ons voertuig zelf blijven besturen en het niet willen verkopen. Alle bestaande gaten worden echter vakkundig afgedicht en gesloten.

Postprijs
Uitbreiding van het systeem volledig - vast tarief550 EUR
Totale kosten voor technische uitbreiding ermee550 EUR

De hier weergegeven kosten hebben betrekking op de werkzaamheden van een individuele ombouwinrichting en de kosten die in het individuele geval nodig zijn. De prijs die in rekening wordt gebracht voor het uitbreiden van het gassysteem kan ook in andere gevallen variëren.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het uitbreiden van een gassysteem afhankelijk?

gas-systeem-uitbreidingskosten
De kosten van demontage zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

  • het type plant
  • de wijzigingen die zijn aangebracht aan het voertuig dat wordt teruggedraaid
  • de kosten voor de officieel aangevraagde wijzigingen (inschrijving in het kentekenbewijs, mening van een expert, wijziging van het kentekenbureau)
  • welke eisen worden gesteld aan de omvang van de ontmanteling
  • mogelijk in aanmerking te nemen waardevermindering als gevolg van de blijvende schade door het uitgebreide gassysteem

Bij het uitvoeren van de demontage zijn de kosten voor een groot deel afhankelijk van de tekenen van demontage waarmee u daadwerkelijk kunt leven. Het professioneel sluiten van openingen is vaak niet duur - maar het is altijd moeilijker en beduidend duurder als je eigenlijk geen sporen wilt zien van het gassysteem dat eerder werd geïnstalleerd nadat het werd verwijderd.